ΔΙΕΘΝΗ

Μπορέλ: Θα επιδιώξει κοινή θέση των κρατών μελών για τις βίζες για Ρώσους

Μπορέλ: Θα επιδιώξει κοινή θέση των κρατών μελών για τις βίζες για Ρώσους

Το πιο σημαντικό και συγκεκριμένο ζήτημα στο τραπέζι των Υπουργών Εξωτερικών θα είναι το θέμα των ταξιδιωτικών θεωρήσεων για τους Ρώσους πολίτες, ανέφερε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Ζοζέπ Μπορέλ πριν την έναρξη της άτυπης συνάντησης των ΥΠΕΞ (γνωστής ως Gymnich) που πραγματοποιείται την Τετάρτη στην Πράγα, στο πλαίσιο της Τσεχικής Προεδρίας του Συμβουλίου της ΕΕ.

Το θέμα, σημείωσε, «έχει συζητηθεί εκτενώς αυτή την εβδομάδα» και «όπως γνωρίζετε υπάρχουν διαφορετικές θέσεις μεταξύ των κρατών μελών».

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε πως θα εργαστεί έτσι ώστε να υπάρξει μια κοινή θέση, επισημαίνοντας πως «δεν έχουμε το περιθώριο να φανούμε διασπασμένοι σε ένα τόσο σημαντικό θέμα, τις σχέσεις μεταξύ ανθρώπων, μεταξύ της ρωσικής κοινωνίας και του λαού της Ευρώπης».

Επεσήμανε πως η συνάντηση είναι άτυπη και δεν θα υπάρξουν αποφάσεις, αλλά πως στο θέμα των θεωρήσεων «θα πρέπει να φτάσουμε σε μια συμφωνία για πολιτική απόφαση».

Υπενθυμίζεται πως οι Βαλτικές χώρες έχουν προτείνει την απαγόρευση της χορήγησης τουριστικής βίζας για Ρώσους πολίτες, πρόταση με την οποία διαφωνούν ευθέως Κύπρος και Ελλάδα, αλλά κυρίως η Γερμανία και άλλες μεγάλες χώρες. Ως εναλλακτική συζητείται, σύμφωνα με δημοσιεύματα, η αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας Ρωσίας - ΕΕ για διευκόλυνση της χορήγησης θεωρήσεων.

Στη σημερινή συνάντηση συμμετέχουν και οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ουκρανίας, της Μολδαβίας και της Γεωργίας, ενώ δεν θα συμμετάσχει ο Υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας ο οποίος συνήθως παρευρίσκεται στα Gymnich.

«Θα πρέπει να σκεφτούμε για τη μελλοντική μας σχέση με τη Ρωσία» σημείωσε ακόμα ο κ. Μπορέλ, παραπέμποντας στην περίοδο που θα ακολουθήσει των όσων συμβαίνουν σήμερα στην Ουκρανία.

Ερωτηθείς για το αν μπορεί να συνεχίσει να υπάρχει η μερική σχέση που υπήρχε μέχρι σήμερα, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως αυτή τη στιγμή δεν υπάρχει σχέση με τη Ρωσία και πως αυτή τη στιγμή υπάρχουν στο τραπέζι προτάσεις μέσω ενός Γαλλο-Γερμανικού εγγράφου και ενός Τσεχικού εγγράφου.

Σύμφωνα με τον Ύπατο Εκπρόσωπο, οι Υπουργοί θα συζητήσουν επίσης τις επιπτώσεις του πολέμου στις χώρες της Αφρικής, αλλά και στη νοτιοανατολική Ασία και τη Λατινική Αμερική, και γενικότερα την συστημική κρίση στην ενέργεια και τη διατροφική ασφάλεια.

Απαντώντας σε ερώτηση για την επιθεώρηση που θα διεξάγει ο Διεθνής Οργανισμός Ατομικής Ενέργειας (IAEA) στον πυρηνικό σταθμό της Ζαπορίζια, ο κ. Μπορέλ σημείωσε πως η κατάσταση εκεί είναι μέρος της συστημικής κρίσης και πως η Ρωσία «παίζει παιχνίδια» και επιφυλάχθηκε μέχρι να υπάρξουν αποτελέσματα από την αποστολή.

Πρόσθεσε πως η ΕΕ έχει ζητήσει την χωρίς καθυστέρηση αποστρατικοποίηση της γειτονιάς όπου βρίσκεται ο πυρηνικός σταθμός, τονίζοντας πως «δεν μπορούμε να παίζουμε πολεμικά παιχνίδια στη γειτονιά όπου βρίσκονται τέτοιες εγκαταστάσεις».

Ο κ. Μπορέλ αναφέρθηκε και στον θάνατο του Μιχαήλ Γκορμπατσόφ, δηλώνοντας πως «έστειλε έναν άνεμο ελευθερίας για την ρωσική κοινωνία» και πως προσπάθησε να αλλάξει το κομμουνιστικό σύστημα εκ των έσω, αρχίζοντας μια περίοδο συνεργασίας και δίνοντας τέλος στον Ψυχρό Πόλεμο.

«Δυστυχώς οι ελπίδες εξαφανίστηκαν και αυτό με φέρνει στην σημερινή κατάσταση» πρόσθεσε, αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση των Υπουργών Εξωτερικών για τις σχέσεις με τη Ρωσία και τον πόλεμο στην Ουκρανία.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top