Τη φιλοσοφία διοίκησης ενός σωφρονιστικού ιδρύματος που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο παρουσίασε σε ομιλία της στις Σέρρες η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας, Άννα Αριστοτέλους.
Η γυναίκα, που άλλαξε ριζικά το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου έχοντας καταφέρει να κάνει την πιο ανθρώπινη φυλακή στην Ευρώπη, με το έργο της να γίνεται ντοκυμαντέρ στο Netflix, βρέθηκε στις Σέρρες προσκεκλημένη της διοίκησης του Δικηγορικού Συλλόγου Σερρών και της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Σερρών.
Η κ. Αριστοτέλους συνοδευόμενη από την υποδιευθύντρια των φυλακών της Κύπρου Αθηνά Δημητρίου και τον πρόεδρο του Δικηγορικού συλλόγου Σερρών Παναγιώτη Καρίπογλου επισκέφθηκε το κατάστημα κράτησης Σερρών στη Νιγρίτα, όπου είχε την ευκαιρία να συναντηθεί και να συνομιλήσει με τον διευθυντή Γιώργο Οικονόμου, τους σωφρονιστικούς και τους υπαλλήλους της φυλακής. Στη συνέχεια συναντήθηκε με τον Αντιπεριφερειάρχη Σερρών Παναγιώτη Σπυρόπουλο και ακολούθησε η ομιλία της σε ξενοδοχείο της πόλης των Σερρών παρουσία της Εισαγγελέως Σερρών Κωνσταντίνας Μελισσάρη, εκπροσώπων της Αστυνομικής Διεύθυνσης Σερρών, δικηγόρων, ασκούμενων δικηγόρων, δικαστικών και σωφρονιστικών υπαλλήλων.
Για την κατάσταση που επικρατεί στο σωφρονιστικό σύστημα της χώρας μας αλλά και για το έργο της κ. Αριστοτέλους αναφέρθηκε η Εισαγγελέας Σερρών Κωνσταντίνα Μελισσάρη, που δεν κατάφερε να κρύψει τη συγκίνησή της, όταν μίλησε για τις ανθρώπινες συνθήκες που επικρατούν στις φυλακές της Κύπρου.
Στην ομιλία της η διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Λευκωσίας, Άννα Αριστοτέλους ανέπτυξε τη φιλοσοφία της, στη διοίκηση των φυλακών, που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο και αναφέρθηκε στα όσα κατάφερε να πετύχει στις φυλακές της Κύπρου, από τον Οκτώβριο του 2014 μέχρι και σήμερα, αλλάζοντας ριζικά το σωφρονιστικό σύστημα της Κύπρου.
Για το πώς το κατάφερε η Άννα Αριστοτέλους μίλησε στην ΕΡΤ Σερρών: «Βάλαμε στόχους, τα πρώτα δύο χρόνια δουλεύαμε από το ένα πρωί μέχρι το άλλο, εις βάρος πολλές φορές της προσωπικής μας ζωής, όμως δεν το έχω μετανιώσει γιατί τα πράγματα τα οποία ζεις στη φυλακή, η εναλλαγή των συναισθημάτων, όλα αυτά που βιώνεις βλέποντας τους ανθρώπους να αλλάζουν, να εξελίσσονται, να εντάσσονται στην ελεύθερη κοινωνία, να ζεις τη χαρά και τη λύπη, σε βελτιώνουν, βελτιώνουν την καλύτερη έκδοση του εαυτού σου και σε κάνουν καλύτερο άνθρωπο κι εγώ τα τελευταία χρόνια έχω γίνει καλύτερος άνθρωπος».
Η κ. Αριστοτέλους παρουσίασε τα στοιχεία, που αφορούσαν την περίοδο πριν αναλάβει τη διοίκηση των φυλακών, όταν και εφαρμοζόταν το τιμωρητικό μοντέλο και τα στοιχεία μετά, με τη φιλοσοφία που έχει επίκεντρο τον άνθρωπο, αναφέρθηκε στις δράσεις μέσα στη φυλακή, με θεατρικές παραστάσεις, αθλητικές και πολιτιστικές εκδηλώσεις, συναυλίες, γυμναστήρια και παιδικές χαρές για να βρίσκονται οι κρατούμενοι με τα παιδιά τους, το ξύλινο άσπρο πιάνο που βρίσκεται στη φυλακή και οι μελωδίες του δίνουν έναν διαφορετικό τόνο, εκδηλώσεις που γίνονται όπως τη μέρα του Αγίου Βαλεντίνου ή θρησκευτικές εκδηλώσεις κ.α.
Η διευθύντρια των φυλακών της Κύπρου έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην περίοδο της πανδημίας αφού για 19 μήνες δεν υπήρξε κανένα κρούσμα μέσα στη φυλακή αλλά αυτό έγινε μετά από πολύ δουλειά και προετοιμασία. «Ίσως ήμασταν η μοναδική φυλακή στον κόσμο που δεν είχε κανένα κρούσμα» είπε η κ. Αριστοτέλους ενώ για την επίσκεψη της στις Σέρρες αφού ευχαρίστησε την κ. Μελισσάρη και τον κ.Καρίπογλου είπε στην ΕΡΤ Σερρών: «έχω τις καλύτερες εντυπώσεις. Από πού να αρχίσω; Από τη φιλοξενία; Από τους υπέροχους ανθρώπους που γνώρισα στις Σέρρες; Πραγματικά έχω εντυπωσιαστεί».
Για την επίσκεψη της στις φυλακές της Νιγρίτας η κ. Αριστοτέλους είπε: «Σίγουρα όσον αφορά τα κτηριακά πρέπει να γίνουν βελτιώσεις όπως κι εμείς κάνουμε βελτιώσεις. Το πιο σημαντικό από όλα είναι ότι ο διευθυντής των φυλακών της Νιγρίτας, ο κ. Οικονόμου είναι ένας αξιόλογος, ένας υπέροχος άνθρωπος. Είχα την τιμή να συνομιλήσω μαζί του και ο στόχος του και επίκεντρο του είναι ο άνθρωπος. Από εκεί και πέρα εξαρτάται από τους πόρους. Υπάρχει καθαριότητα, υπάρχει τάξη, πειθαρχία κι έχω πραγματικά εντυπωσιαστεί και είναι θετικά τα σχόλια μου».
Πηγή: ertnews.gr
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Απόφαση-Σοκ από το Ηνωμένο Βασίλειο: Με ηλεκτρονική Visa η είσοδος στη χώρα
• Τέσσερα πράγματα που ποτέ δεν πρέπει να αναζητήσεις στην Google - Ο λόγος
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις