ΔΙΕΘΝΗ

Κυρώσεις σε Ρωσία από ΕΕ: Θα συνεχιστεί η εφαρμογή τους - Οικονομική στήριξη 9 δις ευρώ στην Ουκρανία

Κυρώσεις σε Ρωσία από ΕΕ: Θα συνεχιστεί η εφαρμογή τους - Οικονομική στήριξη 9 δις ευρώ στην Ουκρανία

Θα συνεχιστεί η εφαρμογή κυρώσεων κατά της Ρωσίας, έτσι ώστε να συνεχίσουμε την πίεση προς αυτήν, αποφεύγοντας όσο γίνεται τα προβλήματα που προκύπτουν, δήλωσε ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, μιλώντας την Τετάρτη το πρωί ενώπιον της Ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, για τα αποτελέσματα της συνόδου κορυφής της ΕΕ στις 23 και 24 Ιουνίου.

Ο κ. Μισέλ είπε πως «ο βάρβαρος πόλεμος του Κρεμλίνου κατά της Ουκρανίας έχει αλλάξει την κατάσταση στην ήπειρό μας και έχει δημιουργήσει νέα γεωπολιτικά προβλήματα».

Αποφασίσαμε ότι το μέλλον Ουκρανίας, Μολδαβίας, και Γεωργίας πρέπει να ενταχθεί στο μέλλον της Ευρώπης και να δοθεί το καθεστώς υποψήφιας χώρας στην Ουκρανία και στη Μολδαβία και στη Γεωργία όταν αντιμετωπιστούν κάποιες προτεραιότητες που έχει θέσει η Επιτροπή, πρόσθεσε.

Σημείωσε πως η ΕΕ θα συνεχίσει να στηρίζει την Ουκρανία και να παρέχει στρατιωτική βοήθεια όταν είναι απαραίτητο. Επίσης αποφασίσαμε να στηρίξουμε οικονομικά την Ουκρανία και η Κομισιόν θα υποβάλει πρόταση για βοήθεια μέχρι 9 δις ευρώ, ανέφερε.

Σε ότι αφορά τα Δυτικά Βαλκάνια είπε πως η ΕΕ τα χρειάζεται «όσο και τα Δυτικά Βαλκάνια εμάς».

«Είχαμε έναν ειλικρινή, ανοικτό αλλά και σκληρό διάλογο και αποφασίσαμε πως θα δώσουμε μια νέα ενέργεια στον διάλογό μας με αυτή την περιοχή της Ευρώπης», επεσήμανε.

Είπε, ακόμη, πως αυτό το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο αποτέλεσε μια ευκαιρία να συζητήσουν την ιδέα μιας ευρωπαϊκής πολιτικής κοινωνίας, ώστε να δουν ποιο θα μπορούσε να είναι το περίγραμμα μιας τέτοιας προτεραιότητας και ποιος θα μπορούσε να συμμετάσχει σε αυτή την πολιτική ένωση.

Σημείωσε πως θα μπορούσαν να συμμετάσχουν όλοι όσοι συμμερίζονται τα ίδια συμφέροντα στην ευρωπαϊκή ήπειρο και όχι χώρες που θα γίνουν απαραίτητα μέλη της ΕΕ.

Για την οικονομική κατάσταση και τις κοινωνικές επιπτώσεις ως απόρροια του πολέμου στην Ουκρανία είπε πως βλέπουμε μια αύξηση του πληθωρισμού και της επισιτιστικής ανασφάλειας.

Χρειάζεται μεγάλος συντονισμός και κινητοποίηση για να πάρουμε όσο πιο στοχευμένα μέτρα Πρέπει να αντιδράσουμε από κοινού, πρόσθεσε.

Επεσήμανε πως είναι πολύ δύσκολοι οι καιροί που διανύουμε και πως οι τεκτονικές πλάκες βρίσκονται εν κινήσει και αυτό πυροδοτήθηκε από της αποφάσεις του Κρεμλίνου.

«Εμείς πρέπει να είμαστε ενωμένοι και να έχουμε ως μέτρο της δράσης μας την αποτελεσματικότητα και τη σταθερότητα. Πρέπει να υπεραμυνθούμε των δημοκρατικών, των βασικών αξιών επί των οποίων εδράζεται το διεθνές δίκαιο», ανέφερε.

Από την πλευρά του, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Μάρος Σέφτσοβιτς, μιλώντας επίσης για τα αποτελέσματα της πρόσφατης συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου είπε πως Ουκρανία, Μολδαβία και Γεωργία είναι αναντίρρητα μέλη της ευρωπαϊκής οικογένειας, κάτι που χαιρετίστηκε από τους ηγέτες της ΕΕ και αναφέρθηκε στα σχετικές αποφάσεις που λήφθηκαν από αυτούς.

Ακόμη, ο Αντιπρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε πως είναι σημαντικό η ΕΕ θα δώσει νέα ώθηση στη διαδικασία διεύρυνσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια.

Ο κ. Σέφτσοβιτς είπε, εξάλλου, πως οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογραμμίζουν την ενότητα, την ισχύ μας απέναντι στη ρωσική επίθεση σε βάρος της Ουκρανίας.

Σημείωσε πως ένας από τους λόγους της επίθεσης αυτής ήταν ότι η Ουκρανία αποφάσισε να προσχωρήσει στην ΕΕ. Η δική μας απάντηση ήταν ξεκάθαρη. Αναγνωρίζουμε τις τεράστιες προόδους Ουκρανίας αποδεχόμενοι αυτή την αίτηση, ανέφερε.

Πρόσθεσε πως τώρα ξεκινά το σκληρό έργο και πως θα χρειαστεί να παγιωθούν με αποφασιστικότητα οι μεταρρυθμίσεις που έχει δρομολογήσει η Ουκρανία.

Αναφέρθηκε επίσης στη συνέχιση της παροχής βοήθειας προς την Ουκρανία και είπε πως θα καταθέσουν ένα πλήρες πακέτο για την ανασυγκρότησή της.

Για τη Διάσκεψη για το Μέλλον της Ευρώπης είπε πως θα δουν πως θα κάνουν πράξη τις συστάσεις των πολιτών.

Θα εξετάσουμε τις προτάσεις απόρροια των εργασιών της Διάσκεψης. Πρέπει να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις των πολιτών αλλά και οι Ευρωπαίοι πολίτες να κρατούνται ενήμεροι για την πρόοδο που γίνεται, επεσήμανε.

Είπε, εξάλλου, πως «θα πρέπει να κάνουμε παν το δυνατόν να θεωρακίσουμε τους πλέον ευάλωτους από τις συνέπειες του πολέμου».

«Θα πρέπει να εντείνουμε τις προσπάθειες για διαφοροποίηση των πηγών προμήθειας ενέργειας. Πρέπει να έχουμε μια συναινετική προσέγγιση στο θέμα της ενέργειας και να εφαρμοστεί η αρχή της αλληλεγγύης», σημείωσε.

Ακόμη ανέφερε πως χρειάζονται επενδύσεις για ένα πιο ψηφιακό και πράσινο μέλλον.

Πηγή: KYΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Βροχές, καταιγίδα και...χαλάζι στο «μενού» - Πού αναμένεται να φτάσει η θερμοκρασία - Δείτε αναλυτικά

• Τον τσάκωσαν «φτιαγμένο»: Οδηγούσε και χωρίς άδεια οδηγού  - Συνελήφθη 34χρονος

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή

• Πήγε να ταξιδέψει με πλαστή ταυτότητα, έσπρωξε Αστυνομικό και προσπάθησε να διαφύγει - Χειροπέδες σε 37χρονη

• Σοφία Βεργκάρα: Δίχνει πώς λικνίζονται οι Λατινοαμερικάνοι για το Thanksgiving - Βίντεο



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top