ΔΙΕΘΝΗ

Η Ρωσία έθεσε βέτο σε ψήφισμα για την παράταση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία μέσω της Τουρκίας

Η Ρωσία έθεσε βέτο σε ψήφισμα για την παράταση της αποστολής ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία μέσω της Τουρκίας

Η Ρωσία έθεσε βέτο σήμερα στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, σε μια πρόταση που είχαν υποβάλει η Νορβηγία και η Ιρλανδία, με την οποία προβλεπόταν η παράταση, για διάστημα ενός έτους, της μεταφοράς ανθρωπιστικής βοήθειας στη Συρία από ένα μεθοριακό πέρασμα, χωρίς τη σύμφωνη γνώμη της Δαμασκού.

Η Μόσχα είχε αντιπροτείνει μια μικρότερη παράταση, διάρκειας έξι μηνών.

Το πρόγραμμα αυτό λήγει την Κυριακή. Είχε τεθεί σε ισχύ από το 2014 και προέβλεπε τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το μεθοριακό πέρασμα της Μπαμπ αλ Χάουα, στα σύνορα Συρίας-Τουρκίας, σε περισσότερους από 2,4 εκατομμύρια ανθρώπους που ζουν στην επαρχία του Ιντλίμπ, η οποία ελέγχεται από τζιχαντιστικές οργανώσεις και αντάρτες.

Οι 13 από τις 15 χώρες του Συμβουλίου Ασφαλείας ψήφισαν υπέρ της παράτασης. Η Κίνα, που συχνά ακολουθούσε το παράδειγμα της Ρωσίας, προτίμησε αυτή τη φορά την αποχή.

«Το σχέδιο περιφρονούσε την κυριαρχία της Δαμασκού», εξήγησε ο αναπληρωτής πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, καταγγέλλοντας την «αδιαλλαξία» των δυτικών χωρών και υπενθυμίζοντας ότι η Μόσχα είχε βάλει στο τραπέζι μια δική της πρόταση για παράταση έξι μηνών. Αυτή η πρόταση τέθηκε αμέσως μετά σε ψηφοφορία αλλά καταψηφίστηκε: ΗΠΑ, Γαλλία και Βρετανία ψήφισαν «όχι», τα δέκα μη μόνιμα μέλη απείχαν και μόνο η Ρωσία και η Κίνα ψήφισαν υπέρ. Η πρεσβευτής των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ υποστήριξε ότι οι έξι μήνες είναι «ανεπαρκές διάστημα» για να σταλεί «σοβαρή βοήθεια» στον πληθυσμό.

Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει ακόμη περιθώριο μέχρι το βράδυ της Κυριακής, ίσως και την Δευτέρα, για να βρει μια λύση στο πρόβλημα.

Τα τελευταία χρόνια η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει κατ' επανάληψη το δικαίωμα του βέτο που διαθέτει στον ΟΗΕ σε ψηφίσματα που αφορούν τη Συρία. Το σημερινό ήταν το 17ο βέτο που άσκησε μετά την έναρξη του πολέμου στη χώρα αυτή, το 2011. Εδώ και πολλές εβδομάδες, δεκάδες μη κυβερνητικές οργανώσεις και πολλοί αξιωματούχοι του ΟΗΕ ζητούσαν επιτακτικά από τις χώρες μέλη του ΣΑ να εγκρίνουν τη μεταφορά ανθρωπιστικής βοήθειας για διάστημα ενός έτους.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Μαθητής 6 ετών έφυγε από το σχολείο, διασταύρωσε δρόμους και πήγε σπίτι του χωρίς να τον αντιληφθεί κανείς - Είπαν στον πατέρα ότι είναι στην τάξη

• Λίντα ΜακΜάον: Όταν η νέα υπουργός Παιδείας του Τραμπ έτρωγε και έδινε ξύλο σε αγώνες του WWE - Βίντεο

• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός

• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025

• Τα ποσά και η χρηματοδότηση από Ε.Ε για ασυνόδευτα παιδιά – Η δέσμευση της Κύπρου μέσα από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης

• Πασίγνωστος Κύπριος παρουσιαστής αποκάλυψε την άγνωστη κόντρα του με τον Αβέρωφ Νεοφύτου - Δείτε βίντεο

• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του



Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Αίολη η αισιοδοξία για τη «διπλωματία του καφέ» -«Ναρκοθετεί» τα «ήρεμα νερά» η Άγκυρα

Ενώ η Λευκωσία αναμένει στο ακουστικό για τα επόμενα βήματα στο κυπριακό και για τη σύγκληση της πενταμερούς συνάντησης, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν, καταρρίπτει όλα όσα προσπαθεί η Αθήνα να παρουσιάσει το τελευταίο διάστημα μέσω του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών, Γιώργου Γεραπετρίτη περί ήρεμων νερών στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, οι οποίες περνούν μέσα από το κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top