ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Θα με ενοχλούσε μια ενδεχόμενη διαγραφή από τον ΔΗΣΥ» - «Ούτε συνδιαλλαγή έγινε, ούτε υποσχέσεις δόθηκαν» με ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ

Νίκος Χριστοδουλίδης: «Θα με ενοχλούσε μια ενδεχόμενη διαγραφή από τον ΔΗΣΥ» - «Ούτε συνδιαλλαγή έγινε, ούτε υποσχέσεις δόθηκαν» με ΕΔΕΚ και ΔΗΚΟ

Στην τελική του μορφή βρίσκεται το προεκλογικό πρόγραμμα του Νίκου Χριστοδουλίδη.

«Έχω παρουσιάσει μέχρι τώρα συγκεκριμένες προσεγγίσεις και θεματικές ενότητες», είπε ο υποψήφιος Πρόεδρος μιλώντας στην εκπομπή «Alpha Καλημέρα».

Απόφαση ΕΔΕΚ

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης χαιρέτισε την στήριξη από την ΕΔΕΚ ξεκαθαρίζοντας πως στο πρόγραμμά του υπάρχουν κοινές προσεγγίσεις τόσο με την ΕΔΕΚ όσο και με άλλα κόμματα.

Ερωτηθείς πώς θα μπορέσει να ταιριάξει ΔΗΚΟ και ΕΔΕΚ στο πρόγραμμά του, απάντησε πως «υπάρχουν θέματα που έχουμε συγκλίσεις, θέματα που έχουμε αποκλίσεις. Οι αποφάσεις των δύο αυτών κομμάτων ακολουθούν το κάλεσμα της κοινωνίας για υπέρβαση. Θα πρέπει μέσα από μία συλλογική προσπάθεια να λυθούν τα προβλήματα της κοινωνίας».

Συναλλαγές με… υπουργεία

Απαντώντας σε φήμες περί «συναλλαγών» με κόμματα τόνισε πως «Είναι ξεκάθαρο το τι έγινε. Ούτε συνδιαλλαγή έγινε, ούτε υποσχέσεις δόθηκαν περί υπουργείων. Για να με δίκαιος ούτε τέθηκε τέτοιο θέμα ούτε από την ΕΔΕΚ ούτε από το ΔΗΚΟ ή άλλα οργανωμένα σύνολα και πολιτικές προσωπικότητες που σύντομα θα υπάρξουν ανακοινώσεις στήριξης και από προσωπικότητες».

Διαγραφή από ΔΗΣΥ

Καλώντας τον να απαντήσει στις βολές κατά πόσο είναι ανεξάρτητος ή «Συναγερμικός», απάντησε πως «δεν κρύφτηκα και ούτε συνηθίζω να κρύβομαι. Ήταν ξεκάθαρη η θέση μου από την πρώτη στιγμή. Θα με ενοχλούσε μια ενδεχόμενη διαγραφή από τον Δημοκρατικό Συναγερμό. Γιατί πολύ ξεκάθαρα αυτή η προσπάθεια δεν στρέφεται εναντίον καθενός. Αντίθετα συνενώνει δυνάμεις».

Οι επόμενες κινήσεις

Μετά τη στήριξη από την ΕΔΕΚ, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα συνεχίσει τον διάλογο με όλα τα υπόλοιπα κόμματα που δεν έχουν πάρει τελικές αποφάσεις και με προσωπικότητες. «Υπάρχει ήδη προγραμματισμένη συνάντηση με ΔΗΠΑ την επόμενη βδομάδα, και ενδεχομένως να υπάρξει νέα συνάντηση με το Κίνημα Οικολόγων», σημείωσε.

Κυπριακό

Ερωτηθείς από πιο σημείο θα συνεχίσει τις διαπραγματεύσεις, ο Νίκος Χριστοδουλίδης απάντησε πως πρέπει να έχουμε υπόψη μας πως «οτιδήποτε πέφτει στο τραπέζι δεν φεύγει». Εξάλλου, πρόσθεσε, «Μετά το Κρανς Μοντανά έχουμε τη Γενεύη. Η προσπάθειά μας είναι πώς θα φέρουμε την Τουρκία πίσω στις διαπραγματεύσεις με το συμφωνημένο πλαίσιο στο τραπέζι».

Μεταναστευτικό

«Η άποψη μου είναι να δούμε το θέμα από την σκοπιά του πώς να μην είμαστε ελκυστικός προορισμός για τους διακινητές» τόνισε ο κ. Χριστοδουλίδης σημειώνοντας ότι αυτό είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Όπως εξήγησε, είμαστε ελκυστικός προορισμός γιατί καθυστερούν οι εξετάσεις των διαφόρων αιτήσεων και αυτό πρέπει να αλλάξει και να ολοκληρώνονται πιο γρήγορα. «Εμπλέκονται πολλές υπηρεσίες δημοσίου, οπότε δική μας πρόταση είναι η σύσταση Υφυπουργείου Μετανάστευσης για να ολοκληρώνονται οι διαδικασίες μας πιο γρήγορα κάτω από μία ομπρέλα», σημείωσε.

Οικονομία – ακρίβεια

Στον τομέα της οικονομίας, το πρόγραμμα Χριστοδουλίδης εστιάζεται σε δύο σημεία: την εξάρτηση από εξωγενείς παράγοντες και ανταγωνιστικότητα με άλλες χώρες.

Μάλιστα, ο υποψήφιος Πρόεδρος θα προσπαθήσει να συνδέσει την παιδεία με την οικονομία. «Ο Επαγγελματικός προσανατολισμός πρέπει να γίνεται από πρώτη τάξη γυμνασίου ίσως και νωρίτερα», σημείωσε. Το πρόγραμμα Νίκου Χριστοδουλίδης αγγίζει επίσης την πράσινη μετάβαση στην οικονομία, την αξιοποίηση σχεδίων για ΑΠΕ από τα νοικοκυριά και επιχειρήσεις ενώ παράλληλα χρειάζεται εκσυγχρονισμός του δικτύου της ΑΗΚ για να δεχτεί περισσότερη ενέργεια από ΑΠΕ.

Δείτε ολόκληρη τη συνέντευξη εδώ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

ΠτΔ: «Πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με Ολγκίν - Θα συγκαλέσει σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου

Για «πολύ παραγωγική, πολύ συγκεκριμένη συζήτηση» με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, έκανε λόγο κατά την άφιξή του στη προπαρασκευαστική σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, στις Βρυξελλες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, όπου βρίσκεται για να συμμετάσχει στην σύνοδο κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top