Το εναρκτήριο λάκτισμα για το ξεκίνημα του προεκλογικού αγώνα αναμένεται να δοθεί αύριο Τετάρτη στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής των Ελλήνων, καθώς μία μέρα προτού συμπληρωθούν τρία χρόνια από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξης Τσίπρας θα έχουν την τελευταία, κατά τα φαινόμενα, κοινοβουλευτική μονομαχία της τρέχουσας πολιτικής περιόδου. Το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου πήρε την πρωτοβουλία να προκαλέσει προ ημερησίας διάταξης συζήτηση με αντικείμενο την κοινωνική πολιτική και όλα δείχνουν ότι η σφοδρή αντιπαράθεση θα αποτελέσει τη «μητέρα όλων των μαχών» στην πορεία προς τις επερχόμενες κάλπες. Αλλωστε, «ο κύβος των εκλογών ερρίφθη», σύμφωνα με όσα μεταφέρουν κυβερνητικοί ιθύνοντες οι οποίοι θεωρούν ότι η δυναμική των πολιτικών πραγμάτων είναι τέτοια που πλέον έχει καταστήσει κυρίαρχη επιλογή το στήσιμο της κάλπης σε μία από τις Κυριακές του Σεπτεμβρίου.
Η Βουλή είναι προγραμματισμένο να διακόψει τις εργασίες της στο τέλος του Ιουλίου και όλοι πλέον προεξοφλούν ότι, εκτός συγκλονιστικού απροόπτου, δεν θα επανέλθει με την τωρινή της σύνθεση, καθώς στη διάρκεια του δεύτερου δεκαπενθήμερου του Αυγούστου θα ανακοινωθεί η διάλυσή της και θα προκηρυχθούν οι εκλογές. Εκλογές οι οποίες, σύμφωνα με κυβερνητικά στελέχη, «δεν μπορούν να θεωρηθούν πρόωρες, αφού ούτως ή άλλως από τις 7 Ιουλίου μπαίνουμε στο τελευταίο έτος της κυβερνητικής θητείας».
Ολοι πίσω στις 16 Αυγούστου
Προς επίρρωσιν όλων των παραπάνω, πληροφορίες θέλουν τους συνεργάτες του Κυριάκου Μητσοτάκη να έχουν λάβει οδηγία να βρίσκονται πίσω στα καθήκοντά τους την επομένη του Δεκαπενταύγουστου. Ολα δείχνουν ότι η λογική της επανεκκίνησης, που είναι αναγκαία σε πολλά επίπεδα (στελέχωση της κυβέρνησης κ.λπ.), επικράτησε των απόψεων για ολοκλήρωση της τετραετίας. Σε αυτό συνέβαλαν και τα ευοίωνα δημοσκοπικά ευρήματα που δείχνουν ότι η κυβέρνηση μετά τα πρόσφατα μέτρα για την αναχαίτιση της ακρίβειας (Fuel Pass, Power Pass, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής) αυξάνει τη συσπείρωση των οπαδών της και επανακτά τις απώλειες που είχε στην πρόθεση ψήφου τον Απρίλιο και τον Μάιο.
Μικρή ανάκαμψη παρατηρείται και στην επίδοση του ΣΥΡΙΖΑ, χωρίς όμως να μειώνεται το «γαλάζιο» προβάδισμα που κινείται στην περίμετρο των 10 μονάδων (36% έναντι 26% με τις αναγωγές). Συμπίεση δυνάμεων παρουσιάζει στην παρούσα φάση το ΠΑΣΟΚ (κινείται κοντά στο 13%), ενώ κατά τα λοιπά το εκλογικό σκηνικό δεν παρουσιάζει παρά οριακές μεταβολές. Το ολοένα οξύτερο κλίμα, εξάλλου, που μέρα με τη μέρα επικρατεί στην πολιτική σκηνή, καθώς και οι υψηλοί τόνοι στους οποίους καταφεύγει η αξιωματική αντιπολίτευση, σε μια προσπάθεια να καλύψει τη δημοσκοπική απόσταση που τη χωρίζει από την κυβερνητική παράταξη, επιβεβαιώνουν, σύμφωνα με συνεργάτες του, την προειδοποίηση που έκανε ο Κυριάκος Μητσοτάκης πριν από περίπου έναν μήνα στο Συνέδριο του «ΘΕΜΑτος» για την Υγεία (7/6).
Είχε πει για πρώτη φορά δημοσίως ότι ο λόγος για τον οποίο η κυβέρνηση μπορεί να μην εξαντλήσει την τετραετία είναι επειδή η χώρα δεν αντέχει μια πολύμηνη περίοδο τοξικής αντιπαράθεσης. Κατά τις υφιστάμενες πληροφορίες, ο κ. Μητσοτάκης δεν σκοπεύει να ανοίξει περαιτέρω τα χαρτιά του για τον χρόνο των εκλογών, πολύ περισσότερο να ενδώσει στις «ανήκουστες και αντιδημοκρατικές φαεινές ιδέες» του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης για διορισμό από τώρα υπηρεσιακού υπουργού Εσωτερικών και άσκηση της εξωτερικής πολιτικής από διακομματική επιτροπή. Στη βέβαιη επαναφορά από τον αρχηγό του ΣΥΡΙΖΑ του ζητήματος για ορισμό από τώρα συγκεκριμένης Κυριακής του Σεπτεμβρίου για να στηθούν οι κάλπες, η απάντηση που θα λάβει από τον πρωθυπουργό είναι ότι δεν βλέπει τον λόγο για τον οποίο βιάζεται τόσο πολύ για να υποστεί μια νέα εκλογική ήττα.
«Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πήρε ποτέ θέση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που θα κληθεί από τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας», υποστηρίζουν κυβερνητικά στελέχη τονίζοντας: «Ο ίδιος, αντί να πει τη θέση της παράταξής του, κατέφυγε σε φθηνά χαριτολογήματα ότι αν ήταν πρωθυπουργός θα επέστρεφε με τα πόδια από τη Μαδρίτη»
«Για τον κ. Τσίπρα», λένε κυβερνητικά στελέχη, «η κατάσταση θυμίζει το “μπρος γκρεμός και πίσω ρέμα”. Εχει παγιδευτεί στα αδιέξοδα της πολιτικής που χάραξε και ως κυβερνητικός εταίρος του κ. Καμμένου, αλλά και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν αρθρώνει δική του εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης, αλλά αναζητεί σωσίβιο στην αναβίωση της αλήστου μνήμης εποχής με εταίρο του τον Γιάνη Βαρουφάκη». «Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζουν, «έχει βρεθεί μέσα στην παγίδα που ο ίδιος έστησε για τους αντιπάλους του καθιερώνοντας την απλή αναλογική, αφού πρώτα κυβέρνησε 4,5 χρόνια με την ενισχυμένη αναλογική». Και γι’ αυτό «η μόνη διέξοδός του είναι να οξύνει την ατμόσφαιρα, να απαξιώσει τους αντιπάλους του, ευελπιστώντας ότι μπορεί η πόλωση να συνθλίψει τους άλλους σχηματισμούς που διεκδικούν την αντικυβερνητική ψήφο και, κατ’ επέκταση, ο ίδιος να μειώσει την απόσταση που τον χωρίζει από τη Ν.Δ.».
Με τα πόδια από τη Μαδρίτη...
Ενδεικτική της κατάστασης που έχει αρχίσει να δημιουργείται θεωρούν από το πρωθυπουργικό επιτελείο τη στάση που τήρησαν την περασμένη εβδομάδα η αξιωματική αντιπολίτευση και ο αρχηγός της στα όσα διημείφθησαν στη Σύνοδο των ηγετών του ΝΑΤΟ στη Μαδρίτη. «Ο ΣΥΡΙΖΑ», υποστηρίζουν, «δεν πήρε ποτέ θέση για την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας, κάτι που θα κληθεί από τον κ. Μητσοτάκη να διευκρινίσει στη Βουλή ο κ. Τσίπρας. Ο ίδιος, αντί να πει τη θέση της παράταξής του, κατέφυγε σε φθηνά χαριτολογήματα ότι αν ήταν πρωθυπουργός θα επέστρεφε με τα πόδια από τη Μαδρίτη»!
Στην κυβέρνηση, πάντως, δεν θεωρούν «αθώα» την ασάφεια της Κουμουνδούρου, η οποία, όπως υποστηρίζουν, «τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά υιοθετεί στην εξωτερική πολιτική αντικρουόμενες θέσεις και ανερμάτιστες απόψεις που θυμίζουν εκείνες του παλαιού τους συνεταίρου Πάνου Καμμένου». Στην κυβέρνηση πιστεύουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να βρει κοινή συνισταμένη στην πολιτική του στα εθνικά θέματα διότι βαρύνεται από τις αντιφάσεις που προκύπτουν αφενός από τη φιλονατοϊκή πολιτική που ακολούθησε όταν ήταν στην εξουσία και αφετέρου από τις αντιδυτικές θέσεις στις οποίες ολισθαίνει για να συγκρατήσει κάποιες παραδοσιακές αριστερές δυνάμεις.
Γι’ αυτό και καταψήφισε την αμυντική ενίσχυση της χώρας και την εμβάθυνση των συμμαχιών με τις ΗΠΑ και τη Γαλλία. Ενώ κάνει πως δεν αντιλαμβάνεται ότι στη Μαδρίτη η Τουρκία αναδιπλώθηκε και δεν έθεσε τις παράλογες θέσεις της σε καμία από τις συζητήσεις στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ και παραβλέπει την ανακοίνωση του Λευκού Οίκου μετά τη συνάντηση του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν με τον Τζο Μπάιντεν μέσω της οποίας εκπέμφθηκε σαφές μήνυμα προς την Αγκυρα να αποφεύγει τις εντάσεις στο Αιγαίο και να επιστρέψει στο τραπέζι του διαλόγου.
«Φωνάξτε και τον Καμμένο»
Αντικρούοντας την κριτική που ασκείται από την αντιπολίτευση, κυβερνητικοί ιθύνοντες υποστηρίζουν -και σε αυτή τη ρότα θα κινηθεί και ο πρωθυπουργός- ότι «η Ελλάδα στη διάρκεια της περασμένης τριετίας αποκατέστησε το διεθνές της κύρος και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο όχι μόνο στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, αλλά και σε όλες τις μεγάλες κρίσεις και προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο ευρασιατικός χώρος». Η Ελλάδα, θα υπογραμμίσει ο κ. Μητσοτάκης, είναι σήμερα μια χώρα σεβαστή, με βαρύνοντα ρόλο, παράγοντας σταθερότητας και ασφάλειας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.
Θα συμπληρώσει ότι ο μόνος που δεν το αναγνωρίζει αυτό είναι ο κ. Τσίπρας, ο οποίος στη διάρκεια της δικής του πρωθυπουργίας καταβαράθρωσε το κύρος της Ελλάδας και τέτοιες μέρες το 2015 διακινδύνευσε να την καταστήσει χώρα παρία. Θα θυμίσει ότι στον διεθνή Τύπο οι κύριοι Τσίπρας και Βαρουφάκης αποκαλούνταν «τσαρλατάνοι» και χλευάζοντας τις προτάσεις για συνεργασίες των δύο κομμάτων θα αναρωτηθεί: «Τον Πάνο Καμμένο δεν θα τον συμπεριλάβετε αυτή τη φορά στη συγκυβέρνηση που φαντασιωνόσαστε;».
Είναι προφανές από τα προμηνύματα ότι, καθώς η συζήτηση συμπίπτει με τα επτά χρόνια από το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου του 2015, τα γεγονότα εκείνης της εποχής θα έχουν μεγάλο μερίδιο στην επιχειρηματολογία του πρωθυπουργού. Υπό αυτές τις συνθήκες, οι επιτελείς του Μεγάρου Μαξίμου -παρότι γνωρίζουν ότι η επερχόμενη κοινοβουλευτική κόντρα μοιραία θα οδηγήσει σε εφ’ όλης της ύλης αναμέτρηση και θα έχει έντονα στοιχεία σκληρού πολιτικού ροκ- επέλεξαν η τελευταία, όπως προοιωνίζεται, πρόσωπο με πρόσωπο αντιπαράθεση Μητσοτάκη - Τσίπρα να γίνει στο πεδίο της κοινωνικής πολιτικής, στο οποίο θεωρούν ότι «τα πεπραγμένα της παρελθούσας τριετίας δίνουν πολιτικό πλεονέκτημα στην κυβερνητική παράταξη, καθώς η σύγκριση με την περίοδο της διακυβέρνησης από τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ είναι συντριπτικά υπέρ της».
Ο πρωθυπουργός σχεδιάζει να ανοίξει τη συνεδρίαση που ο ίδιος προκάλεσε κάνοντας απολογισμό της τριετούς κυβερνητικής θητείας του και παραθέτοντας αναλυτικά και συγκριτικά με το παρελθόν στοιχεία για την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, την υποχώρηση της ανεργίας κατά 4,8%, αλλά και τη μείωση της φορολογίας και του κόστους των ασφαλιστικών εισφορών, την αύξηση του κατώτατου μισθού και την επερχόμενη από τον νέο χρόνο αύξηση των συντάξεων. Επίσης, θα σταθεί ιδιαίτερα στα άλματα που έγιναν προς τον ψηφιακό εκσυγχρονισμό, θα επισημάνει τις μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία και την Υγεία και θα αναφερθεί στα όσα, παρά τις δυσκολίες της πανδημίας, έγιναν στον χώρο των έργων και των υποδομών. Οπως θα πει ο κ. Μητσοτάκης, η κυβέρνησή του αντιμετώπισε επιτυχώς μεγάλες και πρωτόγνωρες κρίσεις, τις οποίες -σε αντίθεση με τους ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ που οδήγησαν τη χώρα στο αχρείαστο τρίτο μνημόνιο- δεν προκάλεσε η ίδια.
Η πανδημία του κορωνοϊού ενέσκηψε και επηρέασε ολόκληρο τον πλανήτη, ενώ κάτι αντίστοιχο συνέβη και με την τεράστια ενεργειακή ακρίβεια που είναι απότοκη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία και του πολέμου που πέραν πάσης προσδοκίας συνεχίζεται. «Οσο πρωτόγνωρες ήταν αυτές οι κρίσεις, τόσο πρωτοφανή ήταν και τα μέτρα στήριξης της κοινωνίας και της οικονομίας που ελήφθησαν από την κυβέρνηση», τονίζουν συνεργάτες του πρωθυπουργού. Εχουν επισημάνει, μάλιστα, μια δήλωση του προέδρου του ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη, σύμφωνα με την οποία τα κατά κεφαλήν ποσά που διέθεσε η χώρα για την αναχαίτιση της ύφεσης από τα lockdown που επιβλήθηκαν λόγω της πανδημίας είναι από τα υψηλότερα στον κόσμο. Στο Μαξίμου σχεδιάζουν να προκαλέσουν τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ «να πει με ποια από τα μέτρα διαφώνησαν ο ίδιος και το κόμμα του έτσι ώστε να μπορεί να υποστηρίζει τώρα πειστικά ότι έγιναν μεγάλες σπατάλες».
Ομιλία στο Στρασβούργο
Πληροφορίες από το πρωθυπουργικό γραφείο αναφέρουν ότι ο κ. Μητσοτάκης θα περιορίσει στο ελάχιστο δυνατό τα ταξίδια στο εξωτερικό για να κάνει όσες περισσότερες περιοδείες γίνεται μέχρι να στηθούν οι κάλπες. Η μόνη εξαίρεση την οποία θα κάνει είναι ότι σήμερα Τρίτη, μία μέρα πριν από τη συζήτηση στη Βουλή των Ελλήνων, θα βρεθεί στην έδρα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο για να μιλήσει με θέμα τις προκλήσεις του ευρωπαϊκού μέλλοντος. Εκτός από την ομιλία του, που είναι ενταγμένη σε έναν κύκλο συζητήσεων με τίτλο «This is Europe», μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει και η υπόλοιπη διαδικασία που θα ακολουθηθεί, καθώς ο πρωθυπουργός προβλέπεται να δεχτεί μια ερώτηση από τον επικεφαλής κάθε Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Σώματος. Σε ό,τι αφορά, τέλος, τα άτυπα γενέθλια της κυβέρνησης που είναι την Πέμπτη, πληροφορίες αναφέρουν ότι στο πρόγραμμα του πρωθυπουργού δεν περιλαμβάνεται κάτι ιδιαίτερο πέραν μιας ραδιοφωνικής συνέντευξης στην οποία θα κάνει τον επετειακό απολογισμό της τριετίας.
ΠΗΓΗ: Πρώτο Θέμα
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Κλάδος σκυροδέματος: Πιο αποφασιστική κυβερνητική διαμεσολάβηση ζητούν οι εργαζόμενοι
• Παγκόσμιος συναγερμός: Αποκολλήθηκε μέρος του Ήλιου - Τι σημαίνει αυτό για τον πλανήτη μας
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις