Στην ανάγκη για στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό με άξονα στον οδικό χάρτη της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050 αναφέρθηκε την Παρασκευή ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.
Μιλούσε σε συζήτηση στρογγυλής τράπεζας με σκοπό την ανταλλαγή απόψεων γύρω από τη θεματική «Κύπρος: Για μια Νέα Πράσινη Διακυβέρνηση», στο Σπίτι της Συνεργασίας, στην παρουσία 11 περιβαλλοντικών οργανώσεων από όλη την Κύπρο.
Η συζήτηση για την πράσινη διακυβέρνηση είναι η πρώτη από μία σειρά συζητήσεων γύρω από διάφορες θεματικές.Κατά την τοποθέτησή του, ο κ. Μαυρογιάννης, αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στους ευρωπαϊκούς στόχους για κλιματική ουδετερότητα και στις πολιτικές αειφορίας ως τρόπο ομαλής συνύπαρξης ανθρώπου και φύσης, ενώ η συζήτηση περιστράφηκε και γύρω από την προστασία του Ακάμα και των ακτών.
Ο κ. Μαυρογιάννης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στη μείωση του όγκου των βροχοπτώσεων και την αύξηση της έντασής τους, λόγω της κλιματικής αλλαγής, κάτι που όπως είπε, επηρεάζει πιο άμεσα την Κύπρο. Είναι πολύ σημαντική η διαχείριση των υδάτινων πόρων, ανέφερε. «Αυτή είναι μία προαναγγελθείσα καταστροφή, η οποία για την Κύπρο, ίσως περισσότερο από ό,τι σε άλλες χώρες, θα πάρει διαστάσεις τραγωδίας» είπε.
Αναφερόμενος στις τοπικές προεκτάσεις που έχει η κλιματική αλλαγή ως παγκόσμιο φαινόμενο, ο κ. Μαυρογιάννης σημείωσε ότι «έχουμε την υποχρέωση να κάνουμε ό,τι μπορούμε για να γίνει κοινή συνείδηση» το ζήτημα αυτό. Πρώτιστο καθήκον όλων είναι η επαναφορά της έννοιας της αειφορίας «που είναι ο τρόπος με τον οποίο ο άνθρωπος συμφιλιώθηκε με τη φύση μέσα στη ιστορία του», πρόσθεσε.
Συνεχίζοντας, είπε ότι «η σημερινή διακυβέρνηση αφήνει έναν ενεργοβόρο κρατικό μηχανισμό, τους πολίτες χωρίς Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και ένα κράτος σε πλήρη εξάρτηση για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από τα ορυκτά καύσιμα», ενώ έκανε λόγο για μία «χώρα σε κατάσταση πολύ μεγάλης οικολογικής υστέρησης». Σημείωσε, δε, ότι στόχος της δικής του διακυβέρνησης θα είναι οι αποφάσεις, σε όλους τους τομείς να φιλτράρονται περιβαλλοντικά και όχι μόνο με χρηματοοικονομικά κριτήρια.
Παραθέτοντας μία σειρά από απαραίτητες ενέργειες μετριασμού και προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή, ο κ. Μαυρογιάννης τόνισε την ανάγκη για έναν στρατηγικό ενεργειακό σχεδιασμό με άξονα στον οδικό χάρτη της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα μέχρι το 2050, καθώς και για προώθηση των ΑΠΕ με σωστό και μακροχρόνιο ενεργειακό σχεδιασμό.
Είπε, επίσης, ότι, μεταξύ άλλων, χρειάζονται σχέδια και έργα σε ξενοδοχεία, βιομηχανίες και βιοτεχνίες και άλλες ενεργοβόρες μονάδες, στήριξη σε όλους τους ιδιοκτήτες κατοικιών για εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων και κυβερνητικές δράσεις κυρίως με μείωση της ζήτησης ενέργειας, αλλά και οικολογική αναβάθμιση όλων των κτιρίων.
Για το θέμα του Ακάμα, ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι θα πρέπει να καταλάβουν οι κάτοικοι πως δεν έχουν να χάσουν ως ιδιοκτήτες, αλλά μάλλον να κερδίσουν από τη διαβίωσή τους μέσα σε ένα προστατευόμενο περιβάλλον.
Άλλες παρεμβάσεις εστίασαν στην παροχή κινήτρων, για υποστήριξη της πράσινης πολιτικής, όπως επίσης και στην ανάπτυξη καινοτόμων τεχνολογιών, ενώ ο κ. Μαυρογιάννης ανέφερε ότι είναι σημαντικό να αποσαφηνιστεί ότι η πράσινη ανάπτυξη δεν είναι ενάντια στην τεχνολογία ή στην οικονομία, αλλά μπορεί να δημιουργήσει και νέες θέσεις εργασίας.
Εκπρόσωπος της Terra Cypria τόνισε ότι το θέμα των περιοχών Natura 2000 δεν επικοινωνήθηκε ποτέ σωστά και θα πρέπει να διαχωριστούν τα ιδιοκτησιακά από τα αναπτυξιακά δικαιώματα.
Η Ξένια Λοϊζίδου, μιλώντας εκ μέρους της οργάνωσης Ακτή, σημείωσε ότι το πρόβλημα στην Κύπρο εστιάζει στις κατά παράβαση αναπτύξεις και όχι στην έλλειψη νομοθεσίας, φέρνοντας ως παράδειγμα τη μαρίνα Αγίας Νάπας. Ανέφερε, ακόμα, ότι τα χρήματα των διαρθρωτικών ταμείων δε μπορούν να διοχετεύονται σε έργα που προσθέτουν σκληρές κατασκευές, μέσα σε τσιμεντένιες πόλεις, που καταγράφουν θερμοκρασία 40 βαθμών για 4 μήνες.
Ο Παντελής Σοφοκλέους, εκ μέρους της δικοινοτικής οργάνωσης Cyprus Green Deal, υπογράμμισε τη σημασία της στήριξης Δήμων και Κοινοτήτων για εφαρμογή πολιτικών κλιματικής ουδετερότητας και τόνισε την ανάγκη για κεντρικό σύστημα επεξεργασίας αποβλήτων.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Εconomist: Οκτώ πολιτικές προβλέψεις για το 2025 - Τι έχουμε να περιμένουμε
• Απόδραση κρατουμένου: Στήριξη ΣΑΚ στον υπό διαθεσιμότητα Αστυνομικό - Προσλήφθηκε για άλλο λόγο
• Σε κατάσταση κινδύνου - Άνδρας βούτηξε σε φουρτουνιασμένη θάλασσα - Δείτε βίντεο από τη διάσωση
• Αλκοόλ και οδήγηση: «Καμπανάκι» για την περίοδο Χριστουγέννων - Οι ποινές και οι τιμές
• Πώς να απολαύσεις το γιορτινό τραπέζι χωρίς ενοχές – Διατροφολόγος στο «Τ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις