ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Χρονοβόρες οι διαδικασίες για ιατρική κάνναβη στην Κύπρο - «Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους ασθενείς αβοήθητους…»

Χρονοβόρες οι διαδικασίες για ιατρική κάνναβη στην Κύπρο - «Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους ασθενείς αβοήθητους…»

Μεγάλη είναι η ταλαιπωρία για εκατοντάδες ασθενείς που πάσχουν από χρόνιες παθήσεις στην Κύπρο αφού αναγκάζονται να καταφύγουν σε γειτονικές χώρες ή ακόμα και στο εξωτερικό προκειμένου να εξασφαλίσουν ιατρική κάνναβη.

Σύμφωνα με δημοσίευμα της εφημερίδας «Φιλελεύθερος», η ανυπαρξία πρωτοκόλλου που να επιτρέπει την ελεύθερη αλλά ελεγχόμενη συνταγογράφηση της ιατρικής κάνναβης, υποχρεώνει τους ασθενείς που πραγματικά το έχουν ανάγκη σε χρονοβόρες διαδικασίες.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας συνδέσμων ασθενών Κύπρου, Δημήτρης Λαμπριανίδης, σε δηλώσεις του στην εφημερίδα, τόνισε πως διαδικασία υπάρχει αλλά δεν είναι καθόλου υποβοηθητική για τους ασθενείς.

«Βάση της διαδικασίας, ο γιατρός πρέπει να συνταγογραφήσει, να πάει το αίτημα στον υπουργό Υγείας, να το εγκρίνει ο υπουργός και μετά να κινηθούν οι διαδικασίες για την προμήθεια του ασθενούς με το φάρμακο που χρειάζεται», είπε συγκεκριμένα.

«Δεν είναι καθόλου πρακτική αυτή η διαδικασία και δεν γίνεται όποιος ασθενής χρειάζεται το φάρμακο του, διότι η ιατρική κάνναβη, φάρμακο είναι, να πρέπει να απευθύνεται στον υπουργό ο οποίος έχει άλλες χίλιες υποχρεώσεις», συμπλήρωσε.

Θέλοντας να δώσει τη λύση στο πρόβλημα ανέφερε πως πρέπει να εφαρμοστεί ένα πρωτόκολλο αυστηρό και βασισμένο στα πρωτόκολλα που εφαρμόζονται σε πολλές άλλες χώρες, αρκετές εκ των οποίων και χώρες της ΕΕ.

«Δεν μπορούμε να αφήνουμε τους ασθενείς αβοήθητους και να σπρώχνουμε τις διαδικασίες παρακάτω», σημείωσε ο κύριος Λαμπριανίδης.

Αυτή τη στιγμή, είπε, «ασθενείς με νευρολογικές παθήσεις, καρκινοπαθείς, ρευματοπαθείς που ζουν με τον πόνο ή την σπαστικότητα μένουν αβοήθητοι και πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και το γεγονός ότι η χρήση ιατρικής κάνναβης, θα απελευθερώσει αυτούς τους ασθενείς και από άλλες θεραπείες, άλλα φάρμακα τα οποία μακροπρόθεσμα προκαλούν επιπλοκές στην υγεία τους και αυτό το λέμε χωρίς να σημαίνει ότι και η αλόγιστη και παρατεταμένη χρήση ιατρικής κάνναβης δεν οδηγεί σε επιπλοκές και επιβάρυνση της υγείας των ασθενών. Ο γιατρός και ο ασθενής καταφεύγουν στην ιατρική κάνναβη όταν στην πραγματικότητα δεν υπάρχει άλλη επιλογή», κατέληξε ο εκπρόσωπος Τύπου της Ομοσπονδίας συνδέσμων ασθενών Κύπρου.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top