ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε καλοκαιρινά προϊόντα - Δείτε φωτογραφίες

ΠΡΟΣΟΧΗ: Επικίνδυνες χημικές ουσίες σε καλοκαιρινά προϊόντα - Δείτε φωτογραφίες

Την καλοκαιρινή περίοδο χρησιμοποιούνται από μικρούς και μεγάλους πολλά και διαφορετικά προϊόντα που μπορεί να περιέχουν επικίνδυνες για την ανθρώπινη υγεία χημικές ουσίες.

Οι επικίνδυνες χημικές ουσίες μπορούν να εισέλθουν στον ανθρώπινο οργανισμό με την εισπνοή, την κατάποση και την απορρόφηση μέσω του δέρματος. Επομένως, η επαναλαμβανόμενη έκθεση του οργανισμού, και ιδιαίτερα των παιδιών, στις επικίνδυνες χημικές ουσίες ακόμα και σε χαμηλές συγκεντρώσεις μπορεί να οδηγήσει μακροπρόθεσμα σε δυσμενείς επιπτώσεις στην υγεία τους. Για την προστασία των καταναλωτών ισχύουν, σε ευρωπαϊκό επίπεδο, νομοθετικοί περιορισμοί που καθορίζουν τα ανώτατα όρια στην περιεκτικότητα διαφόρων προϊόντων σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Όλα τα προϊόντα της ευρωπαϊκής αγοράς στα οποία εντοπίζονται επικίνδυνες χημικές ουσίες πέραν των νομοθετικών ορίων δημοσιεύονται στον εβδομαδιαίο κατάλογο του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ανταλλαγής Πληροφοριών για Ασφάλεια Προϊόντων πλην Τροφίμων (RAPEX).Τα μη συμμορφούμενα προϊόντα που εντοπίζονται στην κυπριακή και την ευρωπαϊκή αγορά γνωστοποιούνται με εβδομαδιαίες ανακοινώσεις στην ιστοσελίδα του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας.

Χημικές ουσίες όπως είναι οι φθαλικοί εστέρες (ουσίες τοξικές για την αναπαραγωγή), εξασθενές χρώμιο ή φουμαρικό διμεθύλιο (DMF) (ουσίες ευαισθητοποιητικές που μπορεί να προκαλέσουν αλλεργικές αντιδράσεις), κάδμιο και πολυαρωματικοί υδρογονάνθρακες (ΡΑΗs) (καρκινογόνες ουσίες) είναι κάποιες από τις χημικές ουσίες που έχουν ανιχνευθεί σε διάφορα είδη προϊόντων, όπως είναι τα ακόλουθα:

Φουσκωτά παιχνίδια, φουσκωτές μπάλες, πλαστικές πισίνες, σωσίβια, μπρατσάκια, τροχοί, στρώματα θάλασσας, μάσκες θάλασσας και διάφορα άλλα πλαστικά παιχνίδια για την παραλία και τη θάλασσα.

Είδη ρουχισμού, υποδήματα και παντόφλες.

Μεταλλικά αντικείμενα και κοσμήματα όπως αλυσίδες και βραχιόλια, δακτυλίδια, σκουλαρίκια και κολιέ.

Εδώ πιο κάτω φαίνονται ενδεικτικά ορισμένα μη συμμορφούμενα προϊόντα, τα οποία έχουν εντοπιστεί στην κοινοτική αγορά και έχουν κοινοποιηθεί πρόσφατα στο σύστημα RAPEX.

Προτρέπονται οι καταναλωτές, ιδιαίτερα οι γονείς, να επιλέγουν με προσοχή τα προϊόντα που αγοράζουν για τα παιδιά τους, αφού κάποια από αυτά, ειδικότερα όσα προέρχονται από τρίτες χώρες, μπορεί να περιέχουν χημικές ουσίες ιδιαίτερα επικίνδυνες για τα παιδιά. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίδεται και στις πληροφορίες που αναγράφονται στις συσκευασίες των προϊόντων και αφορούν θέματα ασφάλειας τους ή την περιεκτικότητα τους σε επικίνδυνες χημικές ουσίες.

Περισσότερες πληροφορίες για τα μη συμμορφούμενα προϊόντα που εντοπίζονται στην κοινοτική αγορά είναι καταχωρημένες στην ιστοσελίδα του RAPE 

Είναι σημαντικό οι καταναλωτές να επισκέπτονται συχνά τις πιο πάνω ιστοσελίδες και να ενημερώνονται για τα μη συμμορφούμενα προϊόντα που εντοπίζονται στην ευρωπαϊκή αγορά. Σημειώνεται ότι προϊόντα που δεν συμμορφώνονται με τις πρόνοιες της νομοθεσίας δεν πρέπει να κυκλοφορούν στην αγορά και γίνονται οι αναγκαίες ενέργειες για την απόσυρσή τους.

Για περαιτέρω πληροφορίες μπορείτε να επικοινωνείτε με τους αρμόδιους Λειτουργούς του Τμήματος Επιθεώρησης Εργασίας, στα τηλέφωνα 22405611, 22405637 και 22405609.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top