ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δρ. Καραγιάννης: «Μέτρα πλέον γιοκ» - Πότε θα δηλώσουμε τον κορωνοϊό ως γρίπη

Δρ. Καραγιάννης: «Μέτρα πλέον γιοκ» - Πότε θα δηλώσουμε τον κορωνοϊό ως γρίπη

Για τη σημερινή συνάντηση των επιδημιολόγων με τον Υπουργό Υγείας, μίλησε μεταξύ άλλων στο ThemaOnline, ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της επιδημιολογικής ομάδας, Πέτρος Καραγιάννης.

«Η σημερινή συνάντηση αφορά κυρίως τη μετάλλαξη «Κένταυρος», η οποία σύμφωνα με τα τελευταία δεδομένα δεν έχει εμφανιστεί ακόμη στην Κύπρο», είπε συγκεκριμένα.

«Ούτε ο ΠΟΥ την έχει κατατάξει σε μετάλλαξη ανησυχίας. Αυτά που γνωρίζουμε μέχρι τώρα είναι ότι είναι πιο μεταδοτική αλλά λιγότερο νοσογόνα καθώς και το ότι διαφεύγει της ανοσίας σε σχέση με τις άλλες μεταλλάξεις της Όμικρον», πρόσθεσε.

Όσο αφορά το ενδεχόμενο για τυχόν εισηγήσεις για νέα μέτρα τώρα το καλοκαίρι, ο κύριος Καραγιάννης τόνισε πως αυτή τη στιγμή δεν χρειάζεται να αλλάξει κάτι, ενώ θα συζητήσουν για το Φθινόπωρο, που ίσως αν παρθούν μέτρα να είναι στοχευμένα.

«Όλοι προσανατολίζονται προς την άποψη ότι μέτρα πλέον γιοκ. Το lockdown είναι ένα…απίθανο σενάριο, δεν θα γίνουμε Κίνα», είπε.

Μετάλλαξη μέσα στο καλοκαίρι

Ο Καθηγητής Μοριακής Ιολογίας, εξήγησε γιατί εν μέσω καλοκαιρινής περιόδου βλέπουμε να υπάρχει έξαρση στα κρούσματα και να εμφανίζεται μια νέα μετάλλαξη, αναφέροντας πως «ο ιός αυτός δεν παρουσιάζει την ίδια εποχικότητα όπως οι άλλοι ιοί που επηρεάζουν το πνευμονικό»

«Βλέπουμε επαναλοιμώξεις 20% κάθε εβδομάδα», συμπλήρωσε.

Νέο κύμα πανδημίας

Στην ερώτηση για το αν θα έχουμε νέο κύμα πανδημίας από Σεπτέμβρη, ο κύριος Καραγιάννης τόνισε ότι «θα υπάρξει έξαρση αν παραμείνουν τα ίδια στελέχη»

Καταλήγοντας, ερωτηθείς αν θα δηλώσουμε και εμείς ποτέ ως χώρα τον κορωνοϊό ως γρίπη, όπως έκαναν ήδη άλλες χώρες, ο κύριος Καραγιάννης σημείωσε ότι «αυτό θα εξαρτηθεί από την εξέλιξη το ιού. Πρέπει να εξασθενήσει σε τέτοιο βαθμό που να τον θεωρούμε ακίνδυνο. Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο ιός φαίνεται εξασθενημένος κάτι το οποίο μπορεί να είναι φαινομενικό λόγω των εμβολίων»

«Δεν πρόκειται να φύγει ποτέ ο ιός, θα μείνει απλά να μην είναι επιθετικός και να μην μεταδίδεται ολόχρονα», κατέληξε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Θλίψη στον Κυπριακό πολιτισμό: Πέθανε η Ελένη Νικήτα - Αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας

Συμπλοκή νεαρών στην Λευκωσία: Στο νοσοκομείο τρεις τραυματίες - Διερευνά τους ισχυρισμούς τους η Αστυνομία

Στο νοσοκομείο 19χρονος - Έχασε τον έλεγχο της μοτοσικλέτας του και προσέκρουσε σε πάσσαλο

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών



Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Αυτός διορίστηκε ειδικός σύμβουλος του ΠτΔ για θέματα εκπαίδευσης

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης με απόφασή του διόρισε τον Γεώργιο Σκαλιά ως Ειδικό του Σύμβουλο για θέματα Εκπαίδευσης. Ο διορισμός του είναι άνευ απολαβών και δεν περιλαμβάνει οποιεσδήποτε εκτελεστικές αρμοδιότητες και εξουσίες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top