Αύξηση 277% στην επιβατική κίνηση κατέγραψαν τα αεροδρόμια της Κύπρου, τα δυο πρώτα τρίμηνα του 2022, σε σύγκριση με την περσινή χρονιά, ανέφερε τη Δευτέρα ο Υπουργός Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων, Γιάννης Καρούσος, σημειώνοντας ότι οι αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου βρίσκονται στον δρόμο της ανάκαμψης.
Ο κ. Καρούσος, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΓΤΠ, μιλούσε στο συνέδριο του «Travel Retail Consumer Forum», που οργανώθηκε από την εταιρεία CTC ARI Airports Ltd, στη Λεμεσό και το οποίο πραγματοποιείται κάθε χρόνο, προσκαλώντας εμπειρογνώμονες και επαγγελματίες από όλο τον κόσμο για μια εμπορική εκδήλωση αποκλειστικά αφιερωμένη σε γνώσεις, απόψεις, δεδομένα και έρευνες για τους καταναλωτές του κλάδου των αερομεταφορών.
Σε δηλώσεις του, ο κ. Καρούσος, αναφέρθηκε στην εξαιρετική δουλειά που πραγματοποιήθηκε στους αερολιμένες Λάρνακας και Πάφου, η οποία, όπως είπε, αποτελεί ένδειξη άψογης συνεργασίας μεταξύ του ιδιωτικού τομέα και του δημοσίου, για ανάκαμψη του τομέα κατά τις δύσκολες περιόδους, τόσο της πανδημίας, όσο και της Ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.
Στο πλαίσιο των κοινών προσπαθειών της Κυβέρνησης, της Hermes Airports, των φορέων του αεροδρομίου και του τουρισμού, τα αεροδρόμιά μας βρίσκονται στον δρόμο της ανάκαμψης, μετά από την παγκόσμια κρίση του Covid-19 που έχει επηρεάσει αρνητικά τις αεροπορικές μεταφορές, δήλωσε ο Υπουργός.
Συγκεκριμένα, είπε ότι τα δύο πρώτα τρίμηνα του 2022 υπήρξε αύξηση 277% σε σύγκριση με πέρυσι και πως, με βάση τα τρέχοντα δεδομένα και το μέλλον, «αναμένουμε περαιτέρω αύξηση της επιβατικής κίνησης στα αεροδρόμια».
Ο κ. Καρούσος εξέφρασε τη βεβαιότητα πως η συντονισμένη προσπάθεια και η παροχή κινήτρων που προσφέρουν η Κυβέρνηση, η Hermes Airports και το Υφυπουργείο Τουρισμού, με στόχο την εισαγωγή νέων αεροπορικών συνδέσεων και αυξημένων συχνοτήτων καθώς και την αύξηση της τουριστικής κίνησης, θα τονώσει την οικονομική δραστηριότητα στο νησί.
Ως νησί, πρόσθεσε ο Υπουργός Μεταφορών, η διασφάλιση ικανοποιητικού επιπέδου αεροπορικής συνδεσιμότητας είναι ζωτικής σημασίας για οικονομικούς, κοινωνικούς και στρατηγικούς σκοπούς.
«Η ανάπτυξη τουριστικών, εμπορικών, επιχειρηματικών και τεχνολογικών κόμβων αποτελεί στρατηγικό στόχο για την κυβέρνηση της Κύπρου και η αεροπορική συνδεσιμότητα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο για την οικονομία της χώρας», συμπλήρωσε.
Σύμφωνα με τον ίδιο, διάφορες προσεγγίσεις για την υποστήριξη της αεροπορικής συνδεσιμότητας έχουν προωθηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την περίοδο 2012-2021, ύψους 58 εκατ. ευρώ και έχει προσφερθεί μια σειρά από προγράμματα κινήτρων, με στόχο την προσέλκυση αεροπορικών εταιρειών και αύξηση του αριθμού των επιβατών που αφίχθηκαν στα αεροδρόμια της Κύπρου.
Επιπλέον, ο κ. Καρούσος ανέφερε ότι, την περίοδο της πανδημίας, επιπρόσθετα κίνητρα είχαν δοθεί για ανάκαμψη του τομέα, ύψους περίπου €17 εκ. ευρώ, επιταχύνοντας έτσι την ανάκαμψη του τομέα των αερομεταφορών.
Σημείωσε δε ότι τα εμπόδια και οι δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε δημιουργούν και ευκαιρίες ανάπτυξης, καθώς όλο και περισσότερες επώνυμες εταιρείες επενδύουν σε ψηφιακές πλατφόρμες και χώροι, όπως τα αεροδρόμια, παρέχουν μια διαδραστική πλατφόρμα για την ουσιαστική κάλυψη των αναγκών και των προσδοκιών των πελατών.
«Κοιτάζοντας τη θετική πλευρά, όλοι αναμένουμε ότι το 2023 θα είναι η χρονιά που ο αριθμός των επιβατών αλλά και των πωλήσεων θα επιστρέψουν στην εποχή πριν από την πανδημία του Covid-19», υπέδειξε.
Παράλληλα, ο κ. Καρούσος αναφέρθηκε στο κείμενο της Οδηγίας «FIT for 55» όπου, με παρέμβαση της Κύπρου, περιλήφθηκε ο Μηχανισμός Επιβράβευσης για τη χρήση Βιώσιμων Αεροπορικών Καυσίμων (SAF Allowance Mechanism), ένας μηχανισμός που θα βοηθήσει στον μετριασμό της αύξησης του κόστους καυσίμου που θα παρατηρηθεί αρχικά με τη χρήση των βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων.
Συγκεκριμένα, σημειώνει η ανακοίνωση του ΓΤΠ, θα διατεθούν 20 εκατομμύρια δωρεάν δικαιώματα εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, για να υποβοηθήσουν τη χρήση βιώσιμων αεροπορικών καυσίμων, έτσι ώστε να καλυφθεί η αύξηση του κόστους έναντι συμβατικών καυσίμων στο 70%. Με αυτόν τον μηχανισμό, προστίθεται, ο ευρωπαϊκός τομέας των αερομεταφορών, θα έχει 1.8 δις ευρώ όφελος για τις αεροπορικές εταιρείες της ΕΕ, όπου θα καλύψει 70% της διαφοράς του κόστους συμβατικού και βιώσιμου καυσίμου.
Επιπρόσθετα, ο Γιάννης Καρούσος μίλησε για τις καρποφόρες, όπως είπε, προσπάθειες του Υπουργείου του για ανάδειξη των δυσανάλογων επιπτώσεων, όσον αφορά στα νησιώτικα κράτη - μέλη της ΕΕ, από την εφαρμογή των νέων προνοιών στο ETS Aviation, καθώς στο κείμενο της Οδηγίας συμπεριλήφθηκε ειδική αναφορά σε νησιώτικα κράτη μεγέθους μικρότερου των 10,000 χμ², για τα οποία η διαφορά του κόστους στα καύσιμα θα καλύπτεται στο 100%.
Τέλος, ο Υπουργός δήλωσε ότι η στενή συνεργασία και δέσμευση μεταξύ της Κυπριακής Κυβέρνησης, της Hermes Airports, της CTC-ARI και όλων των φορέων του αεροδρομίου, αποδεικνύει ότι υπάρχουν τα στοιχεία που απαιτούνται, ώστε η σύμπραξη δημόσιου και ιδιωτικού τομέα να αποτελέσει ένα επιτυχημένο παράδειγμα για την ανάπτυξη.
Εξέφρασε, επίσης, την εκτίμηση τους σε όλους τους εμπλεκομένους τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, για τις προσπάθειες που καταβάλλουν για λειτουργία σύγχρονων αεροδρομίων στη χώρα μας.
Η επιτυχημένη λειτουργία των αεροδρομίων αποτελεί φόρο τιμής σε όσους εργάζονται σκληρά και συνεργάζονται για να απολαμβάνουμε υποδομές και υπηρεσίες υψηλής ποιότητας, αλλά και επιβεβαίωση της επιθυμίας όλων των εμπλεκομένων να πετύχουν, κατέληξε στη δήλωση του ο Υπουργός Μεταφορών.
Πηγή: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Θα πας στο Τρόοδος; Ανοιχτοί για όλα τα οχήματα οι δρόμοι - Για λίγα μέχρι την κορυφή του Ολύμπου
• Πέθανε η Ολίβια Χάσεϊ: Θρήνος για την «Παναγία» του «Ιησού από τη Ναζαρέτ»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις