ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Ομοφοβία στην Κύπρο: Κάθε... Πέρσης και καλύτερα

Ομοφοβία στην Κύπρο: Κάθε... Πέρσης και καλύτερα

«Είμαι ιδιοκτήτης του συγκεκριμένου μαγαζιού σχεδόν 15 χρόνια. Έρχονται όλοι ανεξαιρέτως αλλά όταν κάποιος παρεκτρέπεται δεν παίζει ρόλο αν είναι γκέι ή στρέιτ. Το συγκεκριμένο ζευγάρι καθόταν στο μπαρ και παρεκτρεπόταν με άσεμνες κινήσεις, χειρονομίες, ανταλλάσσοντας φιλιά. Έκαναν αισχρά πράγματα».

Έτσι δικαιολογήθηκε ο ιδιοκτήτης του νυχτερινού club της Λεμεσού στην “Καθημερινή” για την πράξη του να πετάξει έξω από το μαγαζί του ένα gay ζευγάρι επειδή έκανε αυτό που κάνουν όλα τα ετερόφυλα ζευγάρια από τότε που υπάρχουν νυχτερινά clubs χωρίς να αντιμετωπίσουν ΠΟΤΕ και ΠΟΥΘΕΝΑ το παραμικρό πρόβλημα.

Δεν θα σταθώ στις αγκυλώσεις του τύπου και τις ανοησίες που αραδιάζει προκειμένου να δικαιολογήσει την ομοφοβία του. Η καραμέλα γνωστή, ξαφνικά όλοι θυμούνται ότι “γενικά δεν τους αρέσει οι προκλητική συμπεριφορά είτε gay είτε στρέιτ” ΜΟΝΟ ΟΤΑΝ δουν gay ζευγάρι να εκδηλώνεται. Ουδέποτε έχει καταγραφεί ετερόφυλο ζευγάρι να εκδιώχνεται από κάπου επειδή φιλιόταν με πάθος, άντε το πολύ-πολύ να δεχτεί κάποιο αποδοκιμαστικό βλέμμα από την garden variety θεούσα ή ξυνομούρη συνταξιούχο “εμείς τον καιρό μας ούτε το χέρι της δεν πιάναμε στον δρόμο” δάσκαλο. Αλλά εκδίωξη; Αυτή την κρατάνε για gay, αλλοδαπούς (του σκουρόχρωμου είδους) και θηλάζουσες μητέρες (τις τελευταίες δεν μπορούν πλέον γιατί ψηφίστηκε νόμος που το απαγορεύει δια ροπάλου). Κι όταν πέφτει κράξιμο να’ σου η παπαριά του “είτε gay είτε στρέιτ” που κατά ένα τρόπο παράξενο ενεργοποιείται μόνο με αφορμή τους gay.

Αλλά είπαμε, δικό του το μαγαζί ό,τι θέλει κάνει. Το όνομα κυκλοφορεί κανονικά, είμαι σίγουρος πως ο τύπος θα θέλει και παράσημο για το κατόρθωμά του και μάλιστα από τον συντοπίτη άντρακλα himself Ανδρέα Θεμιστοκλέους. Είναι στο χέρι σας να μην ξαναπατήσετε εκεί (στο πόδι σας για την ακρίβεια), μόνο έτσι αντιμετωπίζονται τέτοιες συμπεριφορές. Γιατί όσες καταγγελίες και να κάνετε στην Επίτροπο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπως προτρέπει η ACCEPT ΛΟΑΤΚΙ, όσες καταδικαστικές αποφάσεις κι αν εκδώσει η πρώτη (που μεταξύ μας έχουν τόση ισχύ στον πραγματικό κόσμο όσο τα λεφτά της Monopoly), πάλι θα έχετε ένα μαγαζί που ΔΕΝ σας θέλει. Και γιατί να θέλετε να πάτε σε ένα δηλωμένο εχθρικό περιβάλλον; Αποκλείεται να είναι τόσο καλή η μουσική.

Το πρόβλημα δεν είναι ο τύπος ούτε το ψωρομάγαζό του, είναι μια παρανυχίδα στην οπισθοδρομική, αναχρονιστική και υποκριτικά θρησκοσυντηρητική κοινωνία του Ιράν της Μεσογείου που ακόμα ζει σε cringey κυπριώτικο σκετς. Αυτά τα μυαλά έκλεισαν ερμητικά πριν χρόνια και ακολούθησαν εκείνα των παιδιών τους και τώρα των εγγονιών τους - με κάποιες φωτεινές εξαιρέσεις. Να ακούσετε πως εκφράζονται 10χρονα (αγόρια κυρίως) -και μάλιστα της ούτω καλούμενης “αστικής Λευκωσίας” μη χέσω- για τους gay να χάσετε κάθε πίστη στην ανθρωπότητα (και τα μισά να μην ξέρουν καν για τι πράγμα μιλάνε). Βέβαια αχνοφαίνεται μια ελπίδα ότι η Gen Z θα είναι η περισσότερο ανεκτική γενιά κυρίως χάρη στο γεγονός ότι ξοδεύει περισσότερο χρόνο βλέποντας diverse και gay friendly νεανικές σειρές στο Netflix (όπως το Heartstopper) ή ακολουθώντας gay icons στο TikTok και λιγότερο ακούγοντας τους ομοφοβικούς γονείς τους - ποιος είπε ότι η τεχνολογία δεν έχει και τα καλά της; Τουλάχιστον μπορούν να καταλάβουν ότι δεν είσαι απαραίτητα cool επειδή είσαι gay/trans/bi/non-binary κλπ αλλά ότι ένα gay/trans/bi/non-binary κλπ άτομο μπορεί να είναι cool, trendy, slay ή ό,τι άλλο λένε σήμερα (αυτό όντως ακούστηκε μπουμερίστικο) περισσότερο από τον μέσο μπετόστοκο του Facebook που γράφει με περισπούδαστο ύφος χιλίων ταξιτζήδων ότι “όποιος βλέπει ανωμαλίες γίνεται κι αυτός ανώμαλος”. Τόσο τους βοηθάει. 

Σ’ αυτό που θέλω να καταλήξω είναι ότι σε θεσμικό και κοινωνικό επίπεδο έχουμε χάσει αυτό το τρένο εδώ και χρόνια.  Πείτε με απαισιόδοξο, κυνικό, μίζερο ό,τι θέλετε αλλά δεν πιστεύω πως προοδεύουμε ως κοινωνία. Αντίθετα ακολουθούμε ευλαβικά το προφητικό σλόγκαν του Πώποτα “Εμπρός... πίσω”. Από τη θρησκόληπτη και ακραία συντηρητική (και ελαφρώς σεξιστική/ρατσιστική/ομοφοβική) δημόσια εκπαίδευση μέχρι τους αναχρονιστικούς, βαθιά διαβρωμένους από τη διαφθορά θεσμούς που γεννούν τέρατα τύπου Μεταξά και τους ασπόνδυλους πολιτικούς που αποφεύγουν τις καυτές πατάτες για να μην κακοφανίσουν τη συντηρητική πλειοψηφία, δεν πρόκειται να δούμε σοβαρή αλλαγή (πέρα ίσως από μερικές εκλάμψεις κι αυτές ζορισμένες από την ΕΕ) ούτε το 2150, αφήστε που τότε θα έχουμε σοβαρότερα προβλήματα να μας απασχολούν όπως πχ οι τυφώνες που θα πλήττουν τα παράλια της Λευκωσίας.

Η αλλαγή θα έρθει μόνο από εμάς. Τον καθένα μας ξεχωριστά. Ως άνθρωποι. Ως επαγγελματίες. Ως γονείς. Σκατόψυχοι ομοφοβικοί πάντα θα υπάρχουν (είναι ανθεκτικοί σαν βραδύπορα, δυστυχώς και με την ίδια ακριβώς νοημοσύνη), είναι στο χέρι μας να τους αφήσουμε χωρίς κοινό.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τέμπη: Ισχυρές ενδείξεις μεταφοράς εύφλεκτης ουσίας – «Αλλοίωση της σκηνής του εγκλήματος»

Καταγγελία στο «T»: Διευθυντής στη Λεμεσό άφησε στάσιμη μαθήτρια με εγχείρηση καρδιάς και κρίσεις πανικού

Θερμή αέρια μάζα και σκόνη επηρεάζουν την Κύπρο - Δείτε ζωντανά την εξέλιξη του καιρού το Σαββατοκύριακο

Αυξήθηκαν οι αφίξεις τουριστών τον Μάρτιο – Ποιοι τουρίστες προτίμησαν την Κύπρο

«Δεν μπορώ να αναπνεύσω»: Σοκαριστικό βίντεο από τη σύλληψη μαύρου άνδρα που πέθανε ενώ βρισκόταν υπό κράτηση



 «Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

«Μάχες χαρακωμάτων» στους θεσμούς: Καταχωρήθηκε η αίτηση για παύση Ελεγκτή για ανάρμοστη συμπεριφορά

Καταχωρήθηκε σήμερα (26/4) από τους δικηγόρους της ηγεσίας της Εισαγγελίας, η αίτηση για παύση του Γενικού Ελεγκτή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top