Μετά από πολλές διαμαρτυρίες και σειρά συσκέψεων, αγροτικές οργανώσεις και Πολιτεία κατάφεραν να φτάσουν σε συμφωνία για το χαλλούμι, μετά και το πέρας της χθεσινής (18/7) σύσκεψης υπό τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.
Ταυτόχρονα, μιλώντας στο Τρίτο πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Υπουργός Γεωργίας, Κώστας Καδής, αναφερόμενος στη συμφωνία για την ομαλή καθιέρωση του χαλουμιού, ως προϊόντος προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης (ΠΟΠ) ανέφερε ότι, για πρώτη φορά ομάδες με έντονες διαφωνίες κατάφεραν να συμφωνήσουν σε ένα πλαίσιο.
Αναφερόμενος ως προς τις ποσοστώσεις γάλακτος δήλωσε πως, συμφωνήθηκε το κατώτατο ποσοστό αιγοπρόβειου γάλακτος για φέτος όπως επίσης και να μειωθεί στο 10% από τον επόμενο χρόνο αλλά και να αυξάνεται ετησίως κατά 5%.
Στόχος, ανέφερε, να εφαρμοσθεί στη μεταβατική περίοδο μέχρι το 2029 η ποσόστωση 50% αγελαδινού και 50% αιγοπρόβειου γάλακτος.
Επεσήμανε επίσης ότι, η διαδικασία δεν απαγορεύει την παραγωγή άλλου είδους τυριού, ωστόσο αυτό δεν μπορεί να φέρει την ονομασία χαλλούμι.
Αναφερόμενος στα χαλούμια που βρίσκονται στα ράφια των υπεραγορών, ο Κώστας Καδής είπε ότι, θα δοθεί χρόνος τις επόμενες μέρες μέχρι να πωληθούν και εκτίμησε ότι μέχρι τον Αύγουστο δεν θα διατίθενται πλέον προϊόντα που δεν είναι προστατευόμενης ονομασίας προέλευσης.
Χρειάζονται ασφαλιστικές δικλίδες
«Καταρχάς για να μπορεί κάποιος να παράγει χαλλούμι ΠΟΠ, έπρεπε να ενταχθεί στο κατάλογο του Υπουργείου Γεωργίας», τόνισε στο ThemaOnline ο Γενικός Γραμματέας της Ένωση Κυπρίων Αγροτικών (ΕΚΑ), Πανίκος Χάμπας.
«Έπρεπε να ενταχθούν όλα τα γαλακτοκομεία. Είχαν ενταχθεί 32 όμως στο σύνολο. Κατά τη χθεσινή σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι, από σήμερα θα ξεκινούσαν οι εγγραφές στο σύστημα και από τα μεγάλα τυροκομεία, με σκοπό την παραγωγή ΠΟΠ», εξήγησε.
«Εμείς είχαμε δηλώσει κατ’ επανάληψη ότι, θα έπρεπε την περίοδο μεταξύ το 2014 με 2024, να λαμβάνονταν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ούτως ώστε να είμαστε έτοιμοι από την 1η Οκτωβρίου να μπορούμε να παράγουμε ΠΟΠ. Δυστυχώς όμως η Κυβέρνηση δεν τα έλαβε, με επακόλουθο να βρεθούμε σε αυτή τη δεινή θέση που βρισκόμαστε αυτή τη στιγμή», είπε ο κ. Χάμπας.
«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα δεδομένα και τις συνθήκες της συνεχιζόμενης αναβολής του ΠΟΠ, θα υπήρχαν πολλά σοβαρά προβλήματα σε όλους τους κλάδους με επακόλουθο να υπάρχουν διάφορα προβλήματα στην οικονομία του τόπου. Γι’ αυτό τον σκοπό, θεωρούμε ότι αυτή η συμφωνία θα πρέπει να υπογραφεί με ασφαλιστικές δικλίδες, ούτως ώστε να μπορέσουμε να προχωρήσουμε μέχρι το 2024 να είμαστε έτοιμοι», κατέληξε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Τετ α τετ Χριστοδουλίδη - Ερντογάν: Συναντήθηκαν στην Βουδαπέστη - Δείτε βίντεο
• Έτσι εξαπάτησαν 36χρονο στη Λεμεσό - Έχασε μεγάλο χρηματικό ποσό από το διαδίκτυο
• Έτσι έγινε το ατύχημα με την μπετονιέρα στο Τσέρι – Όσα αναφέρει μαρτυρία
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις