ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Φύλλο και φτερό τα οικονομικά των κομμάτων για εισφορές από ιδιώτες - ΔΗΣΥ σε άμυνα

Φύλλο και φτερό τα οικονομικά των κομμάτων για εισφορές από ιδιώτες - ΔΗΣΥ σε άμυνα

Τον ασκό του Αιόλου ανοίγουν στα κόμματα οι εισφορές που φέρεται να έλαβε ο ΔΗΣΥ από ιδιώτες και εταιρείες που σχετίζονται με πρόσωπα που έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος. Ο Γενικός Ελεγκτής ανταποκρίθηκε στο αίτημα των μελών της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου για διενέργεια ελέγχου προκειμένου να διαπιστωθεί κατά πόσον υπήρξαν και άλλες τέτοιες περιπτώσεις, δηλαδή καταβολή εισφορών σε κόμματα από πρόσωπα που σχετίζονται με πολιτογραφήσεις. Την απόφασή του για διενέργεια του ελέγχου στα κόμματα ανακοίνωσε ο ίδιος ο γενικός ελεγκτής με επιστολή που απέστειλε στους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων και την κοινοποίησε τη Δευτέρα. Σύμφωνα με την επιστολή Οδυσσέα Μιχαηλίδη, ο έλεγχος όλων των ιδιωτικών εισφορών προς τα πολιτικά κόμματα θα αφορά την περίοδο 1.1.2016 μέχρι 31.12.2021.

Σε αυτή τη φάση, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, ο έλεγχος θα επικεντρωθεί στις εισφορές που σχετίζονται με το Κυπριακό Επενδυτικό Πρόγραμμα, όπως έχει ζητήσει η Επιτροπή Ελέγχου, ενώ ακολούθως ο έλεγχος θα επεκταθεί και σε άλλα θέματα. Ο Γενικός Ελεγκτής, ζητά από τα κόμματα να υποβάλουν το μητρώο εισφορών που είναι υποχρεωμένα να τηρούν για τις εισφορές που έλαβαν για την εν λόγω περίοδο, το αργότερο μέχρι τις 23 Σεπτεμβρίου 2022. Συγκεκριμένα, η Ελεγκτική Υπηρεσία ζητά πληροφορίες για ονοματεπώνυμο και αριθμό ταυτότητας, για φυσικά πρόσωπα ή αριθμό εγγραφής σε περίπτωση που η εισφορά έγινε από εταιρεία.

ΔΗΣΥ σε άμυνα

Το θέμα με τις εισφορές που καταβλήθηκαν στον ΔΗΣΥ υποχρεώνει την Πινδάρου σε αμυντική στάση σε μια περίοδο κατά την οποία θέλει να μείνει απερίσπαστη στην προεκλογική εκστρατεία. Ο ΔΗΣΥ επιχείρησε να αλλάξει την ατζέντα της συζήτησης ανοίγοντας το ευρύτερο θέμα της χρηματοδότησης των κομμμάτων, αναλαμβάνει πρωτοβουλία να καταθέσει προσεχώς πρόταση νόμου για τροποποίηση της νομοθεσίας ώστε να απαγορευτεί η όποια εισφορά προς πολιτικά κόμματα, είτε από φυσικά είτε από νομικά πρόσωπα, πέραν της καθορισμένης συνδρομής των μελών του και της κρατικής χορηγίας. «Θα στηρίξει η αντιπολίτευση την πρωτοβουλία ή όλα αυτά που ακούμε είναι λόγια του αέρα;» αναφέρει σε ανακοίνωση, υποστηρίζοντας εκ νέου ότι όλες οι εισφορές που έλαβε είναι νόμιμες.

Καλεί τις αρμόδιες αρχές να ελέγξουν εκ νέου, μια προς μια, τις εισφορές προς όλα τα κόμματα. «Σε περίπτωση παραβιάσεων να επιβάλουν τις κυρώσεις που προβλέπει η νομοθεσία» αναφέρει ο ΔΗΣΥ. «Σε περίπτωση που αποδειχθεί παραβίαση, θα αποδώσουμε το σύνολο του συγκεκριμένου ποσού σε φιλανθρωπικά ιδρύματα. Καλούμε την αντιπολίτευση να δεσμευτεί προς την ίδια κατεύθυνση», τονίζει.

Στην πρόσκληση-πρόκληση της Πινδάρου απάντησε το ΑΚΕΛ, το οποίο είπε ότι δεν είναι συκοφαντία να ζητούνται εξηγήσεις από το κυβερνών κόμμα για το γεγονός ότι αλλοδαποί, αφού έλαβαν χρυσό διαβατήριο, εισέφεραν στο κομματικό ταμείο. «Ο Συναγερμός οφείλει απαντήσεις προς την κοινωνία τις οποίες θα συνεχίσουμε να απαιτούμε» υποστηρίζει το ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι είναι φιλότιμη η προσπάθεια του Δημοκρατικού Συναγερμού να αποπροσανατολίσει τη συζήτηση. «Το βέβαιο όμως είναι ότι όσο και να προσπαθεί δεν μπορεί να μηδενίσει τις ευθύνες του για τις πρωτοφανείς διαστάσεις διαπλοκής και διαφθοράς που λαμβάνει το σκάνδαλο με τα χρυσά διαβατήρια», αναφέρει και υποστηρίζει ότι πάντοτε ήταν υπέρμαχος της απεξάρτησης των κομμάτων από τις εισφορές ιδιωτών. «Για να γίνει αυτό επιβάλλεται η αύξηση της κρατικής χορηγίας, με πλήρη διαφάνεια και έλεγχο, ώστε να μην χρειάζονται την οικονομική στήριξη από ιδιώτες. Την ίδια ώρα, πάντοτε είχε τη θέση ότι πρέπει να συζητηθεί η μείωση των εξόδων στις προεκλογικές εκστρατείες και να επιμηκυνθεί η περίοδος των ελέγχων. Ας κοπιάσουν λοιπόν να τα συζητήσουμε», καταλήγει.

Για υποκρισία κάνει λόγο ο ανεξάρτητος υποψήφιος Γιώργος Κολοκασίδης. «Είναι υποκρισία τα κόμματα της Focus να μας παραδίδουν μαθήματα πολιτικής ηθικής» αναφέρει και τονίζει ότι εάν «το κομματικό κατεστημένο εννοεί όσα λέει, ας ξεκινήσει με την άμεση επιστροφή των εκατομμυρίων που αντιδεοντολογικά και ετσιθελικά λαμβάνει για τις Προεδρικές. Σε ένα κράτος δικαίου, θα έπρεπε να τηρείται η αρχή της ισοτιμίας στην κορυφαία εκλογική διαδικασία».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μ. Πελεκάνος στο Podcast του «Τ» – «Δεν έχουν δικαίωμα να με αποκαλούν φασίστα»- Η συνομιλία με Αναστασιάδη, τα «καρφιά» σε Πετρίδη & ΔΗΣΥ

Ρούλα Πισπιρίγκου: Ισόβια για την ανθρωποκτονία της Τζωρτζίνας - Καμία αντίδραση στην απόφαση

Συγκινεί ο Στέλιος: Κούρεψε τα μαλλιά του για συμπαράσταση στην καθηγήτρια του με καρκίνο - «Το έκανα για να μην νιώθει μόνη» Βίντεο

Κολωνός: Ένοχος ο Μίχος για όλες τις κατηγορίες εκτός της εμπορίας ανθρώπου

Ρεκόρ κλήσεων στο 1450 από το Μάιο του 2023 - Πόσο διαρκούσε η κάθε μια και τι αφορούσαν οι περισσότερες

Ανακοινώθηκαν κενές θέσεις στη Δημόσια Υπηρεσία - Δείτε τι αφορούν και πού να υποβάλετε αίτηση



Μονή Αββακούμ: «Άκυρη» η διαδικασία ενώπιον των εκκλησιαστικών δικαστηρίων λένε οι δικηγόροι των μοναχών

Μονή Αββακούμ: «Άκυρη» η διαδικασία ενώπιον των εκκλησιαστικών δικαστηρίων λένε οι δικηγόροι των μοναχών

Επιστρέφουν οι δικηγόροι των δύο επίμαχων μοναχών που φέρονται να εμπλέκονται στο σκάνδαλο της Μονής Οσίου Αββακούμ, σημειώνοντας σε υπόμνημά τους προς την Ανακριτική Επιτροπή της Ιεράς Συνόδου πως η όλη διαδικασία είναι διάτρητη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top