ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Στην βουλή το θέμα για το απόρρητο στην ιδιωτική επικοινωνία

Στην βουλή το θέμα για το απόρρητο στην ιδιωτική επικοινωνία

Ξεκίνησε σήμερα στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών η συζήτηση του νομοσχεδίου που τροποποιεί τον περί Προστασίας του Απορρήτου της Ιδιωτικής Επικοινωνίας (Παρακολούθηση Συνδιαλέξεων και Πρόσβαση σε Καταγεγραμμένο Περιεχόμενο Ιδιωτικής Επικοινωνίας) Νόμο.

«Εξετάστηκε κατά προτεραιότητα το νομοσχέδιο, το οποίο καταθέσαμε την περασμένη βδομάδα και εισηγηθήκαμε όπως ψηφιστεί προτού διακόψει τις εργασίες της η Βουλή των Αντιπροσώπων για τις διακοπές, αναφορικά με τη ρύθμιση ζητημάτων που αφορούν τη δυνατότητα πρόσβασης σε ή λήψης στοιχείων που σχετίζονται με το καταγεγραμμένο περιεχόμενο ιδιωτικής επικοινωνίας» δήλωσε μετά το πέρας της συνεδρίας ο αρμόδιος Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου.

Πρόκειται, εξήγησε, για ένα νομοσχέδιο που τροποποιεί το Νόμο περί προστασίας του απορρήτου ιδιωτικής επικοινωνίας και που η άμεση προώθησή του κρίθηκε αναγκαία για να εξυπηρετήσει εκκρεμούσες ανακρίσεις που γίνονται από πλευράς της Αστυνομίας, αφού η γενικότερη αναθεώρηση του Νόμου αυτού, μετά από την αναθεώρηση του Άρθρου 17 του Συντάγματος δεν ήταν δυνατή να προωθηθεί άμεσα.

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως έχει αρχίσει την επεξεργασία νομοσχεδίου που αναθεωρεί το Νόμο που αφορά την προστασία του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας κατά τρόπο ώστε οι διατάξεις του Νόμου να συνάδουν με το Άρθρο 17 του Συντάγματος όπως αυτό έχει τροποποιηθεί, και επιπρόσθετα να ρυθμιστούν οι απαραίτητες προϋποθέσεις και μηχανισμοί ελέγχου στις περιπτώσεις που αφορούν τις παρακολουθήσεις.

Όπως πρόσθεσε, το νομοσχέδιο βρίσκεται σε προχωρημένο στάδιο διαβούλευσης με τις αρμόδιες υπηρεσίες, εξετάζονται ζητήματα που αφορούν τεχνικά, κυρίως, θέματα και πριν κατατεθεί στη Βουλή, θα γίνει ένας κύκλος διαβούλευσης με τα πολιτικά κόμματα. «Θέλουμε να έχουμε και τις δικές τους απόψεις επί ενός νομοθετήματος που κρίνουμε ότι είναι εξαιρετικής σημασίας τόσο σε σχέση με το δικαίωμα το οποίο προστατεύει όσο και σε σχέση με τη ρύθμιση των απαραίτητων μηχανισμών ελέγχου στις περιπτώσεις που το δικαίωμα αυτό περιορίζεται», δήλωσε.

Εξήγησε δε ότι επειδή υπάρχει αυτή η καθυστέρηση για να συμπληρωθεί το πλήρες κείμενο του νομοσχεδίου που θα αναθεωρήσει ολόκληρο το Νόμο, αποφασίστηκε να προωθηθεί, κατά προτεραιότητα, το συγκεκριμένο νομοσχέδιο το οποίο ρυθμίζει τη δυνατότητα, πρόσβαση, επιθεώρηση και λήψη καταγεγραμμένου περιεχομένου ιδιωτικής επικοινωνίας, «δηλαδή την ιδιωτική επικοινωνία που σχετίζεται με ηλεκτρονικά μηνύματα που διακινούνται μέσω διαδικτύου – όπως είναι τα emails, mms, sms, από τα οποία δύναται να ληφθεί το ήδη καταγεγραμμένο περιεχόμενό τους».

Ο κ. Νικολάου σημείωσε ότι δεν αφορά την περίπτωση παρακολούθησης τηλεφωνικής συνδιάλεξης ή ζωντανής επικοινωνίας μέσω του διαδικτύου αλλά ρυθμίζονται μόνο οι περιπτώσεις που η επικοινωνία είναι ήδη καταγεγραμμένη. Για το λόγο αυτό δεν προνοήθηκαν οι προϋποθέσεις και οι μηχανισμοί ελέγχου που προβλέπεται και είναι αναγκαίοι για σκοπούς των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων, πρόσθεσε.

Περαιτέρω, ο Υπουργός Δικαιοσύνης επεσήμανε ότι η παραχώρηση της αρμοδιότητας της εξουσίας για να έχει κάποιος ανακριτής αυτή την πρόσβαση, γίνεται κατόπιν της έκδοσης δικαστικού διατάγματος, το οποίο είναι δυνατό να εξασφαλιστεί μετά από αίτηση του Γενικού Εισαγγελέα στο δικαστήριο και το δικαστήριο, συνέχισε, μπορεί να αποφασίζει, έχοντας πάντοτε υπόψη του τα στοιχεία που ρυθμίζονται στο Νόμο και είναι αρκετά εκτεταμένα, ώστε να επιτρέπει στο δικαστήριο να γνωρίζει τους λόγους για τους οποίους απαιτείται η έκδοση διατάγματος για περιορισμό του δικαιώματος της επικοινωνίας.

«Δηλαδή απαιτείται να παραχωρηθεί πρόσβαση σε αυτά τα μηνύματα για να γνωρίζει για ποιες υποθέσεις αυτά δυνατό να εξυπηρετηθούν, σε τι θα εξυπηρετήσει σε σχέση με την ανάκριση, ποια είναι τα πρόσωπα που θα προχωρήσουν στην ανάκριση και πως είναι δυνατό να αξιοποιηθούν τα μηνύματα αυτά, και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση, μηνύματα που δεν καλύπτονται από το διάταγμα, θεωρείται ότι συνιστά ποινικό αδίκημα και τιμωρείται με ποινή φυλάκισης μέχρι πέντε ετών», εξήγησε.

Ερωτηθείς κατά πόσον θα έχει αναδρομική ισχύ, ο κ. Νικολάου υπογράμμισε ότι δεν τίθεται θέμα αναδρομικής ισχύος της νομοθεσίας, αλλά πρόκειται για παραχώρηση εξουσίας στο δικαστήριο να εκδώσει διάταγμα στην περίπτωση που οι ανακριτικές Αρχές αποταθούν, με σκοπό να παραχωρηθεί εξουσία στους ανακριτές να έχουν πρόσβαση σε αυτά τα έγγραφα. «Θα αποτελέσει ένα επιπρόσθετο εργαλείο που θα επιτρέψει στις ανακριτικές αρχές να έχουν πρόσβαση σε έγγραφα που έχουν καταγραφεί πριν από τη θέσπιση του Νόμου και είναι αναγκαία για σκοπούς συμπλήρωσης κάποιων ανακρίσεων», υπογράμμισε.

Επιπρόσθετα, ο κ. Νικολάου τόνισε ότι αυτό δεν θα νομιμοποιήσει τη δυνατότητα περιορισμού της προστασίας του δικαιώματος της ιδιωτικής επικοινωνίας, κάτι το οποίο έγινε από το 2010, με την τροποποίηση του Συντάγματος, αλλά να καθορίσει τη διαδικασία και να δώσει εξουσία στο δικαστήριο να μπορεί να εκδώσει αυτό το διάταγμα.

Κληθείς να αναφέρει για ποια αδικήματα δύναται να εξασφαλιστεί αυτό το διάταγμα, ο κ. Υπουργός είπε ότι αφορά τα αδικήματα που προνοούνται στο Άρθρο 17 του Συντάγματος, τα οποία σχετίζονται με την ασφάλεια της Δημοκρατίας, με την εμπορία προσώπων, την εμπορία και διακίνηση ναρκωτικών, τη διαφθορά, την οικονομία, το νόμισμα της Δημοκρατίας.

Σε ερώτηση εάν κατά τον ουσιώδη χρόνο διάπραξης ενός εκ των αδικημάτων αυτών, δεν ίσχυε η νομοθεσία, δύναται να διατάξει το δικαστήριο να εφαρμοστεί εκ των υστέρων, ο Υπουργός Δικαιοσύνης είπε ότι αυτό είναι κάτι για το οποίο θα αποφασίσει το Ανώτατο Δικαστήριο.

Ο Βουλευτής του ΑΚΕΛ Άριστος Δαμιανός δήλωσε ότι το ΑΚΕΛ έχει μια σταθερή πολιτική θέση στο θέμα, η οποία είναι και η πυξίδα των αποφάσεων του γι` αυτά τα ζητήματα.

«Η εξυπηρέτηση του δημοσίου συμφέροντος πρέπει να βρίσκεται σε ισορροπία με το σεβασμό και τη διασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», σημείωσε, εξηγώντας πως αυτό είναι και το κριτήριο με το οποίο θα αντικρίσει το κόμμα το εν λόγω νομοσχέδιο.

«Αντιλαμβανόμαστε τους λόγους για τους οποίους η Κυβέρνηση έχει φέρει το συγκεκριμένο νομοσχέδιο, στα πλαίσια του κοινοβουλευτικού ελέγχου θα προχωρήσουμε με τα δέοντα και θα πάρουμε τις σχετικές αποφάσεις» πρόσθεσε.

Εξέφρασε τέλος την εκτίμηση ότι λόγω του αυξημένου φόρτου εργασίας της Βουλής μέχρι το κλείσιμο για τις θερινές διακοπές, δεν θα καταστεί εφικτό να ψηφιστεί το νομοσχέδιο στο διάστημα που απομένει.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Απόπειρα φόνου στη Λευκωσία: 40χρονος οδήγησε το όχημα του εναντίον αστυνομικού - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο με μώλωπες

Στην Κύπρο Μητσοτάκης και Ερντογάν στη μαύρη επέτειο της τουρκικής εισβολής

Εκπτώσεις: Πως να ξεχωρίσεις τις πραγματικές από τις πλασματικές - Όσα αναφέρει αρμόδιος στο «Τ»

Κύπρια κατέχει 12 πτυχία και δεν…σταματά: Η Μαρία μιλά στο «Τ» και εξηγεί ότι δεν υπάρχει ηλικία για την μόρφωση

Κατακλυσμός με υψηλές θερμοκρασίες αλλά και βροχές - Πού και πότε αναμένονται



Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε ελεύθερη πτώση ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ - Μονόδρομος οι παραιτήσεις των ηγεσιών

Σε μία περίοδο «εσωστρέφειας» βρίσκονται τα κόμματα του κέντρου, τα οποία αφού ξεπέρασαν το πρώτο σοκ από την ήττα των διπλών εκλογών, ψάχνουν απαντήσεις για το τι πραγματικά έφταιξε ώστε να φτάσουν σε αυτό το απογοητευτικό σημείο, που βρίσκονται σήμερα. Παρά τα μηνύματα που έλαβαν από τους πολίτες, φαίνεται πως οι ηγεσίες των τριών κομμάτων να μην αντιλαμβάνονται το τεράστιο πρόβλημα ή αρνούνται να το αντιληφθούν, ενώ θεωρούν τα κόμματά τους, ως περιουσιακό τους στοιχείο, αρνούμενοι να παραιτηθούν. Σε μία εποχή όπου η κοινωνία έχει δώσει την απάντησή της, επιλέγοντας τον νεαρό Φειδία Παναγιώτου, ο οποίος έλαβε μεγαλύτερο ποσοστό από το σύνολο των ποσοστών των τριών κομμάτων ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ και ΔΗΠΑ, οι ηγεσίες τους εξακολουθούν να μην αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top