ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Προεδρικές σε αβέβαιο τοπίο, ακρίβεια- οικονομία καθορίζουν τη ψήφο- Συναγερμός στα επιτελεία

Προεδρικές σε αβέβαιο τοπίο, ακρίβεια- οικονομία καθορίζουν τη ψήφο- Συναγερμός στα επιτελεία

Στη σκιά των επιπτώσεων του πολέμου στην Ουκρανία και ειδικότερα των πολλαπλών παρενεργειών που προκαλεί στην οικονομία, θα διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές του 2023, όπως τουλάχιστον δείχνουν τα μέχρι τώρα δεδομένα, γεγονός που δημιουργεί ένα ιδιαίτερα αβέβαιο τοπίο.

Το ρευστό αυτό σκηνικό σε κάθε περίπτωση θα έχει αντίκτυπο στην εκλογική συμπεριφορά μιας άγνωστης, προς το παρόν, μερίδας του εκλογικού σώματος, γεγονός το οποίο θέτει σε συναγερμό τα εκλογικά επιτελεία των υποψηφίων προέδρων αλλά και των κομμάτων, τα οποία καταστρώνουν τη στρατηγική τους για τη μεγάλη εκλογική αναμέτρηση του Φεβρουαρίου.

Με βάση τις δημοσκοπήσεις που έχουν στα χέρια τους τα επιτελεία κομμάτων και υποψηφίων, οι οικονομικές και κοινωνικές συνέπειες του πολέμου, που έρχονται προτού η οικονομία συνέλθει από την διετή υγειονομική κρίση, βρίσκονται ψηλά στην προτεραιότητα των πολιτών. Η ακρίβεια, η περαιτέρω μείωση της αγοραστικής δύναμης λόγω των χαμηλών εισοδημάτων σε συνδυασμό με τις πληθωριστικές πιέσεις, τα σοβαρά οικονομικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι μισθοσυντήρητοι, τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις, δημιουργούν ένα εκρηκτικό μίγμα στην κοινωνία, και κάνουν το εκλογικό σώμα να μοιάζει με κινούμενη άμμο, όπως προκύπτει από τη συντριπτική πλειοψηφία των μετρήσεων της κοινής γνώμης,

Η εικόνα αυτή φαίνεται να εδραιώνεται και πολύ δύσκολα μπορεί να ανατραπεί, γι’ αυτό και τα κόμματα ιεραρχούν την ακρίβεια και γενικά τα θέματα οικονομίας ψηλά στις προεκλογικές τους δραστηριότητες. Δημοσκόποι που μίλησαν στο themaonline εκτιμούν ότι με βάση αυτή την αποτύπωση του κοινωνικού και οικονομικού περιβάλλοντος, το Κυπριακό βρίσκεται πολύ πιο πίσω στα ζητήματα που απασχολούν τους πολίτες, και ίσως για μια ακόμη φορά, ίσως την τρίτη κατά συνέχεια εκλογική αναμέτρηση για την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας, το εθνικό θέμα να μην αποτελέσει το κυρίαρχο θέμα που θα κρίνει τη ψήφο μιας πολύ μεγάλης μερίδας του εκλογικού σώματος.

Ουκρανικό και Τουρκία

Οκτώ μήνες πριν τις εκλογές, είναι πολύς πολιτικός χρόνος, που μπορεί να φέρει γεγονότα τα οποία να ανατρέψουν το σκηνικό που υπάρχει σήμερα. Πολιτικοί παρατηρητές σημειώνουν ότι είναι νωρίς για να προβλεφθεί το τοπίο που θα διαμορφωθεί την περίοδο των εκλογών, τόσο σε ό,τι αφορά το Ουκρανικό, και κατά συνέπεια, της ακρίβειας, της ενεργειακής κρίσης, του πληθωρισμού και των προβλημάτων στην εφοδιαστική αλυσίδα. Υπογραμμίζουν επιπλέον ότι κανένας δεν είναι σε θέση να εκτιμήσει τις εξελίξεις με τον απρόβλεπτο Ερντογάν, ο οποίος δεν αποκλείεται να καταφύγει στη δοκιμασμένη συνταγή της τεχνητής κρίσης για να αποκομίσει οφέλη στο εσωτερικό της Τουρκίας, ενόψει των προεδρικών και βουλευτικών εκλογών του 2023.

Οι στρατηγικές των υποψηφίων

Με φόντο αυτό το ρευστό τοπίο τα εκλογικά επιτελεία των κομμάτων και υποψηφίων καλούνται να χαράξουν τη στρατηγική τους, ώστε αμέσως μετά το καλοκαίρι να μπουν στην τελική ευθεία των εκλογών. Ο Ιούλιος και ο Αύγουστος θεωρούνται «νεκροί» λόγω του κλίματος των διακοπών αλλά οι εκδηλώσεις για τις μαύρες επετείους, προσφέρονται για εκδηλώσεις και κάποιου είδους οργανωτική κινητοποίηση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top