ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συντηρεί την ένταση ο Ερντογάν - Αναστασιάδης & Μητσοτάκης τα λένε στη Λευκωσία

Συντηρεί την ένταση ο Ερντογάν - Αναστασιάδης & Μητσοτάκης τα λένε στη Λευκωσία

Καθημερινή συχνότητα λαμβάνουν πλέον οι απειλές της Τουρκίας προς την Ελλάδα, με τον Ταγίπ Ερντογάν να επενδύει στην ακραία ρητορική απευθυνόμενος κατά κύριο λόγο στο εσωτερικό ακροατήριο, με φόντο τις προεδρικές και βουλευτικές εκλογές του 2023, που βρίσκουν την Τουρκία αντιμέτωπη με δύσκολα οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα.

Μετά τις ευθείες απειλές που εκτόξευσε εναντίον της Ελλάδας από τη Σμύρνη στη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης EFES, ο Ερντογάν επανήλθε στη διάρκεια συνεδρίασης της κοινοβουλευτικής ομάδας του κυβερνώντος κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚP). Αφού κατηγόρησε την Αθήνα ότι εξυπηρετεί τα συμφέροντα άλλων, έκανε αναφορά στη Μικρασιατική Καταστροφή και απείλησε την Ελλάδα ότι «θα πάθει ό,τι έπαθε στο παρελθόν».

«Είμαστε αυτοί που αποδείξαμε ότι το να υπηρετούμε την Κωνσταντινούπολη είναι το ίδιο σημαντικό με το να την κατακτάς», είπε και υπέδειξε ότι με την πρόσφατη στρατιωτική άσκηση EFES στη Σμύρνη και τους εορτασμούς για την επέτειο της Άλωσης της Κωνσταντινούπολης, η Τουρκία έστειλε το απαραίτητο μήνυμα στους συνομιλητές της Τουρκίας. «Γνωρίζουμε το παιχνίδι που παίζεται με τη χώρα μας μέσω της Ελλάδας», είπε, και χαρακτήρισε την Ελλάδα ως «κακομαθημένη».

«Δεν απείλησε»

Για διαστρέβλωση των δηλώσεων του Ταγίπ Ερντογάν από την Ελλάδα έκανε λόγο ο εκπρόσωπος του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης της Τουρκίας Ομέρ Τσελίκ. «Είμαστε πάντα ανοιχτοί στον διάλογο, δυστυχώς, η στάση της Ελλάδας να εμπλέκει τρίτες χώρες και οι συνεχείς παραβιάσεις του δικαίου αποτελούν εμπόδιο στη θετική πρόοδο αυτής της διαδικασίας», υποστήριξε και κατηγόρησε την Ελλάδα ότι παραβιάζει το νόμο. «Ο Μητσοτάκης έκανε δήλωση αποκαλύπτοντας όλες τις προθέσεις του, ο μη εξοπλισμός των νησιών απαιτείται από τις συμφωνίες της Λωζάνης και των Παρισίων. Αν πεις ‘αυτά είναι απηρχαιωμένα’, δεν θα μείνει κανένας νόμος. Όποτε μιλάμε για τραπέζι διαπραγματεύσεων, δυστυχώς η Ελλάδα προσπαθεί να το μετατρέψει σε αβάσιμη προπαγάνδα», ισχυρίστηκε.

Για τη φωτογραφία που τράβηξε κατά τη διάρκεια της στρατιωτικής άσκησης EFES 2022, και δημοσίευσε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης με την ένδειξη «Μπορεί να έρθουμε ξαφνικά ένα βράδυ», η οποία ερμηνεύτηκε όπως είπε ως «κήρυξη πολέμου» από την ελληνική πλευρά, ο ίδιος δήλωσε ότι αυτό είναι ένα από τα πιο περίεργα γεγονότα που έχει συναντήσει από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του. «Υπάρχει μόνο ένα αξιοσημείωτο σημείο εδώ, αυτοί οι άνδρες ήταν αντιναύαρχοι. Είναι περίεργο αν ο ελληνικός στρατός βρίσκεται στα χέρια τέτοιων αστείων ανδρών», σημείωσε.

Μητσοτάκης: «Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί»

«Είμαι αρκετά συνηθισμένος στο ευμετάβολο της τουρκικής ρητορικής σε σχέση με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις», σχολίασε ο Ελληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξη στην εκπομπή «Στο Κέντρο» του δημοσιογράφου Γιώργου Κουβαρά, στην ΕΡΤ. Δήλωσε πως αυτά τα τρία χρόνια έχει δει πολλές διακυμάνσεις στην τουρκική πολιτική απέναντι στην Ελλάδα. Αναφέρθηκε στα γεγονότα στον Έβρο το 2020, στο Αιγαίο το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, αλλά και στο γεγονός ότι είχαμε και περιόδους με μικρότερη ένταση και λιγότερες φραστικές εξάρσεις.

Είπε ότι το κλίμα στη συνάντησή του με τον Ταγίπ Ερντογάν στην Κωνσταντινούπολη ήταν καλό και προσδοκούσε ότι θα μπορούσαν να αφήσουν στην άκρη τις εντάσεις. Ο κ. Μητσοτάκης είπε ότι, ενώ οι πρώτες εβδομάδες ήταν ήρεμες, ακολούθησε κρεσέντο υπερπτήσεων πάνω από κατοικημένα νησιά του Ανατολικού Αιγαίου «κάτι το οποίο παραβίασε ευθέως την ''κόκκινη γραμμή'', την οποία εγώ ο ίδιος είχα θέσει στον Πρόεδρο Ερντογάν, λέγοντάς του ξεκάθαρα ότι δεν πρόκειται ποτέ, ως Ελλάδα, να μπούμε σε οποιαδήποτε συζήτηση αφορά την κυριαρχία των νησιών μας».

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι στην εποχή μας αντιμετωπίζουμε ένα πρωτοφανές γεγονός, έναν πόλεμο και το ζητούμενο των καιρών μας είναι πώς θα απαντήσουμε απέναντι σε έναν επεκτατικό αναθεωρητισμό, ο οποίος συχνά, είπε, έχει αναφορές σε φαντασιώσεις αυτοκρατορικές άλλων εποχών. «Και πιστεύω ότι δεν χρειάζεται κανείς πολύ μεγάλη φαντασία για να διαπιστώσει ότι πολλές φορές και η Τουρκία υιοθετεί ακριβώς αυτήν τη ρητορική η οποία, όμως, τη θέτει στην παρούσα συγκυρία στο περιθώριο των εξελίξεων. Κατά συνέπεια, εάν επικρατήσει η στοιχειώδης λογική δεν θα έχουμε κάποια περαιτέρω κλιμάκωση», εκτίμησε ο κ. Μητσοτάκης.

«Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί. Και οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται απολύτως ασφαλείς, ότι η χώρα δεν έχει απλά μία ισχυρή αποτρεπτική δυνατότητα, την οποία πιστεύω ότι φροντίσαμε αυτά τα τρία χρόνια να την ενισχύσουμε έτι περαιτέρω, αλλά έχει, ταυτόχρονα, και πολύ ισχυρούς συμμάχους και εντάσσεται σε ένα πλαίσιο χωρών που αντιλαμβάνονται ότι τα σύνορα δεν μπορούν να παραβιάζονται διά της βίας και οι διαφορές μεταξύ των κρατών πρέπει να λύνονται με μοναδικό γνώμονα και μοναδικό σημείο αναφοράς το Διεθνές Δίκαιο», διαβεβαίωσε ο πρωθυπουργός.

Στην Κύπρο ο Πρωθυπουργός

Η ακραία συμπεριφορά της Τουρκίας θα βρεθεί στο επίκεντρο της συνάντησης που θα έχει ο Έλληνας πρωθυπουργός με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στη Λευκωσία, με την ευκαιρία της καθόδου του Κυριάκου Μητσοτάκη στο νησί για να παραστεί και να χαιρετήσει το πρώτο μέρος του πολιτικού και ιδεολογικού συνεδρίου του ΔΗΣΥ, την Παρασκευή. Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί και Σάββατο. Εκτός από τον Κ. Μητσοτάκη στο πρώτο μέρος, θα μιλήσουν ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού

Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ και ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top