ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιμένουν «απεγνωσμένα» για ανάκληση διορισμού Αγαθαγγέλου – 14 οργανώσεις έστειλαν επιστολή στον ΠτΔ

Επιμένουν «απεγνωσμένα» για ανάκληση διορισμού Αγαθαγγέλου – 14 οργανώσεις έστειλαν επιστολή στον ΠτΔ

Επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, απέστειλαν οι δεκατέσσερις Οργανώσεις που αποτελούν την «Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ», εκφράζοντας έτσι την έντονη δυσαρέσκεια καθώς και την κάθετη διαφωνία τους, για τον διορισμό του Προέδρου του ΠΙΣ, Πέτρου Αγαθαγγέλου, στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.

Στην επιστολή τους χαρακτηρίζουν την απόφαση του Προέδρου και του Υπουργικού Συμβουλίου για τον διορισμό του Πέτρου Αγαθαγγέλου, ως «απαράδεκτη», απαιτώντας την ανάκληση του εν λόγω διορισμού χωρίς άλλη καθυστέρηση.

Όπως επισημαίνουν στην επιστολή, «πραγματικά αδυνατούμε να αντιληφθούμε με ποιο τρόπο η συμμετοχή του θα είναι επωφελής για το ίδιο το ΔΣ». Θέτοντας το ερώτημα, «πότε τελικά ο κ. Αγαθαγγέλου θα συμμετέχει στις συνεδρίες, ώστε να μπορέσει να συμβάλει εποικοδομητικά, όπως η Κυβέρνηση υποστηρίζει, μέσω της συμμετοχής του, αφού σχεδόν σε όλα τα θέματα τα οποία θα συζητούνται θα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων».

Ακολουθεί αυτούσια η επιστολή προς τον Πρόεδρο Αναστασιάδη: 

Εξοχότατε κύριε Πρόεδρε,

Απευθυνόμαστε σε εσάς, με μοναδικό σκοπό να εκφράσουμε την έντονη δυσαρέσκεια και την κάθετη διαφωνία μας στην απαράδεκτη απόφαση που εσείς και το Υπουργικό σας Συμβούλιο λάβατε και αφορά το διορισμό του προέδρου του ΠΙΣ Πέτρου Αγαθαγγέλου στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΟΑΥ.

Οι 14 Οργανώσεις που αποτελούν την «Κοινωνική Συμμαχία για την εφαρμογή του ΓεΣΥ» και εκπροσωπούν τις δεκάδες χιλιάδες των μελών τους, σας μεταφέρουν την απαρέσκεια τους για την ενέργεια αυτή της Κυβέρνησης σας και απαιτούν την ανάκληση του εν λόγω διορισμού χωρίς άλλη καθυστέρηση.

- Ο ΠΙΣ βάσει νόμου διαβουλεύεται με τον ΟΑΥ για ζητήματα που αφορούν τους γιατρούς. Ο κ. Αγαθαγγέλου, ως Πρόεδρος του ΠΙΣ, δεν μπορεί από τη μια να διεκδικεί για λογαριασμό των γιατρών και από την άλλη να αποφασίζει για αυτά που διεκδικούν οι γιατροί.

-Ο Νόμος ορίζει ότι κανένας πάροχος υπηρεσιών υγείας δεν μπορεί να συμμετέχει στο ΔΣ του ΟΑΥ. Αν και ο ίδιος ο κ. Αγαθαγγέλου δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, ως Πρόεδρος του ΠΙΣ διαβουλεύεται για γιατρούς που είναι ενταγμένοι στο ΓεΣΥ, πάροχους του Συστήματος δηλαδή.

- Πέραν αυτών, από τη στιγμή που ο ίδιος δεν είναι ενταγμένος στο ΓεΣΥ, δίνει το μήνυμα ότι δεν συμφωνεί με το συγκεκριμένο Σύστημα, ως εκ τούτου δημιουργούνται ερωτηματικά για το κατά πόσον θα ενεργεί προς όφελος του ΓεΣΥ, των παρόχων και των δικαιούχων.

-Τέλος, οι μέχρι προ μερικών μηνών τοποθετήσεις του κ. Αγαθαγγέλου αλλά και η στάση που τήρησε στη Βουλή υποστηρίζοντας προτάσεις (πχ συνταγογράφηση εντός ΓεΣΥ από εκτός ΓεΣΥ γιατρούς), οι οποίες πλήττουν την αρχιτεκτονική του Συστήματος, μας προκαλούν έντονο προβληματισμό σε ό,τι αφορά τις προθέσεις του.

Ο Yπουργός Υγείας, έχει προβάλει ως επιχείρημα για τον εν λόγω διορισμό το ότι βάσει νόμου, όπου τίθεται θέμα σύγκρουσης συμφερόντων σε υπό συζήτηση στο ΔΣ του ΟΑΥ θέμα, ο κ. Αγαθαγγέλου θα μπορεί να το δηλώνει και να απέχει από τη συνεδρία. Σαφέστατα και υπάρχει η ρύθμιση αυτή. Παρόλα αυτά δεν μπορούμε να αγνοήσουμε ότι ως επί το πλείστο στο ΔΣ συζητούνται θέματα που αφορούν έμμεσα ή άμεσα τους γιατρούς, όπως: οι αμοιβές τους, οι διαγνωστικές εξετάσεις τις οποίες, συνταγογραφούν οι γιατροί, τα φάρμακα τα οποία επίσης συνταγογραφούν οι γιατροί κα.

Ως εκ τούτου, πραγματικά αδυνατούμε να αντιληφθούμε με ποιο τρόπο η συμμετοχή του θα είναι επωφελής για το ίδιο το ΔΣ. και πότε τελικά ο κ. Αγαθαγγέλου θα συμμετέχει στις συνεδρίες, ώστε να μπορέσει να συμβάλει εποικοδομητικά, όπως η Κυβέρνηση σας υποστηρίζει, μέσω της συμμετοχής του, αφού σχεδόν σε όλα τα θέματα τα οποία θα συζητούνται θα υπάρχει σύγκρουση συμφερόντων.

Αν και πρόκειται για έναν διορισμό ο οποίος θα διαρκέσει μέχρι τον Νοέμβρη, θέση μας είναι ότι ουδέν μονιμότερο του προσωρινού και σε καμία περίπτωση αυτό δεν μπορεί να αποτελεί πρόφαση για τη νομιμοποίηση μιας λανθασμένης απόφασης η οποία ανοίγει πόρτες και σε άλλους φορείς οι οποίοι βασιζόμενοι στον εν λόγω διορισμό δικαίως θα αιτηθούν τη συμπερίληψη και εκπροσώπησή τους στο ΔΣ όπως τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια, φαρμακέμποροι, επαγγελματίες υγείας κτλ.

Πέραν αυτού, τηρούμε ισχυρή πεποίθηση ότι ο εν λόγω διορισμός αποτελεί την κερκόπορτα για την αλλοίωση του ΓεΣΥ, αφού και εσείς ο ίδιος θα θυμάστε ότι πολλές φορές τα προηγούμενα χρόνια προβήκατε σε δηλώσεις, αυστηρού περιεχομένου μάλιστα, απαντώντας σε τοποθετήσεις του κ. Αγαθαγγέλου ο οποίος τασσόταν ξεκάθαρα (όχι μια φορά αλλά κατ’ εξακολούθηση) κατά του μονοασφαλιστικού ΓεΣΥ. Οι δηλώσεις σας κύριε Πρόεδρε μπορούν εύκολα να ανασυρθούν με μια απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο.

Ο Νόμος είναι σαφής και η αντίδραση της κοινωνίας κάθετη. Παρακαλούμε όπως αφουγκραστείτε τη φωνή της κοινωνίας και συμπορευτείτε μαζί μας πράττοντας τα δέοντα. Με την παρούσα επιστολή καταθέτουμε δια της επίσημης οδού το αίτημα της Κοινωνικής Συμμαχίας για άμεση ανάκληση της απόφασης του Υπουργικού Συμβουλίου σχετικά με τον διορισμό του Προέδρου του ΠΙΣ στο ΔΣ του ΟΑΥ.

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Γνωρίζετε καλύτερα από όλους ότι η Κοινωνική Συμμαχία για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ αγωνίστηκε σθεναρά για την εφαρμογή και υλοποίηση του ΓεΣΥ. Το ΓεΣΥ αποτελεί κοινωνική κατάκτηση η οποία έχει επιτευχθεί χάρη και στη δική σας στοχοπροσήλωση. Οι επόμενες γενιές θα σας ευγνωμονούν για αυτό το μεγάλο δώρο και ευελπιστούμε ότι αυτό το λίγο διάστημα που έχει εναπομείνει μέχρι τη λήξη της θητείας σας, δε θα αφήσετε αυτό τον διορισμό να αμαυρώσει τα όσα έχουμε πετύχει σε συνεργασία, θέτοντας εν αμφιβόλω τις μέχρι τώρα προθέσεις σας έναντι του Συστήματος.

Εξάλλου σας θυμίζουμε ότι προ μερικών μηνών και εσείς ο ίδιος κληθήκατε να σχολιάσετε τις τότε φήμες για διορισμό του κ. Αγαθαγγέλου στο συμβούλιο του ΟΑΥ δηλώσατε ότι δεν θα επιτρέψετε να «γίνει οποιαδήποτε αλλαγή ή παρέμβαση (στο ΔΣ του Οργανισμού) από όσους είτε είναι εναντίον ή ήταν εναντίον ή όσους πιθανόν να δημιουργούν συνθήκες «παιδοκτονίας. Νομίζω γίνομαι σαφέστατα κατανοητός». Η δήλωση σας αυτή κύριε Πρόεδρε επίσης, κάνει τις τελευταίες ημέρες τον γύρο του διαδικτύου.

Αναμένουμε ότι θα ενεργήσετε άμεσα για την αποκατάσταση της λανθασμένης απόφασης, ανακαλώντας τον εν λόγω διορισμό.

Σε αντίθετη περίπτωση, δεν μας απομένει άλλη επιλογή από το να προβούμε σε όλα τα απαραίτητα μέτρα, μη αποκλειόμενων μαζικών κινητοποιήσεων, ώστε να διαμαρτυρηθούμε ως κοινωνία για τη σαφή προσπάθεια αποδόμησης του ΓεΣΥ.

Τέλος, παρακαλούμε όπως διευθετηθεί κατεπείγουσα συνάντηση μαζί σας ώστε να συζητηθούν διεξοδικά τα πιο πάνω και να μας δοθεί η ευκαιρία να αναλύσουμε περαιτέρω τις θέσεις μας, προσδοκώντας ότι με τη δική σας καταλυτική παρέμβαση θα επιλυθεί το σοβαρότατο προβλήματα το οποίο έχει προκύψει επιφέροντας σοβαρότατη κρίση στον τομέα της υγείας.

Με τον προσήκοντα σεβασμό,

Εκ μέρους της Κοινωνικής Συμμαχίας για την Εφαρμογή του ΓεΣΥ:

Πρόεδρος ΟΣΑΚ (Μάριος Κουλούμας)

Γενικός Γραμματέας ΣΕΚ (Αντρέας Μάτσας)

Γενικός Γραμματέας ΠΕΟ (Σωτηρούλλα Χαραλάμπους)

Γενικός Γραμματέας ΔΕΟΚ (Ιωσήφ Αναστασίου)

Πρόεδρος ΠΟΕΔ (Μύρια Βασιλείου )

Πρόεδρος ΟΛΤΕΚ (Παναγιώτης Λυσάνδρου)

Πρόεδρος ΟΕΛΜΕΚ (Κωνσταντίνος Κωνσταντινόπουλος)

Πρόεδρος Παγκύπριας Οργάνωσης Πολυτέκνων (Ντίνος Ολύμπιος)

Πρόεδρος Κυπριακού Συνδέσμου Καταναλωτών (Μάριος Δρουσιώτης)

Πρόεδρος Παγκύπριας Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής (Λουκάς Αριστοδήμου)

Γενικός Γραμματέας ΕΚΥΣΥ (Κώστας Σκαρπάρης)

Γραμματέας ΠΕΣΥΣ ( Μιχάλης Ρώσση)

Πρόεδρος ΑΣΔΥΚ (Γιώργος Χωραττάς)

Πρόεδρος ΠΟΑΣΟ (Κώστας Ιωάννου)

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

LIVE: Η Τεχεράνη δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top