Πολιτικές παρενέργειες προκαλεί και στην Κύπρο το σκάνδαλο που σείει την κυβέρνηση Μητσοτάκη μετά την παραδοχή για παρακολούθηση του τηλεφώνου του ευρωβουλευτή Νίκου Ανδρουλάκη. Ο ευρωβουλευτής του ΑΚΕΛ Γιώργος Γεωργίου, απέστειλε επείγουσα επιστολή προς το Προεδρείο της Επιτροπής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που εξετάζει το σκάνδαλο παρακολουθήσεων PEGASUS με την χρήση του λογισμικού Predator και ζητεί τη διενέργεια έρευνας.
Με την ιδιότητα του αντιπροέδρου της σχετικής Επιτροπής, ο Γιώργος Γεωργίου ζήτησε όπως οργανωθεί άμεσα μια διερευνητική αποστολή στην Αθήνα για να εξετάσει την κατάσταση. Ενημέρωσε παράλληλα το Προεδρείο για τις τελευταίες εξελίξεις στην Κύπρο για το θέμα των παρακολουθήσεων στις Κεντρικές Φυλακές μετά την παραδοχή της Υπουργού Δικαιοσύνης. Τονίζοντας ότι αυτές οι νέες αποκαλύψεις αλλά και ομολογίες ότι στην Κύπρο λειτουργούν εταιρείες που παράγουν και εξάγουν τέτοιου είδους λογισμικά αποκαλύπτουν ένα πιθανό τεράστιο πρόβλημα για τη δημοκρατία και το κράτος δικαίου στην Κύπρο, ο Κύπριος ευρωβουλευτής ζήτησε όπως η υπόθεση τεθεί στο επίκεντρο των εργασιών της Επιτροπής PEGASUS.
Παρέμβαση για το θέμα αναμένεται σήμερα Τρίτη (9/8) και από τον Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, ο οποίος θα παραθέσει συνέντευξη Τύπου στη Λευκωσία για το σκάνδαλο που αφορά τα λογισμικά συστήματα παρακολούθησης και τις υποθέσεις κατασκοπείας.
Η σχέση με τον Ταλ Ντίλιαν
Το σκάνδαλο με τις παρακολουθήσεις σείει την ελληνική κυβέρνηση και δεν αποκλείεται να οδηγήσει ακόμη και σε πρόωρες εκλογές. Η αποκάλυψη για την παρακολούθηση του πρόεδρου του ΚΙΝΑΛ/ΠΑΣΟΚ Νίκου Ανδρουλάκη και του δημοσιογράφου Θανάση Κουκάκη με την χρήση του λογισμικού Predator, φέρνει ξανά στην επιφάνεια το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων που διερευνάται από τους θεσμούς της ΕΕ. Πρόκειται για κακόβουλο λογισμικό, το οποίο εμπορεύεται η εταιρεία Intellexa, η οποία, πριν μεταφέρει τις δραστηριότητες της στην Ελλάδα είχε έδρα την Κύπρο. Η εν λόγω εταιρεία ελέγχεται από τον γνωστό στο κυπριακό κοινό Ισραηλινό πρώην κατάσκοπο Ταλ Ντίλιαν, του οποίου οι δραστηριότητες απασχόλησαν τις αστυνομικές αρχές της Κύπρου το 2019. Την εποχή εκείνη ξεκίνησαν έρευνες για την εισαγωγή στο νησί ενός μαύρου βαν, το οποίο μπορούσε να υποκλέψει δεδομένα από κινητά τηλέφωνα. Η υπόθεση έκλεισε με την επιβολή προστίμου σε εταιρεία συνδεδεμένη με τον Ταλ Ντίλιαν, ο οποίος δεν κατηγορήθηκε, αφού ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε την αναστολή της ποινικής δίωξης.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο η βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων Αλεξάνδρα Ατταλίδου απηύθυνε ερώτημα στην υπουργό Δικαιοσύνης για την πιθανή σχέση του Ντίλιαν με το σκάνδαλο Pegasus, αλλά η απάντηση της υπουργού υπήρξε αρνητική, ότι δηλαδή δεν προκύπτει καμία σύνδεση.
Με πλούσια δράση
Η εξεταστική επιτροπή του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου για το Pegasus συστάθηκε τον Απρίλιο του 2022, μετά τον σάλο που ξέσπασε το καλοκαίρι του 2021 με το λογισμικό Pegasus και τα δημοσιεύματα έγκυρων ΜΜΕ. Η Διεθνής Κοινοπραξία Ερευνητικών Δημοσιογράφων έχει καταλήξει πως μέσω του αμφιλεγόμενου λογισμικού Pegasus (ΝSO Group) πάνω από 50.000 αριθμοί τηλεφώνων, παρακολουθούνται για καιρό από μυστικές υπηρεσίες. Στις επίμαχες λίστες που δημοσιεύτηκαν βρίσκονται μεταξύ άλλων ο αριθμός κινητού του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ αλλά και του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν. Σύμφωνα μάλιστα με δημοσιεύματα ο Σαουδάραβας δημοσιογράφος Τζαμάλ Κασόγκι φερόταν να παρακολουθείτο από μυστικές υπηρεσίες της πατρίδας του μέσω του Pegasus και να δολοφονήθηκε από Σαουδάραβες πράκτορες στην πρεσβεία της χώρας στην Τουρκία. Κάτι που, βέβαια, διαψεύστηκε κατηγορηματικά από την εταιρεία ΝSO Group. Εξάλλου, οι ΗΠΑ τον Νοέμβριο του 2021 τοποθέτησαν την εταιρεία στη μαύρη λίστα του υπουργείου Εμπορίου, επιβάλλοντάς της περιορισμούς. Επιπλέον, το εν λόγω λογισμικό, σύμφωνα με δημοσιεύματα, χρησιμοποιείτο από τις κυβερνήσεις της Ουγγαρίας και της Πολωνίας.
Πολιτική κόντρα
Το ΑΚΕΛ κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «δεν συγκινείται από το γεγονός ότι όλα βοούν ότι η Κύπρος συνδέεται με την υπόθεση» και επικρίνει τους χειρισμούς που έγιναν στην υπόθεση με τους ισραηλινούς κατασκόπους Άβνι και Ντίλιαν. «Υπενθυμίζουμε ακόμα ότι ποτέ δεν απαντήθηκε η σκανδαλώδης σύγκρουση συμφέροντος που προκύπτει από το γεγονός ότι Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας που ανέλαβε το χειρισμό των ποινικών υποθέσεων συνδεόταν επαγγελματικά με τους ύποπτους πρωταγωνιστές» αναφέρει το ΑΚΕΛ και υποστηρίζει ότι «η ομερτά γύρω από το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων πρέπει να σπάσει και η προκλητική ατιμωρησία πρέπει να τερματιστεί. Ο κυπριακός λαός δεν θέλει να είναι η χώρα μας ξέφραγο αμπέλι για δράση διεθνών κατασκοπευτικών δικτύων και παράνομων μηχανισμών μαζικών υποκλοπών και παρακολουθήσεων».
Αμεση υπήρξε η απάντηση της κυβέρνησης: «Είναι απαράδεκτο να διασυνδέεται η χώρα μας ή να αποδίδεται στην Κυβέρνηση οποιαδήποτε ευθύνη αναφορικά με τη δραστηριότητα εταιρειών που εδρεύουν σε άλλες χώρες και οι οποίες ασχολούνται με υψηλής τεχνολογίας λογισμικά. Με τη σημερινή του παρέμβαση το ΑΚΕΛ έχει ξεπεράσει τον εαυτό του, αφού προσπαθεί λαϊκίζοντας να εκμεταλλευτεί γεγονότα, προκειμένου να αποδώσει ευθύνες στην Κυβέρνηση» ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Μάριος Πελεκάνος.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Μαθητής Δημοτικού στη Λευκωσία χτύπησε καθηγητές - Ενήμερη και η Υπουργός
• ExxonMobil: Προγραμματίζει νέες γεωτρήσεις σε τεμάχια 5 και 10 αρχές 2025
• Δύσκολες ώρες για παλαίμαχο ποδοσφαιριστή της Ομόνοιας - Έφυγε από την ζωή ο πατέρας του
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις