Η Αρχή Λιμένων Κύπρου, σε συνεργασία με τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς, πραγματοποίησε εκδήλωση και δημοσιογραφική διάσκεψη για την παρουσίαση της απόφασης του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής για την επέκταση του Λιμανιού του Λατσιού, την Παρασκευή, 1η Ιουλίου 2022.
Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στις ανακαινισμένες Παλιές Αποθήκες της Αρχής Λιμένων Κύπρου, τις οποίες παραχώρησε η Αρχή Λιμένων στον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς για χρήση τους για πολιτιστικές εκδηλώσεις.
Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και Υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Αβέρωφ Νεοφύτου, Βουλευτές, Δήμαρχοι, Κοινοτάρχες, κρατικοί αξιωματούχοι, τοπικοί παράγοντες και πλήθος κοινού.
Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Δήμαρχος Πόλης Χρυσοχούς κ. Γιώτης Παπαχριστοφή, αναφέρθηκε στην ιστορική απόφαση της Αρχής Λιμένων για την επέκταση του Λιμανιού του Λατσιού, χαιρετίζοντας την και τονίζοντας το γεγονός ότι η εν λόγω επέκταση αποτελούσε πάγιο αίτημα των κατοίκων της περιοχής. Στόχος του Δήμου είναι να αναδείξει περισσότερο τις προοπτικές της περιοχής, αναφέροντας ενδεικτικά ότι «η τροχοδρόμηση του βαρυσήμαντου αυτού έργου επωφελεί την ανάπτυξη του Δήμου προς όφελος των δημοτών του, αφού το Λιμάνι αποτελεί τον σημαντικότερο τουριστικό πνεύμονα για τον Δήμο Πόλης Χρυσοχούς και ένα από τους πλέον σημαντικούς σταθμούς στην αναπτυξιακή προσπάθεια του Δήμου.»
Ο Υπουργός Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων στην ομιλία του ευχαρίστησε το Διοικητικό Συμβούλιο της Αρχής Λιμένων Κύπρου για την αγαστή τους συνεργασία ενώ συνέχισε αναφέροντας ότι «το έργο επέκτασης του Λιμανιού στο Λατσί συνιστά άλλο ένα απτό παράδειγμα της πολιτικής βούλησης της Κυβέρνησης Αναστασιάδη να αναλάβει δράσεις για την ανάπτυξη των ακριτικών περιοχών.» Ο κύριος Καρούσος ανέφερε επίσης ότι «τα οφέλη από την επέκταση του Λιμανιού είναι πολλαπλά και επηρεάζουν διάφορους τομείς, όπως η οικονομία και ο τουρισμός του διαμερίσματος Πόλεως Χρυσοχούς και της Κύπρου γενικότερα», υπογραμμίζοντας το ότι «η δημιουργία περισσότερων θέσεων ελλιμενισμού, σε συνδυασμό με τις υψηλού επιπέδου υποδομές τουρισμού που δραστηριοποιούνται στην περιοχή, θα αναδείξουν το διαμέρισμα Πόλεως Χρυσοχούς ως έναν δημοφιλή προορισμό ποιοτικού τουρισμού, που μπορεί να προσφέρει σε Κύπριους και ξένους επισκέπτες ολοκληρωμένη τουριστική εμπειρία, με ιδιαίτερα φυσικά χαρακτηριστικά και μοναδικό τουριστικό προϊόν, που το καθιστούν πόλο έλξης».
Ο Διευθυντής Λιμανιού Λεμεσού κ. Παναγιώτης Αγαθοκλέους στην εισαγωγή του αναφέρθηκε στη σημασία του λιμανιού του Λατσιού δια μέσω των αιώνων, προσθέτοντας πως για την Αρχή Λιμένων Κύπρου αποτελεί τον φάρο πλεύσης για το παρόν και το μέλλον του λιμανιού. Ο κ. Αγαθοκλέους ανάφερε ότι «ως Αρχή Λιμένων Κύπρου έχουμε επενδύσει εδώ και αρκετά χρόνια στην ανάπτυξη και βελτιστοποίηση των υποδομών και υπηρεσιών που παρέχονται στο λιμάνι. Έχουμε προβεί σε σειρά έργων και ενεργειών, ώστε το λιμάνι Λατσιού να αποτελεί ένα λειτουργικό , ασφαλές και σύγχρονο λιμάνι, καλύπτοντας όλες τις ανάγκες τόσο των ναυτιλλομένων όσο και των άλλων λιμενικών χρηστών του. Σήμερα, συνέχισε, στο λιμάνι Λατσιού, ως λιμάνι μικτής χρήσης, φιλοξενούνται περί τα 350 σκάφη είτε αλιευτικά είτε σκάφη αναψυχής, ενώ λειτουργούν διάφορα υποστατικά αναψυχής και εστίασης, με παροχή άλλων υποστηρικτικών υπηρεσιών.» Ο κος Αγαθοκλέους αναφερόμενος στη μεγάλη αναπτυξιακή επένδυση της Αρχής η οποία οδεύει προς υλοποίηση, ευχήθηκε όπως τέτοια έργα πραγματοποιηθούν σύντομα και στα κατεχόμενα λιμάνια μας.
Παρουσιάζοντας την απόφαση του νέου Διοικητικού Συμβουλίου της Αρχής Λιμένων Κύπρου, ο Πρόεδρος της Αρχής Δρ. Αντώνης Στ. Στυλιανού ανάφερε ότι «μαζί με το όραμα για την «Κύπρος το Αύριο» δημιουργούμε κι εμείς την επόμενη μέρα για την Αρχή Λιμένων Κύπρου. Μια μέρα που εδράζεται σε τρία βασικά χαρακτηριστικά που οριοθετούν τον νέο, αναβαθμισμένο ρόλο της Αρχής: τον επιχειρησιακό, τον ρυθμιστικό και τον εποπτικό.» Ο Δρ. Στυλιανού συνέχισε αναφέροντας ότι «η επένδυση για την επέκταση του Λιμανιού του Λατσιού είναι ύψους 45 εκατομμυρίων ευρώ και θα τριπλασιάσει το υφιστάμενο Λιμάνι, προσθέτοντας 350 νέους χώρους ελλιμενισμού στη βάση των σύγχρονων διεθνών προτύπων ναύδεσης και ελλιμενισμού, θα δημιουργήσει νέους χερσαίους χώρους και εγκαταστάσεις, με τον νέο σχεδιασμό να προβλέπει και μελλοντική πρόνοια για την πρόσδεση κρουαζιερόπλοιων στο εξωτερικό του προσήνεμου κυματοθραύστη, θα αναβαθμίσει το λιμενικό προϊόν που παρέχουμε στην περιοχή, θα επωφελέσει θετικά την τοπική κοινωνία και πρωτίστως θα είναι η πρώτη πλήρης πράσινη ανάπτυξη σε λιμενική εγκατάσταση στην Κύπρο – θα δημιουργήσουμε το πρώτο πράσινο λιμάνι στην Κύπρο, έχοντας επίπτωση των νέων λιμενικών πραγματικοτήτων σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο, με πλήρη σεβασμό στο παράκτιο και ενάλιο περιβάλλον.»
Ο Γενικός Διευθυντής της Αρχής Λιμένων Κύπρου κ. Άνθιμος Χριστοδουλίδης παρουσίασε τις οικονομικές και τεχνικές παραμέτρους της επέκτασης του Λιμανιού του Λατσιού, τονίζοντας ότι «το σχέδιο της ανάπτυξης βασίζεται σε μελέτες που έχει εκπονήσει η Αρχή Λιμένων Κύπρου μέσω συμβούλων της και περιλαμβάνει την επέκταση του Λιμανιού με προσθήκη ακόμα 350 νέων θέσεων ελλιμενισμού και ταυτόχρονα δημιουργία χερσαίων υποστηρικτικών υποδομών, όπως για παράδειγμα χώρο για τη συντήρηση και επιδιόρθωση σκαφών, πετρέλευσης σκαφών και άλλων υπηρεσιών, όπως χώρων εστίασης, ψυχαγωγίας, γραφείων κτλ. Επίσης, θα δημιουργηθούν σχετικές υποδομές για τη στέγαση κυβερνητικών υπηρεσιών, όπως για παράδειγμα, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, του Τελωνείου, του Τμήματος Αλιείας και Θαλάσσιων Ερευνών κοκ.» Ο κ. Χριστοδουλίδης αναφέρθηκε στα νέα έργα που θα πραγματοποιηθούν, όπως είναι για παράδειγμα η κατασκευή νέου προσήνεμου κυματοθραύστη μήκους 850 μέτρων περίπου, η κατασκευή νέου κρηπιδώματος μήκους 215 μέτρων περίπου, εσωτερικά της δυτικής πλευράς του νέου προσήνεμου κυματοθραύστη, η κατασκευή νέου υπήνεμου κυματοθραύστη μήκους 250 μέτρων περίπου, η κατασκευή νέων κρηπιδωμάτων εσωτερικά του νέου υπήνεμου κυματοθραύστη, η εκβάθυνση όπου απαιτείται, η διαμόρφωση νέου χερσαίου χώρου εμβαδού 22500 τ.μ. περίπου και περίφραξης στην ανατολική πλευρά του λιμανιού και άλλες συναφείς εργασίες και η ανάδειξη του αρχαίου λιμενοβραχίονα.
Όσον αφορά στις βασικές χρηματοοικονομικές παραμέτρους, αναφέρθηκε ότι οι μελέτες βιωσιμότητας πάνω στις οποίες στηρίχθηκε το Διοικητικό Συμβούλιο για να λάβει τις αποφάσεις του, είναι οι ακόλουθες: Το σύνολο των κεφαλαιουχικών δαπανών εκτιμάται ότι θα ανέλθει σε €45 εκ. περίπου. Το προεξοφλητικό επιτόκιο που χρησιμοποιήθηκε είναι 3%. Η καθαρή παρούσα αξία (NPV) της υπό αναφοράς επένδυσης ανέρχεται σε €15,5 εκ., ενώ ο Δείκτης Εσωτερικής Απόδοσης (IRR) του Έργου αναμένεται να είναι 3,5%.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις