Η προώθηση της βιωσιμότητας και στα φυτοφάρμακα μπορεί να είναι θετική για τους αγρότες, καθώς η Κομισιόν προτείνει συγκεκριμένες εναλλακτικές λύσεις για τους αγρότες, ανέφερε η Επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου, παρουσιάζοντας στην αρμόδια επιτροπή Περιβάλλοντος, Δημόσιας Υγείας και Ασφάλειας των Τροφίμων (ENVI) την πρόσφατη πρόταση για περιορισμό και βιώσιμη χρήση των φυτοφαρμάκων.
Όπως τόνισε, ο χρόνος των χημικών φυτοφαρμάκων έχει τελειώσει, με τη διαδικασία αυτή να επισπεύδεται καθώς η Ρωσική εισβολή στην Ουκρανία αυξάνει την ανάγκη και για βραχυπρόθεσμες λύσεις.
Η Επίτροπος ανέλυσε μεταξύ άλλων και τις προτάσεις της Κομισιόν για εναλλακτικές από τα φυτικά φυτοφάρμακα, τις οποίες μπορούν να αξιοποιήσουν οι αγρότες στην ΕΕ.
Η κ. Κυριακίδου αναφέρθηκε στην ακρόασή της ενώπιον του Κοινοβουλίου για τον διορισμό της, και στη σημασία που δόθηκε από τους ευρωβουλευτές στο ζήτημα των φυτοφαρμάκων καθώς πρόκειται για ένα θέμα που απασχολεί τους πολίτες, και υπενθύμισε πως τότε δεσμεύτηκε να αναπτύξει λύσεις για την προστασία της υγείας, του περιβάλλοντος και των επικονιαστών.
Σημειώνοντας πως παρά την πανδημία και τον πόλεμο στην Ουκρανία το ζήτημα αυτό παρέμεινε προτεραιότητα, μέσω της στρατηγικής «Από το αγρόκτημα στο πιάτο» και των στόχων για την βιοποικιλότητα, εστιάζοντας στον περιορισμό της χρήσης των χημικών φυτοφαρμάκων μέχρι το 2030.
Επεσήμανε πως είναι ξεκάθαρο από πρωτοβουλίες πολιτών πως οι Ευρωπαίοι θέλουν λιγότερα φυτοφάρμακα και «ένα διαφορετικό σύστημα τροφίμων» το οποίο «θα δουλεύει μαζί με τη φύση και όχι εναντίον της».
Η κ. Κυριακίδου παρουσίασε στους ευρωβουλευτές τις κύριες παραμέτρους της πρότασης, που περιλαμβάνουν νομικά δεσμευτικούς στόχους σε επίπεδο ΕΕ, οι οποίοι θα στηρίζονται από εθνικούς δεσμευτικούς στόχους, καθώς και απαγόρευση των χημικών φυτοφαρμάκων σε όλες τις ευάλωτες περιοχές και σε ακτίνα τριών μέτρων από αυτές.
Ειδικότερα, αυτές οι ευάλωτες περιοχές αφορούν πράσινες αστικές περιοχές, όπως πάρκα και κήπους, χώρους για παιδιά και δημόσια μονοπάτια, καθώς και προστατευμένες περιοχές του δικτύου Natura 2000.
Επίσης, συνέχισε, η πρόταση περιέχει ένα περιεκτικό σύνολο εργαλείων για τους αγρότες για διαχείριση των ζιζανίων, το οποίο θα περιέχει περιβαλλοντικά βιώσιμες λύσεις ώστε τα χημικά φυτοφάρμακα να χρησιμοποιούνται μόνο ως έσχατη λύση.
Τα εργαλεία αυτά αφορούν και εξειδικευμένους κανόνες για κάθε είδος καλλιέργειας τους οποίους θα καθορίσουν τα κράτη μέλη.
Η κ. Κυριακίδου κάλεσε επίσης τις οργανώσεις αγροτών να ζητήσουν από τη βιομηχανία ασφαλέστερες και καλύτερες εναλλακτικές, και κάλεσε τη βιομηχανία να προχωρήσει στην ανάπτυξή τους το συντομότερο. Για αυτό τον λόγο, συνέχισε, η Κομισιόν έχει προτείνει νέους κανόνες για τους μικρο-οργανισμούς που θα διευκολύνουν την ανάπτυξη των εναλλακτικών.
Τέλος, η Επίτροπος επεσήμανε πως οι προτάσεις περιέχουν και οικονομική στήριξη προς τον αγροτικό τομέα μέσω των κονδυλίων της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής. Ειδικότερα, τα κράτη μέλη θα πρέπει σύμφωνα με την πρόταση να ενημερώνουν για το πώς θα χρησιμοποιήσουν τα σχετικά κονδύλια προς τη συγκεκριμένη κατεύθυνση.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις