LIKE ONLINE

Γιατί τα παράθυρα σε όλα τα αεροπλάνα έχουν μια μικρή τρύπα

Γιατί τα παράθυρα σε όλα τα αεροπλάνα έχουν μια μικρή τρύπα

Κάνοντας ένα ταξίδι με το αεροπλάνο πολλοί είναι επιβάτες που επιλέγουν τη θέση του παραθύρου και όχι του διαδρόμου. Η θέα από ψηλά που προσφέρουν τα αεροπλάνα είναι σίγουρα μοναδική ειδικά αν περνάς πάνω από συγκεκριμένα σημεία.

Γι’ αυτό το λόγο οι περισσότεροι επιλέγουν αυτή τη θέση δίπλα στο οβάλ παραθυράκι. Αν ανήκεις σε αυτή την κατηγορία, ίσως να έχεις παρατηρήσει τη μικρή τρυπούλα που υπάρχει.

Ίσως και όχι, καθώς είναι μια πάρα πολύ μικρή τρύπα. Παρά, όμως, το μικρό μέγεθός της είναι πολύ σημαντική για την ασφαλή πτήση.

Την επόμενη φορά παρατήρησε το απλό παράθυρο της καμπίνας των επιβατών. Θα δεις ότι αποτελείται από τρία τζάμια. Συνήθως, μάλιστα, είναι κατασκευασμένα από ακρυλικό υλικό.

Το εσωτερικό τζάμι των παραθύρων στα αεροπλάνα το οποίο μερικές φορές ονομάζεται «τμήμα μηδέν», είναι απλώς για να προστατεύσει το επόμενο.

Την επόμενη φορά παρατήρησε το απλό παράθυρο της καμπίνας των επιβατών. Θα δεις ότι αποτελείται από τρία τζάμια. Συνήθως, μάλιστα, είναι κατασκευασμένα από ακρυλικό υλικό. Το εσωτερικό τζάμι των παραθύρων στα αεροπλάνα το οποίο μερικές φορές ονομάζεται «τμήμα μηδέν», είναι απλώς για να προστατεύσει το επόμενο. Το επόμενο είναι το μεσαίο τζάμι, στο οποίο υπάρχει αυτή η μικρή τρυπούλα.

Αυτή λέγεται επίσης και «οπή αερισμού». Στο τέλος βρίσκεται το εξωτερικό τζάμι που είναι και το πιο σημαντικό. Για ποιο λόγο; Την ώρα που ένα αεροσκάφος ανεβαίνει προς τα ψηλά. η πίεση του αέρα προς την καμπίνα αυξάνεται. Την ίδια ώρα, το σύστημα συμπίεσης στα αεροπλάνα διατηρεί την πίεση του θαλάμου σε ένα άνετο και ασφαλές επίπεδο. Τι σημαίνει αυτό; Ότι η πίεση στο εσωτερικό του αεροσκάφους κατά τη διάρκεια της πτήσης είναι τυπικά πολύ μεγαλύτερη από την πίεση έξω.

Ουσιαστικά τα δύο εξωτερικά τζάμια των παραθύρων της καμπίνας στα αεροπλάνα είναι σχεδιασμένα να αντέχουν αυτή τη διαφορά πίεσης μεταξύ της καμπίνας και του ουρανού. Σκοπός αυτής της μικρής τρύπας εξαέρωσης στο «μέσο τζάμι» είναι να επιτρέπει την πίεση να ισορροπήσει μεταξύ του θαλάμου επιβατών και του διάκενου μεταξύ των δύο τζαμιών (του εσωτερικού και του εξωτερικού). Έτσι, με αυτό τον τρόπο η πίεση της καμπίνας στα αεροπλάνα κατά τη διάρκεια της πτήσης να εφαρμόζεται μόνο στο εξωτερικό τζάμι.

Επίσης, υπάρχει και μια άλλη λειτουργία της τρύπας στα αεροπλάνα: Να απελευθερώνει την υγρασία από το διάκενο αέρα και να αποτρέπει το σχηματισμό παγετού στο παράθυρο ή ακόμη και τη θόλωσή του.

ΠΗΓΗ: exploringgreece

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Τραγική κατάληξη: Εντοπίστηκε νεκρή η 59χρονη που έψαχναν στη Λεμεσό - Την βρήκαν στην πολυκατοικία όπου διέμενε

• Ελπίδα Ιακωβίδου: Βρέθηκε σε εκδήλωση στη Λευκωσία με την πρώην σύντροφο του Τζώνη Καλημέρη

• Συγκλονιστική μαρτυρία μετά από τροχαίο: «Περίμενα 9 ώρες στο κρεβάτι του ασθενοφόρου...γιατροί τσακώνονταν μεταξύ τους»

• Νοσοκομείο Αθαλάσσας: Νέες καταγγελίες - «Ασθενείς κοιμήθηκαν σε καναπέδες λόγω έλλειψης διαθέσιμων κλινών»

• Κόκκινος συναγερμός για τα θανατηφόρα: Κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου οι ειδικοί - «Με ενοχλεί να θάβουμε νέα παιδιά»

• Αερόσακοι Takata: Πώς απαντούν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων για τις χρεώσεις στον έλεγχο;



ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

ΠτΔ στο Economist: Φάρος ελπίδας για την περιοχή η επανένωση Κύπρου

Μια ανεξάρτητη και επανενωμένη Κύπρος είναι καίριας σημασίας για την περιοχή μας, την Ευρώπη και τον κόσμο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά τον χαιρετισμό του στο 20ό ετήσιο συνέδριο του περιοδικού Economist, οι εργασίες του οποίου άρχισαν την Πέμπτη στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα ότι η επανένωση της Κύπρου μπορεί να αποτελέσει φάρο ελπίδας και για την περιοχή

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top