Υπογράφηκε την Παρασκευή η συμφωνία εφαρμογής της Προστατευόμενης Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) για το χαλλούμι, από τις συνολικά 10 οργανώσεις ποιμνιοτρόφων, αγελαδοτρόφων και τυροκόμων, που εμπλέκονται στην παραγωγή του προϊόντος, στην παρουσία του Υπουργού Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστα Καδή και του ΓΓ του ΚΕΒΕ Μάριου Τσιακκή.
Σε δηλώσεις στο ΚΥΠΕ, ο κ. Τσιακκής χαρακτήρισε θετική την εξέλιξη και τόνισε πως μέσα από τη συμφωνία έχει πλέον ρυθμιστεί ο τρόπος με τον οποίο «θα πορευθούμε όσον αφορά την εφαρμογή και υλοποίηση των προνοιών του φακέλου για το ΠΟΠ στα επόμενα χρόνια».
«Σε συνέχεια και της σημερινής συμφωνίας, η οποία υπογράφηκε πλέον από όλους, πρέπει να είμαστε όλοι πολύ αισιόδοξοι και ευτυχείς για την κατάληξη», υπογράμμισε.
Ο ΓΓ του ΚΕΒΕ ευχαρίστησε τον Υπουργό Γεωργίας για τη συνεχή και συστηματική του προσπάθεια για να επιτευχθεί αυτό το αποτέλεσμα.
Ιδιαίτερα, ο κ. Τσιακκής, ευχαρίστησε τους εμπλεκόμενους φορείς για τη συναίνεση και την κατανόηση που επέδειξαν, όπως είπε, «και στις εκκλήσεις του ΚΕΒΕ να βρούμε μια διευθέτηση που να προστατεύει και να προωθεί πλέον τη συλλογική προσπάθεια στήριξης και προώθησης του παραδοσιακού μας προϊόντος που έχει επίσημα καθιερωθεί ως ΠΟΠ, ούτως ώστε να κερδίσουμε το μεγαλύτερο δυνατό όφελος και για τους επηρεαζόμενους κλάδους (αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους και τυροκόμους) αλλά και για το σύνολο της χώρας».
Περιεχόμενο συμφωνίας
Αναφορικά με το περιεχόμενο της συμφωνίας, που υπεγράφη, ο ΓΓ του ΚΕΒΕ είπε στο ΚΥΠΕ ότι μεταξύ άλλων «επιβεβαιώθηκε η κατάληξη σε συμφωνία για παραχώρηση κάποιων αυξήσεων στις τιμές του γάλακτος για τους παραγωγούς από τους τυροκόμους ούτως ώστε να είναι κερδοφόρα αυτή η δραστηριότητα και να ενθαρρυνθούν οι παραγωγοί να αυξήσουν τον αριθμό των ζώων τους για να επιτευχθεί και η επιθυμητή αύξηση της ποσότητας του αιγοπρόβειου γάλακτος».
Ανέφερε επίσης ότι συμφωνήθηκε μεταξύ άλλων ότι θα γίνει και αξιοποίηση σχετικού κονδυλίου που έχει προβλεφθεί μέσα στο Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας για να γίνουν, σε συνεργασία με ειδικούς εμπειρογνώμονες, βελτιώσεις πάνω στην παραγωγικότητα και τη γενετική βελτίωση των ζώων για να αυξηθεί η παραγωγικότητά τους.
Ο κ. Τσιακκής είπε ακόμη ότι συμφωνήθηκε, όπως, κάτω από την αιγίδα του ΚΕΒΕ, συσταθεί μία επιτροπή από το Επιμελητήριο, το Υπουργείο Γεωργίας, το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών, κάποιους εμπειρογνώμονες και τους τρεις εμπλεκόμενους κλάδους (αιγοπροβατοτρόφους, αγελαδοτρόφους και τυροκόμους), για να γίνει μια εργασία σωστής κοστολόγησης της παραγωγής του γάλακτος, όπως είπε, για "να έχουμε πιο ξεκάθαρα και πραγματικά στοιχεία γύρω από το πραγματικό κόστος στο οποίο θα λαμβάνονται παράγοντες όπως η εποχικότητα, η παραγωγικότητα και τα κόστη διατροφής ούτως ώστε να προκύψει μια σωστή τιμή κοστολόγησης, βάσει της οποίας θα γίνονται στο μέλλον οι πληρωμές του γάλακτος από τους τυροκόμους προς τους αγελαδοτρόφους και τους αιγοπροβατοτρόφους".
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις