ΥΓΕΙΑ

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Υψηλότερος κατά 34% ο κίνδυνος για αυτές τις γυναίκες

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Υψηλότερος κατά 34% ο κίνδυνος για αυτές τις γυναίκες

Οι γυναίκες με ενδομητρίωση ενδέχεται να κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο συγκριτικά με τις γυναίκες χωρίς τη χρόνια φλεγμονώδη κατάσταση σύμφωνα με νέα προοπτική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο Stroke την επιθεώρηση της Αμερικανικής Εταιρίας Εγκεφαλικού Επεισοδίου τμήμα της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας.

Η ενδομητρίωση είναι η παρουσία ενδομητρικού ιστού εκτός της φυσιολογικής τους θέσης (δηλαδή το ενδομήτριο ή εσωτερικό της μήτρας). Η ενδομητρίωση είναι μία χρόνια πάθηση που εκτιμάται ότι προσβάλλει περίπου το 2-10% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας (15-45 ετών).

Προηγούμενες έρευνες έχουν δείξει ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση διατρέχουν υψηλότερο καρδιαγγειακό κίνδυνο όπως υπέρταση, υψηλή χοληστερόλη αλλά και έμφραγμα.

Η πρόσφατη έρευνα αποκαλύπτει ότι οι γυναίκες με ενδομητριώση μπορεί να κινδυνεύουν περισσότερο από εγκεφαλικό επεισόδιο επισημαίνει η Stacey A. Missmer πρώτη συγγραφέας και καθηγήτρια μαιευτικής – γυναικολογίας και αναπαραγωγικής υγείας στην Ιατρική Σχολή του Πολιτειακού Πανεπιστημίου του Μίσιγκαν.

Η Δρ Missmer επισημαίνει ωστόσο οι γιατροί δεν πρέπει να επικεντρωθούν στα συμπτώματα ενδομητρίωσης (π.χ. κοιλιακός πόνος, υπογονιμότητα), αλλά στη συνολική υγεία της γυναίκας συμπεριλαμβανομένης της υπέρτασης, της υψηλής χοληστερόλης και άλλων παραγόντων κινδύνου για εγκεφαλικό επεισόδιο.

Οι ερευνητές αξιολόγησαν τα στοιχεία 112.056 γυναικών που συμμετείχαν στη Nurses’ Health Study II. Επρόκειτο για γυναίκες που ήταν νοσοκόμες μεταξύ 25-42 ετών από 14 πολιτείες των ΗΠΑ στην έναρξη της έρευνας το 1989. Η έρευνα ολοκληρώθηκε το 2017. Με ενδομητριώση διαγνώστηκαν 5.244 γυναίκες.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δεδομένα που συλλέγονταν κάθε δύο χρόνια για πολλούς πιθανούς παράγοντες κινδύνου, συμπεριλαμβανομένης της πρόσληψης αλκοόλ, του δείκτη μάζας σώματος, του εμμηνορροϊκού κύκλου στην εφηβεία, της λήψης αντισυλληπτικών και της ορμονοθεραπείας μετά την εμμηνόπαυση, ιστορικό καπνίσματος, διατροφή, σωματική δραστηριότητα, χρήση ασπιρίνης, φυλή /εθνικότητα και εισόδημα. Επιπλέον, οι ερευνητές διερεύνησαν εάν η σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και κινδύνου εγκεφαλικού θα μπορούσε να εξηγηθεί από άλλους παράγοντες όπως η υπέρταση, η υψηλή χοληστερόλη, η υστερεκτομή (αφαίρεση της μήτρας), η ωοθηκεκτομή (αφαίρεση των ωοθηκών) και η μετεμμηνοπαυσιακή ορμονοθεραπεία. Κατά τη διάρκεια των 28 ετών παρακολούθησης σημειώθηκαν 893 εγκεφαλικά επεισόδια.

Η ανάλυση έδειξε ότι:

-Οι γυναίκες με ενδομητρίωση (5.244) είχαν 34% μεγαλύτερο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου σε σύγκριση με τις γυναίκες χωρίς ενδομητρίωση (106.812).
-Το μεγαλύτερο ποσοστό του κινδύνου εγκεφαλικού επεισοδίου που σχετίζεται με την ενδομητρίωση συνδέθηκε με υστερεκτομή και/ή ωοθηκεκτομή (39%) και την ορμονοθεραπεία στην εμμηνόπαυση(16%).
-Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές διαφορές στη σχέση μεταξύ ενδομητρίωσης και εγκεφαλικού επεισοδίου σε σχέση με παράγοντες όπως η ηλικία, το ιστορικό υπογονιμότητας, ο δείκτης μάζας σώματος ή η εμμηνόπαυση.

«Υπάρχουν περιπτώσεις όπου η υστερεκτομή και/ή η ωοθηκεκτομή είναι η καλύτερη επιλογή για μια γυναίκα, ωστόσο, πρέπει επίσης να βεβαιωθούμε ότι οι ασθενείς γνωρίζουν τους πιθανούς κινδύνους για την υγεία που συνδέονται με αυτές τις διαδικασίες», επισήμανε η Δρ Missmer και συμπλήρωσε ότι η υστερεκτομή έχει σχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου, ακόμη και χωρίς ιστορικό ενδομητρίωσης.

Οι ερευνητές πάντως εξηγούν ότι τα αποτελέσματα αυτά δεν πιστοποιούν ότι οι γυναίκες με ενδομητρίωση κινδυνεύουν από εγκεφαλικό επεισόδιο, αντιθέτως αποκαλύπτουν μια συσχέτιση μέτριου σχετικού κινδύνου. «Ο απόλυτος κίνδυνος εγκεφαλικού επεισοδίου στις γυναίκες είναι χαμηλός», είπε ηΔρ Missmer.

Η έρευνα αυτή υπογραμμίζει ωστόσο τη σημασία της σχέσης ανάμεσα σε γυναικολογικά ζητήματα όπως η ενδομητρίωση και το εγκεφαλικό επεισόδιο.

Στους περιορισμούς της έρευνας περιλαμβάνεται και η απουσία συσχέτισης των υποτύπων εγκεφαλικού επεισοδίου (ισχαιμικού, αιμορραγικού) με την ενδομητρίωση.

ΠΗΓΗ: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top