Την παραπομπή σε δίκη ενώπιον του Μόνιμου Κακουργιοδικείου που συνεδριάζει στη Λευκωσία των τεσσάρων κατηγορουμένων στην ποινική υπόθεση που αφορά τόσο σε ρεπορτάζ του δημοσιογραφικού δικτύου Al Jazeera όσο και σε γεγονότα στο πλαίσιο των κατ’ εξαίρεση πολιτογραφήσεων αλλοδαπών επενδυτών και επιχειρηματιών, βάσει του πορίσματος που ετοίμασε η Επιτροπή Νικολάτου, αποφάσισε το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας ενώπιον του οποίου παρουσιάστηκαν το πρωί οι κατηγορούμενοι.
Πρόκειται για τους Δημήτρη Συλλούρη, πρώην Πρόεδρο της Βουλής, Χριστάκη Τζιοβάνη, πρώην βουλευτή του ΑΚΕΛ, Ανδρέα Πιττάτζη, δικηγόρο και Αντώνη Αντωνίου, ανώτερο στέλεχος του ομίλου Τζιοβάνη.
Η πρώτη δικάσιμος ορίστηκε για τις 26 Οκτωβρίου η ώρα 09.00.
Το κατηγορητήριο αποτελείται από πέντε κατηγορίες, που αφορούν αδικήματα συνωμοσίας για καταδολίευση της Δημοκρατίας και επηρεασμό δημόσιου λειτουργού κατά παράβαση του Νόμου που κυρώνει τη Σύμβαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Ποινικοποίηση της Διαφθοράς.
Από το Δικαστήριο επιβλήθηκαν όροι για να εξασφαλιστεί η παρουσία των κατηγορουμένων στην δίκη. Για τους κατηγορούμενους Συλλούρη, Τζιοβάνη και Αντωνίου αποφασίστηκε εγγύηση ύψους πενήντα χιλιάδων ευρώ για έκαστο με αξιόχρεο εγγυητή, και για τον κ. Πιττάτζη εγγύηση τριάντα χιλιάδες ευρώ με αξιόχρεο εγγυητή.
Στο πλαίσιο της σημερινής διαδικασίας, ο δικηγόρος, Κρις Τριανταφυλλίδης, ο οποίος εκπροσωπεί τον κ. Συλλούρη με ομάδα νομικών, κατέθεσε δήλωσή του, την οποία ανέγνωσε και παρέδωσε και στην εκπρόσωπο της Κατηγορούσας Αρχής, Έλλη Παπαγαπίου, με τρία σημεία, τα οποία όπως είπε ήθελε να καταγραφούν στα πρακτικά της σημερινής διαδικασίας για να μπορεί να την επικαλεστεί ενώπιον του Κακουργιοδικείου.
Το πρώτο ζήτημα είναι, όπως είπε, πως στις κατηγορίες 1,2 και 3, εμπλέκονται υπό την προηγούμενη ιδιότητά τους ως Υπουργοί ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας.
Συγκεκριμένα, στην πρώτη κατηγορία, είπε, εμπλέκεται ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας, στη δεύτερη κατηγορία εμπλέκονται ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας και στην τρίτη εμπλέκονται ο Γενικός Εισαγγελέας και ο Βοηθός Γενικός Εισαγγελέας ως Υπουργοί που αποφάσισαν την έκδοση των υπό συζήτηση διαβατηρίων για τα οποία ο κ. Συλλούρης βρίσκεται σήμερα ενώπιον του δικαστηρίου.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης συνέχισε, λέγοντας ότι προτίθεται να εγείρει ζήτημα ενώπιον του Κακουργιοδικείου σχετικά με αυτό το θέμα.
Για το δεύτερο ζήτημα είπε πως έχει αποστείλει επιστολή στον Γενικό Εισαγγελέα σήμερα, αντίγραφο της οποίας έδωσε και στη κα. Παπαγαπίου, με την οποία ζητά από τον Γιώργο Σαββίδη να τον ενημερώσει ποιος είναι ο αλλοδαπός που αναφέρεται στις κατηγορίες 4 και 5.
Στις κατηγορίες 1, 2 και 3 αναφέρονται ονόματα. Στην κατηγορία 4 και 5 αναφέρεται αόριστα αλλοδαπός, επεσήμανε, σημειώνοντας πως ο πληθυσμός της γης είναι κοντά στα 7,5 δισ. και δεν μπορεί να υπερασπιστεί επαρκώς τον πελάτη του αν δεν γνωρίζει ποιος είναι αυτός ο αλλοδαπός. Το ερώτημα είναι αν είναι υπαρκτό ή ανύπαρκτο αυτό το πρόσωπο, πρόσθεσε.
Η κα. Παπαγαπίου είπε στο σημείο αυτό πως τα θέματα αυτά δεν είναι της δικαιοδοσίας αυτού του δικαστηρίου, με τον Δικαστή να σημειώνει πως οφείλει να καταγράψει τις παρατηρήσεις του κ. Τριανταφυλλίδη.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης συνέχισε με το τρίτο ζήτημα αναφερόμενος σε δημοσίευμα της εφημερίδα «Πολίτης» της 10ης Σεπτεμβρίου, στο οποίο όπως ανέφερε, σημειώνεται πως «ας ελπίσουμε ότι αυτή τη φορά η δικαιοσύνη μας θα έχει ανοιχτά και τα δύο της μάτια, αλλά και τα δύο της αφτιά, και δεν θα καταλήξουμε πάλι σε καμιά απόφαση, όπως εκείνες όταν εκδίκασε υποθέσεις άλλων μεγάλων σκανδάλων».
Αυτό είναι κατάφωρη παράβαση στη δουλειά της δικαιοσύνης και καλώ τον Γενικό εισαγγελέα να το κρίνει, σημείωσε.
Ο κ. Πιττάτζης, ο οποίος ως δικηγόρος εκπροσωπεί τον εαυτό του στο δικαστήριο, είπε πως το ζήτημα της δημόσιας προβολής θα τύχει χειρισμού σε μεταγενέστερο στάδιο
Συμφωνώ ότι στα πλαίσια της παρούσας διαδικασίας το παρόν δικαστήριο δεν έχει δικαιοδοσία για οποιαδήποτε δημοσιεύματα όμως εάν τεθεί ενώπιον οποιουδήποτε δικαστηρίου πιθανολόγηση διάπραξης ποινικού αδικήματος, τότε οποιοδήποτε δικαστήριο έχει το δικαίωμα να παραπέμψει το θέμα στον Γενικό Εισαγγελέα, σημείωσε, επισημαίνοντας πως ενδεχομένως για τον αρθρογράφο να προκύπτουν ποινικά αδικήματα.
Από την πλευρά του ο Δικαστής κάλεσε τον Γ. Εισαγγελέα μέσω της εκπροσώπου του στη δίκη να διερευνήσει το θέμα.
Στην αρχή της διαδικασίας η κα. Παπαγαπίου είπε πως αντίγραφα του μαρτυρικού υλικού δόθηκαν από την περασμένη Τετάρτη στους δικηγόρους των κατηγορουμένων.
Ο κ. Πιττάτζης είπε πως από την ανάγνωση του μαρτυρικού υλικού προκύπτουν κάποια σημεία μαρτυρίας ή καταθέσεις, οι οποίες εκ παραδρομής, φαίνεται δεν δόθηκαν.
Ο δικηγόρος των κυρίων Τζιοβάνη και Αντωνίου, Γιώργος Παπαϊωάννου, ανέφερε πως υπάρχουν κάποιες παραλείψεις εκ παραδρομής στο μαρτυρικό υλικό για τις οποίες θα απευθυνθούν στην άλλη πλευρά.
Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε πως το μαρτυρικό υλικό που παρέλαβαν τυγχάνει εκτύπωσης και θα διαβαστεί.
Η σημερινή διαδικασία διήρκησε γύρω στα 25 λεπτά. Παρόντες στη διαδικασία ήταν και συγγενείς των κατηγορουμένων.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Νέα Σμύρνη: 20χρονος εισέβαλε σε κηδεία και προκάλεσε πανικό – Χόρευε πάνω από το φέρετρο
• Οι 10+1 χριστουγεννιάτικες ταινίες που αξίζεις να δεις αυτές τις γιορτές - Δείτε trailers
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις