ΔΙΕΘΝΗ

Η Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν - Παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας

Η Πελόζι προσγειώθηκε στην Ταϊβάν - Παρά τις προειδοποιήσεις της Κίνας

Η Πρόεδρος της Βουλής των ΗΠΑ, Νάνσι Πελόζι, προσγειώθηκε στην Ταϊβάν το απόγευμα της Τρίτης, αψηφώντας αυστηρές προειδοποιήσεις από την Κίνα, που έχουν αυξήσει την ένταση μεταξύ των δύο χωρών.

Ζωντανές τηλεοπτικές εικόνες έδειχναν να υποδέχεται την 82χρονη βουλευτή, η οποία πέταξε με αμερικανικό στρατιωτικό αεροσκάφος στο αεροδρόμιο Songshan της Ταϊπέι, ο Υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν Τζόζεφ Γου.

Νωρίτερα σήμερα, η Κίνα προειδοποιούσε ότι οι ΗΠΑ θα "πληρώσουν το τίμημα" αν η Πρόεδρος της Βουλής, Νάνσι Πελόζι, επισκεφθεί την Ταϊβάν κατά τη διάρκεια του ταξιδιού της στην Ασία.

Η προοπτική να μεταβεί η Πελόζι στην Ταϊπέι, που θα αποτελούσε την επίσκεψη στην Ταϊβάν από τον πιο υψηλά ιστάμενο εκλεγμένο αξιωματούχο των ΗΠΑ τα τελευταία 25 χρόνια, πυροδότησε προειδοποιήσεις από το Πεκίνο.

"Η πλευρά των ΗΠΑ θα φέρει την ευθύνη και θα πληρώσει το τίμημα για την υπόσκαψη των κυρίαρχων δικαιωμάτων ασφάλειας της Κίνας", είπε η εκπρόσωπος Τύπου του Υπουργείου Εξωτερικών Hua Chunying, κατά τη διάρκεια προγραμματισμένης ενημέρωσης στο Πεκίνο.

Ο Κινέζος Υπουργός Εξωτερικών, Wang Yi, είπε "η παραβίαση της αξιοπιστίας των ΗΠΑ στο ζήτημα της Ταϊβάν είναι αξιοθρήνητη", σε σχόλια που δημοσιεύθηκαν στην ιστοσελίδα του Υπουργείου του την Τρίτη, χωρίς να αναφέρουν ειδικά την Πελόζι.

Το Πεκίνο, που θεωρεί δικό του έδαφος την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν, την κρατά απομονωμένη από την παγκόσμια σκηνή και αντιτίθεται στο να έχει διεθνείς συναλλαγές με άλλα κράτη.

Σε τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο Τζο Μπάιντεν την περασμένη βδομάδα, ο Κινέζος Πρόεδρος Σι Ζιπίγκ προειδοποίησε τις ΗΠΑ "να μην παίζουν με τη φωτιά" με την Ταϊβάν.

Παρόλο που η διοίκηση του Μπάιντεν φαίνεται να αντιτίθεται σε μία στάση στην Ταϊβάν, ο εκπρόσωπος Τύπου του Εθνικού Συμβούλιου Ασφάλειας, Τζον Κέρμπι, είπε ότι η Πελόζι δικαιούται να πάει όπου επιθυμεί.

"Δεν υπάρχει κανένας λόγος το Πεκίνο να μετατρέπει μία πιθανή επίσκεψη, συνεπή με τη μακροχρόνια στάση των πολιτικών των ΗΠΑ, σε κάποιου είδους κρίση", είπε σε δημοσιογράφους.

Ο τελευταίος Πρόεδρος Βουλής που επισκέφθηκε την Ταϊβάν ήταν ο Newt Gingrich, το 1997.

Ο Κέρμπι επικαλέστηκε πληροφορίες ότι η Κίνα προετοιμάζει πιθανές στρατιωτικές προκλήσεις. Είπε ότι η Πελόζι ταξιδεύει με στρατιωτικό αεροσκάφος και ότι, παρόλο που οι ΗΠΑ δεν φοβούνται απευθείας επίθεση, "αυξάνεται ο κίνδυνος λάθους".

Ο Κέρμπι επανέλαβε, πάντως, ότι η πολιτική των ΗΠΑ απέναντι στην Ταϊβάν δεν έχει αλλάξει. Αυτό σημαίνει ότι υποστηρίζουν την αυτοδιοικούμενη κυβέρνηση, ενώ διπλωματικά αναγνωρίζουν το Πεκίνο έναντι της Ταϊπέι και αντιτίθενται σε μια επίσημη διακήρυξη ανεξαρτησίας της Ταϊβάν ή σε μια βίαιη κατάληψή της από την Κίνα.

Εν τω μεταξύ, η Μόσχα είπε ότι "βρίσκεται σε πλήρη αλληλεγγύη με την Κίνα", αποκαλώντας την πιθανότητα επίσκεψης της Πελόζι "καθαρή πρόκληση". Η Κίνα αρνήθηκε να καταδικάσει την επίθεση της Ρωσίας στην Ουκρανία και κατηγορήθηκε ότι παρέχει διπλωματική κάλυψη στο Κρεμλίνο, καταρρακώνοντας τις δυτικές κυρώσεις και πωλήσεις όπλων στο Κίεβο.

Η επίσκεψη της Πελόζι έρχεται μετά από μία περίοδο στρατιωτικής δραστηριότητας στην περιοχή, που δείχνει πόσο εύφλεκτο είναι το ζήτημα της Ταϊβάν. Την περασμένη βδομάδα, τόσο η Ταϊβάν όσο και η Κίνα, έκαναν ασκήσεις με πραγματικά πυρά.

Οι ΗΠΑ διατηρούν ναυτική παρουσία στην περιοχή, συμπεριλαμβανομένου του αεροπλανοφόρου USS Ronald Reagan με έδρα την Ιαπωνία, το οποίο διέπλευσε τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας την περασμένη εβδομάδα.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην Ελλάδα: Ένας νεκρός από την κατάρρευση τμήματος κτηρίου στον Πειραιά

Οικονομικές επιπτώσεις στην Κύπρο από την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ: Οικονομολόγος αναλύει στο «Τ» τα σενάρια

Καύσιμα: Εντός δεκαημέρου νέα αύξηση - Πώς θα επηρεάσει τις τιμές η κρίση στη Μέση Ανατολή - Φόβοι για €2 η βενζίνη

«T» ΑΠΟΚΑΛΥΨΗ: Δηλώνουν για κατοικίες τις… αποθήκες και εγκαταλελειμμένα σπίτια- Τραγελαφικά τα όσα συμβαίνουν με τις μετακινήσεις ψηφοφόρων

Έγινε κι αυτό στην Κύπρο! Υποψήφιος εμφανίζεται με κλειστά μάτια στην προεκλογική του καμπάνια – Δείτε βίντεο



LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

LIVE: To Ισραήλ έτοιμο για την απάντηση στο Ιράν - Συνεχής ενημέρωση

Ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ανέφερε πως το Ισραήλ θα επιτεθεί εκ νέου στο Ιράν μετά την απάντηση του δεύτερου στο φονικό χτύπημα στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Η είδηση μεταφέρθηκε από το κρατικό τηλεοπτικό δίκτυο Kan και αναφέρει πως θα έχουν ειδοποιηθεί οι σύμμαχοι του Ισραήλ, για να λάβουν αντίμετρα από πιθανή απάντηση του Ιράν. Οι ΗΠΑ απέκλεισαν το ενδεχόμενο να συμμετάσχουν σε οποιαδήποτε ισραηλινή αντεπίθεση κατά του Ιράν, ενώ το πολεμικό υπουργικό συμβούλιο του Ισραήλ δεν έλαβε απόφαση σχετικά με το τι μέτρα θα λάβει ως απάντηση στην επίθεση της Τεχεράνης. Το ThemaOnline σας μεταφέρει όλες τις εξελίξεις

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

22 λιγότερες

22 λιγότερες

Back to top