Ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων κ. Γιάννης Καρούσος παρέδωσε σήμερα στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο Β’ την εικόνα του Ένθρονου Χριστού, η οποία χρονολογείται στα τέλη του 15ου – αρχές του 16ου αιώνα και προέρχεται από την κατεχόμενη Εκκλησία του Αντιφωνητή στην Καλογραία Κερύνειας. Η εικόνα επαναπατρίστηκε από την Ζυρίχη, όπου είχε μεταφερθεί μετά τη σύληση της Εκκλησίας του Αντιφωνητή κατά την τουρκική εισβολή.
Κατά την τελετή παράδοσης της εικόνας στον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου, ο Υπουργός Μεταφορών σημείωσε πως είναι μεγάλη η τιμή που κατέστη σήμερα εφικτό να παραδοθεί ακόμα μια κλεμμένη εικόνα. Ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας και ειδικότερα τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, την Νομική Υπηρεσία, την Αστυνομία, αλλά ιδιαίτερα τον Μακαριότατο, γιατί μέσω της εξαιρετικής συνεργασίας που έχει αναπτυχθεί επιτυγχάνεται ο επαναπατρισμός σημαντικών θησαυρών του τόπου μας.
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με τις προσπάθειες της Κυβέρνησης για περισσότερους επαναπατρισμούς κλεμμένων αντικειμένων, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι οι προσπάθειες είναι συνεχείς, σημειώνοντας πως οι επιχειρήσεις αυτές ανακοινώνονται μόνο εφόσον υπάρξει αποτέλεσμα.
Επιπρόσθετα, ο κ. Καρούσος αποκάλυψε ότι η προσπάθεια είναι να ενισχυθεί το Τμήμα Αρχαιοτήτων με εξειδικευμένο προσωπικό, έτσι ώστε να δημιουργηθεί μια ειδική ομάδα που να ασχολείται με το θέμα της σύλησης και τον επαναπατρισμό, με τη συμμετοχή και μελών της Αστυνομίας που θα έχουν αρμοδιότητα να πραγματοποιούν επιτόπιους ελέγχους σε σημεία όπου γίνονται ανασκαφές και να προβαίνουν σε συλλήψεις ή να επιβάλλουν ποινές εκεί και όπου εντοπίζονται παραβιάσεις.
Ερωτηθείς σχετικά με τις συνεργασίες που αναπτύσσονται και από το Τμήμα Αρχαιοτήτων και από την Αρχιεπισκοπή και τον ίδιο τον Αρχιεπίσκοπο, ο κ. Υπουργός σημείωσε ότι αυτές οι συνέργειες είναι εξαιρετικά σημαντικές και συμβάλλουν στην προσπάθεια για τον επαναπατρισμό των αρχαίων αντικειμένων.
Σχολιάζοντας το θέμα της αρχαιοκαπηλίας, η κα Ιερωνυμίδου τόνισε ότι «η αρχαιοκαπηλία είναι οργανωμένο έγκλημα, παράλληλα με τις δράσεις που έχει αναφέρει ο Υπουργός, γίνεται και επικαιροποίηση του περί Αρχαιοτήτων Νόμου για να ανταποκριθούμε σε αυτήν τη γάγγραινα που λέγεται ανιχνευτές μετάλλων οπού γίνετε μεγάλη χρήση και όντως έχουμε πρόβλημα και στο ελεύθερο τμήμα της Κύπρου. Όμως θα αντιμετωπιστεί, με συντονισμένες προσπάθειες για να επιτύχουμε αυτό που πρέπει να επιτύχουμε. Είναι δύσκολο, σίγουρα έχουμε πολύ δρόμο μπροστά μας, αλλά πιστεύω ότι θα έχουμε αποτελέσματα σιγά-σιγά».
Από πλευράς του, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας Κύπρου ευχαρίστησε όλους τους συντελεστές αυτής της προσπάθειας και ιδιαίτερα τη Διευθύντρια του Τμήματος Αρχαιοτήτων, ενώ παράλληλα έκανε αναφορά στην συνεργασία με την Καθολική Εκκλησιά και τον Πάπα, που είχε ως αποτέλεσμα τον επαναπατρισμό αντικειμένων της Εκκλησίας της Κύπρου από το Μόναχο, έπειτα από συντονισμένες προσπάθειες.
Η εικόνα είχε εντοπιστεί σε δημοπρασία στο εξωτερικό και κατασχέθηκε από τις Αστυνομικές Αρχές τις Ελβετίας το 2014 μετά από ενημέρωση που δόθηκε από την Αστυνομία Κύπρου. Μετά από πολύχρονες και συντονισμένες ενέργειες του Τμήματος Αρχαιοτήτων, της Αστυνομίας Κύπρου και της Νομικής Υπηρεσίας σε συνεργασία με την Εκκλησία της Κύπρου και τις αρμόδιες Αστυνομικές Αρχές της Ελβετίας, η παράδοση της εικόνας έγινε στις 7 Ιουλίου 2022 και ακολούθως μεταφέρθηκε στο Κυπριακό Μουσείο, όπου πραγματοποιήθηκαν οι απαραίτητοι έλεγχοι από τους Συντηρητές του Τμήματος Αρχαιοτήτων.
Η Εκκλησία του Αντιφωνητή είναι κηρυγμένη σε Αρχαίο Μνημείο και ιδρύθηκε πιθανότατα τον 12ον αιώνα. Ανήκει στον τύπο του νησιώτικου οκταγωνικού ναού με τρούλλο και είναι η μοναδική που σώζεται στην Κύπρο σε πολύ καλή κατάσταση. Το μνημείο καταγράφει μεταγενέστερες φάσεις, οι οποίες χρονολογούνται τον 15ο και 16ο αιώνα με σημαντικότατες τοιχογραφίες και φορητές εικόνες. Οι τοιχογραφίες, οι εικόνες και ο ξυλόγλυπτος διάκοσμος αφαιρέθηκαν σε μεγάλο βαθμό από Τούρκους αρχαιοκάπηλους και πωλήθηκαν παράνομα στη διεθνή αγορά, και έκτοτε αγνοούνται.
Το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στην Εκκλησία της Κύπρου και ιδιαίτερα στον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο Β’ για τη στήριξη και τη μέγιστη συμβολή του στις προσπάθειες επαναπατρισμού, καθ’ όλη την διάρκεια των διαδικασιών. Επιπρόσθετες ευχαριστίες προς την Εθνική Επιτροπή για το έργο που επιτελεί ως προς την Πάταξη της Σύλησης και της Παράνομης Διακίνησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς, καθώς και στο Τμήμα Τελωνείων και το Τμήμα Πολιτικής Αεροπορίας για την συμβολή τους, με τις διευκολύνσεις που παρείχαν κατά την επιστροφή της εικόνας στην Κύπρο.
Το Τμήμα Αρχαιοτήτων καλεί του πολίτες που κατέχουν πληροφορίες σχετικές με κλοπή ή και παράνομη διακίνηση πολιτιστικών αγαθών, να τις μεταβιβάζουν στο Τμήμα Αρχαιοτήτων ή στην Αστυνομία Κύπρου, είτε επώνυμα είτε ανώνυμα, συμβάλλοντας έτσι στο δύσκολο και επίπονο έργο της ταυτοποίησης των πολιτιστικών αγαθών και της διεκδίκησής τους μέσω των πολύπλοκων νομικών διαδικασιών.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αντίστροφη μέτρηση για το e-kalathi: Πότε θα λειτουργήσει σε δοκιμαστική μορφή
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις