ΥΓΕΙΑ

Σ. Κυριακίδου: Η ΕΕ αγοράζει 110 χιλιάδες εμβόλια για την ευλογία των πιθήκων εκ μέρους των κρατών μελών

Σ. Κυριακίδου: Η ΕΕ αγοράζει 110 χιλιάδες εμβόλια για την ευλογία των πιθήκων εκ μέρους των κρατών μελών

Η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου ανακοίνωσε κατά την άφιξή της στο Συμβούλιο Απασχόλησης, Κοινωνικής Πολιτικής, Υγείας και Καταναλωτών που πραγματοποιείται στο Λουξεμβούργο πως πρόκειται να υπογράψει αργότερα την Τρίτη συμφωνία για αγορά σχεδόν 110.000 εμβολίων για αντιμετώπιση των κρουσμάτων ευλογιάς των πιθήκων στην Ευρώπη.

«Σήμερα θα υπογράψω συμφωνία για αγορά περίπου 110.000 εμβολίων για την ευλογιά των πιθήκων για να μπορούν να εφοδιαστούν τα κράτη-μέλη, με τις πρώτες παραδόσεις να ξεκινούν στα τέλη Ιουνίου», σημείωσε η κ. Κυριακίδου.

Η Επίτροπος εξήγησε πως αυτή τη στιγμή έχουν καταγραφεί περίπου 900 κρούσματα ευλογίας των πιθήκων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και 1.400 παγκοσμίως.

Όπως εξήγησε η κ. Κυριακίδου, είναι η πρώτη φορά που η ΕΕ αγοράζει εμβόλια με ευρωπαϊκά κονδύλια. Αυτό, συνέχισε, υποδεικνύει τη σημασία της ύπαρξης δομών για αντιμετώπιση υγειονομικών καταστάσεων.

Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στην συμφωνία κατέληξαν η Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Καταστάσεων Έκτακτης Υγειονομικής Ανάγκης της Κομισιόν (HERA) και η εταιρεία Bavarian Nordic για αγορά 109.900 δόσεων του εμβολίου τρίτης γενιάς.

Η ΕΕ θα προχωρήσει με την παροχή εμβολίων στα κράτη μέλη που τα χρειάζονται (καθώς και στη Νορβηγία και την Ισλανδία) ανάλογα με την αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων.

Τα εμβόλια αγοράζονται μέσω του προϋπολογισμού του προγράμματος EU4Health της ΕΕ.

Όπως επισημαίνεται στην ανακοίνωση, το συγκεκριμένο εμβόλιο έχει εγκριθεί στην ΕΕ για προστασία από την ευλογία, ωστόσο έχει διαπιστωθεί πως προστατεύει και από την ευλογία των πιθήκων, και για αυτό ορισμένα κράτη μέλη έχουν ήδη προσαρμόσει τις άδειες τους προς αυτό τον σκοπό.

Στην ατζέντα της συνάντησης των Υπουργών Υγείας της ΕΕ την Τρίτη περιλαμβάνεται ο Ευρωπαϊκός χώρος δεδομένων για την υγεία και η στρατηγική της ΕΕ για την παγκόσμια υγεία.

Επίσης, η Γαλλική Προεδρία θα ενημερώσει το Συμβούλιο για την πρόοδο όσον αφορά το προσχέδιο κανονισμού για τις διασυνοριακές απειλές κατά της υγείας και η κ. Κυριακίδου θα ενημερώσει για την εφαρμογή των κανονισμών για τα ιατροτεχνολογικά προϊόντα, καθώς και για την υγειονομική και ανθρωπιστική κατάσταση στην Ουκρανία και σε σχέση με τους πρόσφυγες από τη χώρα.

ΠΗΓΗ: Από ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top