Συμφωνία σχετικά με την Επιβολή Περιορισμών στις Εισαγωγές σε Κατηγορίες Αρχαιολογικού και Εθνολογικού Υλικού της Κυπριακής Δημοκρατίας υπέγραψαν την Τρίτη, η Κυπριακή Δημοκρατία και οι ΗΠΑ, σύμφωνα με ανακοίνωση του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων.
Τη συμφωνία υπέγραψε εκ μέρους της Κυπριακής Δημοκρατίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Σταύρος Μιχαήλ και, εκ μέρους της Κυβέρνησης των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο, Judith Garber.
Σε χαιρετισμό του στην τελετή υπογραφής της Συμφωνίας, τον οποίο ανέγνωσε εκ μέρους του ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, μετέφερε την ειλικρινή εκτίμηση της Κυβέρνησης της Κύπρου προς τις αρμόδιες Αρχές των ΗΠΑ για τις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλλουν για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, ο Υπουργός τόνισε ότι η δέσμευση των ΗΠΑ να συμβάλουν στην προστασία της πλούσιας πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου αποδεικνύεται μέσα από το Μνημόνιο Συναντίληψης μεταξύ των δύο κρατών, που είναι σε ισχύ από το 2002. Μας χαροποιεί ιδιαίτερα, πρόσθεσε, που το αίτημά μας για ανανέωση και επέκταση αυτής της συνεργασίας έγινε αποδεκτό από τις ΗΠΑ, και πλέον περιλαμβάνονται σε αυτό πολιτιστικά αντικείμενα που χρονολογούνται από την 11η χιλιετία π.Χ. έως και αντικείμενα 100 χρονών.
«Δυστυχώς, η Κύπρος και η πολιτιστική της κληρονομιά, υλική και άυλη, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τις καταστροφικές συνέπειες της τουρκικής στρατιωτικής εισβολής του 1974 και της έκτοτε συνεχιζόμενης κατοχής περίπου του 1/3 του νησιού. Η παρακολούθηση διαδικτυακών δημοπρασιών επιβεβαιώνει ότι τα κυπριακά πολιτιστικά αντικείμενα κυκλοφορούν σε νόμιμες και παράνομες αγορές αρχαιοτήτων και σε δημοπρασίες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, και είναι ιδιαίτερα περιζήτητα. Ακόμα και στις περιοχές υπό από τον αποτελεσματικό έλεγχο της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, η λεηλασία συνεχίζεται παρά τις έντονες προσπάθειες για καταστολή της», υπογράμμισε χαρακτηριστικά στον χαιρετισμό του.
Όπως εξήγησε ο κ. Καρούσος, η εφαρμογή των διεθνών Συμφωνιών, όπως η Συνθήκη της ΟΥΝΕΣΚΟ του 1970, η ενίσχυση της εθνικής νομοθεσίας, καθώς και η σύναψη διμερών διεθνών Συνθηκών, βρίσκονται στο επίκεντρο των πολιτικών που εφαρμόζει η Κυπριακή Κυβέρνηση στη μάχη ενάντια στην παράνομη διακίνηση της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας μας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο Υπουργός ευχαρίστησε την Κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής για τη στήριξη, λέγοντας χαρακτηριστικά πως οι ΗΠΑ αποτελούν έναν πολύτιμο σύμμαχο στις δράσεις της Κύπρου για τερματισμό της παράνομης διακίνησης αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως αναφέρεται στο δελτίο Τύπου του Υπουργείου.
Από πλευράς της, η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στην Κύπρο εξέφρασε την ικανοποίησή της για την υπογραφή της Συμφωνίας, μέσω της οποίας οι δύο χώρες έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν τον κοινό τους αγώνα για προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.
Στην ανακοίνωση του Υπουργείου αναφέρεται ότι η κ. Garber είπε ότι η σημερινή Συμφωνία αποτελεί ένα από τα πολλά παραδείγματα της συνεργασίας των δύο χωρών στη βάση των κοινών αρχών που πρεσβεύουν. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρθηκε στη χορηγία που δόθηκε νωρίτερα φέτος από τις ΗΠΑ προς το Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη (UN Development Programme) στην Κύπρο, για την υλοποίηση εκπαιδευτικού προγράμματος για παιδιά από την ελληνοκυπριακή και την τουρκοκυπριακή κοινότητα σχετικά με τη σημασία της προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς της χώρας.
Επιπρόσθετα, επαγγελματίες από την Κύπρο, τις ΗΠΑ και την Ελλάδα πραγματοποίησαν τον περασμένο μήνα κοινό εκπαιδευτικό σεμινάριο, στο επίκεντρο του οποίου βρέθηκαν οι τρόποι αναγνώρισης των κλεμμένων πολιτιστικών αντικειμένων. Τους επόμενους μήνες, οι ΗΠΑ θα στηρίξουν με στοχευμένες δράσεις τις ενέργειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για επαναπατρισμό κυπριακών αρχαιοτήτων από τις ΗΠΑ.
Όπως επεσήμανε η Πρέσβειρα, οι Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής αναγνωρίζουν την αξία και τη σημασία των αρχαιοτήτων ως αναπόσπαστο μέρος του παρελθόντος μας. Για τον λόγο αυτό και σεβόμενοι τις αρχές του διεθνούς δικαίου, οι ΗΠΑ στέκονται με αποφασιστικότητα απέναντι σε εκείνους που παράνομα εκμεταλλεύονται την πολιτιστική κληρονομιά, διαφυλάττοντας την έτσι για τις επόμενες γενεές.
Ο αγώνας για καταπολέμηση της παράνομης διακίνησης αρχαιοτήτων είναι μεγάλη πρόκληση, δήλωσε η Πρέσβειρα των ΗΠΑ, τονίζοντας ωστόσο την αποφασιστικότητα των δύο Κυβερνήσεων να συνεχίσουν την κοινή προσπάθεια, με στόχο να διαφυλαχθεί και να προστατευθεί η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου, η τελετή υπογραφής πραγματοποιήθηκε συμβολικά στο Κυπριακό Μουσείο, έναν χώρο όπου φιλοξενούνται μερικές από τις πιο αντιπροσωπευτικές κυπριακές αρχαιότητες, χαρακτηριστικό παράδειγμα της πολιτιστικής ποικιλομορφίας της Κύπρου.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις