Για την αυξητική τάση που παρουσιάζουν τα κρούσματα των τελευταίων ημερών, για τα συμπτώματα καθώς και για τα μέτρα προστασίας κλήθηκε να μιλήσει η επιδημιολόγος, Δρ. Ζωή Δωροθέα Πανά.
Καλεσμένη στην εκπομπή του ΑΝΤ1, «Μέρα Μεσημέρι», με τον Νικήτα Κυριάκου σήμερα (30/6) η Δρ. Πανά ανέφερε ότι, «σίγουρα πρέπει να υπάρχει επαγρύπνηση και για τώρα και για την επόμενη περίοδο, γιατί όπως διατυπώθηκε από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η πανδημία δεν έχει ακόμα τελειώσει». Από την άλλη, συνέχισε, «δεν πρέπει να παραγνωρίζουμε ότι έχει παρατηρηθεί μεγάλη πρόοδος, οπότε και ο βαθμός ανησυχίας σε αυτή τη φάση είναι διαφορετικό σε σχέση με πέρσι το καλοκαίρι. Τώρα αν αναφέρεστε στο κομμάτι της σημαντικής αύξησης των κρουσμάτων στην κοινότητα, είναι κάτι το οποίο μας προβληματίζει γιατί αναμένουμε να δούμε τις νέες παραλλαγές ιδίως με τις παραλλαγές της Όμικρον 4 και 5, κατά πόσο αυτό θα επηρεάσει τη σοβαρή νόσηση».
Τα πρώτα δεδομένα, πρόσθεσε, «δείχνουν ότι το τοίχος ανοσίας, κυρίως από τον εμβολιασμό αλλά και από τα χαρακτηριστικά των ίδιων των μεταλλάξεων δεν θα οδηγήσει σε τέτοια κατάσταση ώστε να έχουμε πίεση στο σύστημα υγείας. Άρα είμαστε σε μια φάση επαγρύπνησης, με συνεχόμενη παρακολούθηση της κατάστασης όχι μόνο για την Κύπρο αλλά και για όλη την Ευρώπη σε αυτή τη φάση».
Μιλώντας για τα συμπτώματα που παρουσιάζει αυτή τη στιγμή ο κόσμος που είναι θετικός στον κορωνοϊό η Δρ. Πανά ανέφερε πως, «η κλινική εικόνα τις Όμικρον 4 και 5 συνήθως χαρακτηρίζεται από υψηλό πυρετό τις πρώτες μέρες καθώς και από συμπτώματα κλασικά ιογενούς λοίμωξης του αναπνευστικού, δηλαδή συνάχι, πονόλαιμο και κόπωση».
Ερωτηθείς για το αν πρέπει να παρθούν νέα μέτρα λόγω της αυξητικής τάσγης που παρουσιάζουν τα κρούσματα η Δρ. Πανά ανέφερε πως, «η άρση των περιοριστικών μέτρων, δεν σημαίνει ότι χάνουν και την αξία τους τα μέτρα ατομικής προστασίας. Επειδή έγινε λόγος το τελευταίο διάστημα, η χρήση της προστατευτικής μάσκας και η αξία της είναι δεδομένη ειδικά όταν βρισκόμαστε σε χώρους υψηλού κινδύνου, όπως εσωτερικούς χώρους με συγχρωτισμό και ιδικά όταν έχουμε άτομα με υψηλό κίνδυνο να νοσήσουν σοβαρά. Άρα το κομμάτι της ατομικής υπευθυνότητας έχει πάρα πολλή σημαντικό ρόλο σε αυτή τη φάση, στο να κρατήσουμε την ισορροπία που θέλουμε που είναι και τώρα με την έξαρση να ζούμε με τον κορωνοϊό με μια ασφάλεια και μια ισορροπία», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις