Τη δέσμευσή τους για μια λύση του Κυπριακού, στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ, αλλά και τη στήριξή τους στην κυπριακή κοινότητα του Ηνωμένου Βασιλείου, εκφράζουν σε απαντητικές τους επιστολές στον Πρόεδρο της Οργάνωσης «Συντηρητικοί Φίλοι της Κύπρου» Τζέισον Χαραλάμπους, οι Ρίσι Σουνάκ και Λιζ Τρας που διεκδικούν την πρωθυπουργία και την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών στη Βρετανία.
Λιζ Τρας: Ανάγκη για αποφυγή ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο στην Κύπρο ή ευρύτερη περιοχή
Στην επιστολή της, η κ. Τρας αναφέρει ότι ως Υπουργός Εξωτερικών αναγνωρίζει την αξία που έχει η Κύπρος ως πυλώνας σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θετική της δέσμευση με χώρες της περιοχής.
Αναφορά κάνει και "στον δυναμισμό και την επιτυχία της βρετανοκυπριακής κοινότητας, η οποία συνεισφέρει πολύ σε όλους τους τομείς της οικονομίας, της κοινωνίας και της δημόσιας ζωής μας - και αποτελεί ένα εξαιρετικά πολύτιμο μέρος του κοινωνικού ιστού αυτής της χώρας".
Τονίζει ότι ως Πρωθυπουργός θα επιδιώξει να επεκτείνει περαιτέρω και να ενισχύσει τις στενές διμερείς σχέσεις και το Ηνωμένο Βασίλειο να συνεχίσει "να συμβάλλει με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο στις προσπάθειες για μια λύση μέσω διαπραγματεύσεων για την επανένωση του νησιού εντός του καθιερωμένου πλαισίου του ΟΗΕ για μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία - η οποία παραμένει η ξεκάθαρη θέση της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου".
Υπογραμμίζει την ανάγκη "αποφυγής περαιτέρω ενεργειών που παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ είτε στην Κύπρο είτε στην ευρύτερη ανατολική Μεσόγειο".
"Ως Πρωθυπουργός, θα συνέχιζα να στηρίζω την Κύπρο στις προσπάθειές της για επανένωση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και στην εξεύρεση μιας ειρηνικής και διαρκούς λύσης", αναφέρει.
Ρίσι Σουνάκ: Η τουρκική πλευρά να σέβεται την ΑΟΖ και να διακόψει δραστηριότητες εκεί
Στην δική του επιστολή, ο κ. Σουνάκ αναφέρει ότι γνωρίζει "τον πόνο που προκάλεσε η εισβολή το 1974 όταν πολλοί Κύπριοι αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους και δεν τους επετράπη ποτέ να επιστρέψουν, ενώ άλλοι υπέστησαν την απώλεια αγαπημένων προσώπων, μερικά από τα οποία εξακολουθούν να αγνοούνται και τους αξίζουν απαντήσεις. Όλες οι πλευρές θα πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για να διαπιστωθεί η μοίρα των αγνοουμένων".
Δεύτερον, σημειώνει, η βρετανική κυβέρνηση πρέπει να στηρίξει τους Κύπριους στις προσπάθειές τους να επανενώσουν το νησί τους.
"Θέλω να δω μια διευθέτηση κατόπιν διαπραγματεύσεων, που να αντικατοπτρίζει τα ψηφίσματα του ΟΗΕ και να οδηγεί σε ένα διζωνικό, δικοινοτικό ομοσπονδιακό κράτος με μια ιθαγένεια και διεθνή νομική προσωπικότητα", επισημαίνει.
Παράλληλα, χαιρετίζει "την προθυμία του Προέδρου της Κύπρου, Νίκου Αναστασιάδη, να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις" και εκφράζει την ελπίδα ότι " η τουρκοκυπριακή πλευρά θα συμφωνήσει σε αυτό. Γνωρίζω ότι η Κυβέρνησή μας επιδίωξε να προχωρήσει το θέμα μέσω της συμμετοχής στις συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών το 2020 και το 2021, και υπό την ηγεσία μου θα ξαναγίνει εάν προέκυπτε η κατάλληλη ευκαιρία".
Ο κ. Σουνάκ αναφέρεται και στις τουρκικές προκλήσεις, λέγοντας ότι "η τουρκοκυπριακή πλευρά θα πρέπει να απέχει από προκλητικές ενέργειες που υπονομεύουν την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση και καθιστούν τις διαπραγματεύσεις πιο δύσκολες - για παράδειγμα, στο Βαρώσι και στα ύδατα της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, την οποία η τουρκική πλευρά θα έπρεπε να σέβεται και όπου θα πρέπει να διακόψει τις δραστηριότητες γεώτρησης".
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις