ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Επιτροπή Παιδείας: Συζήτησε τη διαφαινόμενη απόλυση τριών εκπαιδευτικών από την Αγγλική Σχολή

Επιτροπή Παιδείας: Συζήτησε τη διαφαινόμενη απόλυση τριών εκπαιδευτικών από την Αγγλική Σχολή

Το ζήτημα της διαφαινόμενης απόλυσης τριών εκπαιδευτικών από την Αγγλική Σχολή συζήτησε σε έκτακτη συνεδρία της η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού την Τρίτη.

Στη συνεδρία συμμετείχε εκ μέρους της Προεδρίας της Δημοκρατίας ο Διευθυντής του Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Παντελής Παντελίδης, ενώ παρόντες στη συνεδρία ήταν εκπρόσωποι του Υπουργείου Παιδείας, του Υπουργείου Εργασίας, της Νομικής Υπηρεσίας, του συνδέσμου γονέων και των συνδικαλιστικών οργανώσεων των εργαζομένων της Αγγλικής Σχολής.

Σε δηλώσεις του μετά το τέλος της συνεδρίας, ο πρόεδρος της επιτροπής Παύλος Μυλωνάς είπε πως το ζήτημα έχει πάρει δυστυχώς μια πορεία σύγκρουσης και πιθανής δημιουργίας προβλημάτων με την έναρξη της νέας χρονιάς στην Αγγλική Σχολή, κάτι που η επιτροπή θα προσπαθήσει να αποτρέψει.

«Όσοι ασχολούνται με το κομμάτι της εκπαίδευσης και της παιδείας πρέπει να θυμούνται πάντα την ηθική πλευρά της ανθρώπινης συμπεριφοράς, ιδιαίτερα όταν κάποιος βρίσκεται σε θέση ισχύος, και αυτή η προτροπή και παράκληση απευθύνεται στη διοίκηση και τη διεύθυνση της Αγγλικής Σχολής», τόνισε ο κ. Μυλωνάς, προσθέτοντας πως η Επιτροπή παρέδωσε στον εκπρόσωπο της Προεδρίας της Δημοκρατίας Παντελή Παντελίδη επιστολή κατά πλειοψηφία (πλην των βουλευτών του ΔΗΣΥ) με την οποία παρακαλεί και προτρέπει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει ούτως ώστε να αποτραπούν οι απολύσεις εκπαιδευτικών, οι οποίες δεν τεκμηριώνονται, τουλάχιστον ενώπιον της Επιτροπής.

Επιπλέον, αναφορικά με την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου και της διεύθυνσης της Σχολής να μην παρευρεθεί στη συνεδρία της Επιτροπής, ο κ. Μυλωνάς ανέφερε πως η επιτροπή θα προχωρήσει με προειδοποιητική επιστολή, προσθέτοντας ότι θα αναμένει την επόμενη φορά συμμετοχή του ΔΣ της Αγγλικής Σχολής στην προσπάθεια που καταβάλλει όχι να δημιουργήσει προβλήματα, αλλά να τα επιλύσει, καθώς θα επιβαρύνουν την εκπαιδευτική διαδικασία τον Σεπτέμβριο, με μόνα θύματα τα παιδιά της Σχολής.

Ερωτηθείς για το κατά πόσο το κράτος δύναται να ασκήσει πίεση προς την Αγγλική Σχολή να αλλάξει τις αποφάσεις της, δεδομένης της χρηματικής ενίσχυσης που της προσφέρει, ο κ. Μυλωνάς απάντησε πως πράγματι η Αγγλική Σχολή στηρίζεται με ένα μικρό ποσοστό της τάξης των 300.000 ευρώ, γεγονός που, όπως ανέφερε, δεν φαίνεται να λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, ενώ προσέθεσε πως οι γονείς και τα παιδιά της Αγγλικής Σχολής είναι θύματα μιας κατάστασης η οποία δεν είναι υγιής.

«Δεν θέλουμε να επιβάλλουμε σε κανένα τίποτα, αλλά από την άλλη δεν μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια στην πιθανότητα να θυματοποιείται έστω και ένας εκπαιδευτικός. Προσπάθειά μας είναι, χωρίς να παίρνουμε το μέρος κανενός, να προσέλθουν στον διάλογο τόσο οι εκπαιδευτικοί, όσο και η διεύθυνση και το διοικητικό συμβούλιο του σχολείου, το οποίο διορίζεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ούτως ώστε να επιλυθεί το πρόβλημα», ανέφερε.

«Είναι η πρώτη φορά στα έξι χρόνια που είμαι βουλευτής που παρατηρώ τέτοια αλαζονεία από μέρους της εργοδοτικής πλευράς. Δεν μπορεί να παρουσιάζεται τέτοια συμπεριφορά από οποιοδήποτε μέρος και να υπηρετεί ταυτόχρονα αυτός ο άνθρωπος το κομμάτι που λέγεται παιδεία», κατέληξε.

Εκ μέρους του ΔΗΣΥ τοποθετήθηκε ο βουλευτής Γιώργος Κάρουλλας, ο οποίος είπε πως το θέμα που έχει δημιουργηθεί στην Αγγλική Σχολή είναι σοβαρό από τη στιγμή που επηρεάζονται θέσεις εργασίας και εργαζόμενοι εκπαιδευτικοί, προσθέτοντας πως μόνο μέσα από έναν δημιουργικό διάλογο μεταξύ των εμπλεκομένων μερών μπορεί να βρεθεί η βέλτιστη δυνατή λύση

«Η Αγγλική Σχολή λειτουργεί με το δικό της καθεστώς ιδιωτικού δικαίου και με βάση το δικό της κανονιστικό πλαίσιο και τα όποια ζητήματα έχουν δημιουργηθεί με την κρίση, που σοβεί ακόμα δυστυχώς, εξετάζονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας. Την ίδια στιγμή, η όποια προσπάθεια πολιτικοποίησης του ζητήματος για την αποκόμιση κομματικών ενδεχόμενα οφελών περιπλέκει την κατάσταση ακόμα περισσότερο, πλήττει το κύρος της σχολής και δημιουργεί περαιτέρω ένταση αντί να εξομαλύνει την όλη κατάσταση», προσέθεσε, συμπληρώνοντας πως με επίκεντρο το παιδί πρέπει να συνεχιστεί και να εντατικοποιηθεί ο διάλογος, να αποφευχθούν τα χειρότερα και να αρχίσει η σχολή τη λειτουργία της ομαλά την επόμενη σχολική χρονιά.

Από την πλευρά του ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Λουκαΐδης χαρακτήρισε την προσπάθεια της διεύθυνσης της Αγγλικής Σχολής να οδηγήσει σε απόλυση τρεις συνδικαλίστριες που ηγούνται της συντεχνίας των εκπαιδευτικών επειδή τόλμησαν να υπερασπιστούν τα δικαιώματα των συναδέλφων τους ως εκδικητικές ενέργειες που στερούνται οποιασδήποτε νομιμοποιητικής βάσης και οι οποίες είναι απαράδεκτες και καταδικαστέες.

«Δυστυχώς ήδη με τις ενέργειές τους διοίκηση και διεύθυνση της Σχολής δεν οδηγούν μόνο σε θυματοποίηση των συνδικαλιστριών εκπαιδευτικών, αλλά οδηγούν σε θυματοποίηση και το σχολείο και τα παιδιά της Αγγλικής Σχολής. Έχουμε απευθύνει έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει ώστε να τερματιστούν οι μονομερείς ενέργειες της διεύθυνσης και της διοίκησης, να τερματιστεί η προσπάθεια και η απόπειρά απόλυσής τους και να τερματιστούν γενικότερα όλα τα μέτρα ώστε τα μέρη να προσέλθουν σε διάλογο για το καλό και της Αγγλικής Σχολής και των παιδιών που είναι το πρώτιστο που μας ενδιαφέρει», τόνισε ο κ. Λουκαΐδης.

Σε ερώτηση για το αν θα ανοίξει η Αγγλική Σχολή τον Σεπτέμβριο, ο κ. Λουκαΐδης απάντησε πως η σύγκλιση της Επιτροπής Παιδείας ζητήθηκε ακριβώς για να αποφευχθούν εξελίξεις που θα δημιουργήσουν πρόβλημα στην ομαλή λειτουργία του σχολείου και τελικά αρνητικές παρενέργειες στα παιδιά.

«Για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτόν τον στόχο και να μην οδηγηθούμε σε αντιδράσεις αναμενόμενες αν ολοκληρωθεί αυτή η μεθόδευση με την απόλυση των συνδικαλιστριών εκπαιδευτικών, θα πρέπει να παρέμβει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας γιατί δεν βλέπουμε πώς αλλιώς θα διαφοροποιηθεί το ΔΣ και θα κάνει δεύτερες σκέψεις ως προς ειλημμένες αποφάσεις», προσέθεσε.

Ερωτηθείς για αναφορά του κ. Κάρουλλα σχετικά με ενδεχόμενη προσπάθεια πολιτικοποίησης του ζητήματος, ο βουλευτής του ΑΚΕΛ απάντησε πως ο βουλευτής του ΔΗΣΥ έχει προφανώς επιλέξει λάθος πλευρά, στηρίζοντας τις επιλογές της διεύθυνσης και της διοίκησης της Σχολής, και αυτό είναι κακό γιατί μόνο υποθάλπει τις απαράδεκτες ακραίες ενέργειες από πλευράς διοίκησης και διεύθυνσης.

«Θα θέλαμε στο σύνολό της η επιτροπή να ενεργούσε όπως ενήργησε η πλειοψηφία, δυστυχώς κάποιοι ενεργούν εσφαλμένα, στέλνουν λάθος μηνύματα για ένα πολύ σοβαρό ζήτημα, το οποίο προφανώς δεν είναι κομματικό, αλλά την ίδια ώρα έχει πολιτική χροιά με την έννοια ότι μιλάμε για ένα εκπαιδευτικό ίδρυμα, για ένα σχολείο, γονείς, εκπαιδευτικούς και μαθητές. Η Βουλή έχει υποχρέωση ακριβώς να εγκύπτει σε όλα τα ζητήματα που αφορούν στην εκπαίδευση στη χώρα, είτε τη δημόσια εκπαίδευση, πρωτίστως και κυρίως, αλλά και στην ιδιωτική. Η απάντησή μου με λίγα λόγια είναι προφάσεις εν αμαρτίαις», κατέληξε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ Αλέκος Τρυφωνίδης δήλωσε πως παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις για διάλογο μεταξύ του Διοικητικού Συμβουλίου και της συντεχνίας των υπαλλήλων της Σχολής, αλλά και του Υπουργείου Εργασίας ως διαμεσολαβητικής υπηρεσίας με τις δύο πλευρές, δυστυχώς βρισκόμαστε στο παρά ένα της απόλυσης των τριών συνδικαλιστριών, με τους λόγους που υποτίθεται ότι εξετάζονται για αυτή τους την απόλυση να αφορούν καθαρά τη συνδικαλιστική τους δράση και όχι την εκπαιδευτική τους ιδιότητα και επάρκεια.

«Απευθύναμε έκκληση με επιστολή μας, την οποία έχει παραλάβει ήδη ο εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως ο ίδιος ο Πρόεδρος ασκώντας τα καθήκοντα και τον καταλυτικό του ρόλο, αφού αυτός διορίζει το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής, να κάνει όλες εκείνες τις ενδεδειγμένες και απαραίτητες ενέργειες για να αποσυρθούν οι πειθαρχικές διαδικασίες και η εισήγηση για απόλυση των συνδικαλιστριών και να συνεχιστεί ο διάλογος στην Μεσολαβητική Υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, ο οποίος διακόπηκε με τον αδόκητο θάνατο της αείμνηστης Ζέτας Αιμιλιανίδου και συνεχίστηκε αποσπασματικά με τον κ. Καρούσο και τον κ. Κούσιο», είπε ο κ. Τρυφωνίδης.

Σημειώνοντας ότι το Διοικητικό Συμβούλιο της Αγγλικής Σχολής αρνείται να παρευρεθεί στην Υπηρεσία Μεσολάβησης, ο βουλευτής της ΔΗΠΑ είπε πως αυτή η νοοτροπία ανοίγει τον ασκό του Αιόλου γιατί εκεί τα εργατικά θέσμια εφαρμόζονται εδώ και χρόνια, ο κώδικας βιομηχανικών σχέσεων εφαρμόζεται από όλους, εργοδότες και εργαζόμενους εδώ και χρόνια, και όταν αυτός εφαρμόζεται και υπάρχει διάλογος υπάρχουν οι διέξοδοι για να βρεθούν οι συναινετικές και καταλυτικές λύσεις για όλα τα θέματα.

«Η παρέμβαση του ιδίου του ΠτΔ θα είναι καταλυτική και είμαι αισιόδοξος ότι αυτή θα γίνει πολύ σύντομα για να δοθεί ένα αίσιο τέλος σε αυτή τη διαφορά που ταλανίζει την Αγγλική Σχολή. Στόχος και σκοπός μας είναι η πρόοδος των παιδιών και η διατήρηση του υψηλού επιπέδου μάθησης και ακαδημαϊκής αριστείας στην Αγγλική Σχολή», προσέθεσε.

Σε ερώτηση αν υπάρχει άλλο παράδειγμα άρνησης συμμετοχής σε διάλογο με τη διαμεσολαβητική υπηρεσία του Υπουργείου Εργασίας, ο κ. Τρυφωνίδης απάντησε πως πρόκειται για κάτι πρωτοφανές, καθώς τόσο οι ομοσπονδίες εργοδοτών και βιομηχάνων, τα επιμελητήρια, ακόμα και πιο ακραίοι μεμονωμένοι εργοδότες προσέρχονται στη μεσολαβητική υπηρεσία για διάλογο και εκεί υπάρχουν όλες οι διέξοδοι και μπορούν να βρεθούν όλες οι λύσεις.

Τέλος, σε δηλώσεις προέβη και η πρόεδρος της Οργάνωσης Προσωπικού της Αγγλικής Σχολής και μία εκ των τριών διωκόμενων από τη διεύθυνση της Σχολής, Μυρτώ Χασαποπούλου, η οποία είπε πως οι τρεις πειθαρχικές διαδικασίες εναντίον τους αφορούν και έχουν ως αφετηρία τη συνδικαλιστική τους δράση

«Η απουσία διαλόγου με το ΔΣ της Αγγλικής Σχολής ήταν ο λόγος για τον οποίο ξεκίνησαν οι διαμαρτυρίες της συντεχνίας των εκπαιδευτικών. Οι τρεις απολύσεις που πρόκειται να γίνουν μετά από εισήγηση της ερευνητικής επιτροπής του σχολείου έχουν τροχοδρομηθεί. Καλούμε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να παρέμβει δυναμικά για να σταματήσουν οι άδικες και παράνομες απολύσεις των τριών συνδικαλιστριών.

«Είναι με ευθύνη του ΔΣ που το σχολείο δεν θα λειτουργήσει κανονικά. Εμείς ως εκπαιδευτικοί, και όλο το προσωπικό της Σχολής, θέλουμε το καλό του σχολείου, κάτι που δεν φαίνεται να είναι στην προτεραιότητα του ΔΣ αυτή τη στιγμή, όταν αποφασίζει να αποκεφαλίσει τη συντεχνία και να διώξει τρεις εξαιρετικούς εκπαιδευτικούς», κατέληξε η κ. Χασαποπούλου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Tο τέλειο έγκλημα: Δίδυμοι κατηγορήθηκαν για ληστεία 7 εκατ. αλλά αφέθηκαν ελεύθεροι για τον πιο απίστευτο λόγο

• Νέες εικόνες με τον 50χρονο ψυχίατρο στο Μαγδεμβούργο 24 ώρες πριν το μακελειό - Έπινε μπύρες χαλαρός σε σνακ μπαρ

• Με κίτρινη προειδοποίηση, καταιγίδες και χαλάζι ο καιρός - Τι μας επιφυλάσσει για τα Χριστούγεννα

• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές

• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»



ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

ΔΗΚΟ: Οι αντικομματικές συμπεριφορές, η τάση για φυγή και στο βάθος ο Οδυσσέας

Είναι γνωστό πλέον και κανείς δεν μπορεί να το κρύψει, ούτε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, ότι στο ΔΗΚΟ επικρατεί μια ανησυχία εδώ και καιρό, λόγω των διαφορετικών και έντονων απόψεων που ακούγονται κυρίως από τρεις βουλευτές του κόμματος, για το κυπριακό. Χρίστος Ορφανίδης, Παύλος Μυλωνάς και Ζαχαρίας Κουλίας, είναι οι βουλευτές που βρίσκονται απέναντι στην ηγεσία του κόμματος σε ότι αφορά στον τρόπο που πολιτεύεται και στηρίζει την κυβέρνηση Χριστοδουλίδη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top