ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ: Ζητά αναθεώρηση του νόμου που διέπει την αρχή διερεύνησης παραπόνων κατά της αστυνομίας

ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ: Ζητά αναθεώρηση του νόμου που διέπει την αρχή διερεύνησης παραπόνων κατά της αστυνομίας

Αναθεώρηση του Περί Αστυνομίας Νόμου 2006, που διέπει την Ανεξάρτητη Αρχή Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας, ζητά ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος, που υπάγεται στην Ανεξάρτητη Συντεχνία Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου (ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ), ο οποίος δηλώνει ότι επικρατεί ανησυχία και αναστάτωση ανάμεσα στις γραμμές των μελών της Αστυνομίας, καθώς δημοσιεύματα στα ΜΜΕ, φέρουν τον Πρόεδρο της Ανεξάρτητης Αρχής Διερεύνησης Ισχυρισμών και Παραπόνων κατά της Αστυνομίας - ΑΔΙΠΑ, να ζητά ενίσχυσή της με τουλάχιστον 12 νέους ποινικούς ανακριτές.

Σε ανακοίνωσή του, ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ υπενθυμίζει ότι η ΑΔΙΠΑ εξετάζει παράπονα ενάντια σε επαγγελματίες, μέλη της Αστυνομίας, τα οποία έχουν δώσει όρκο να σέβονται και να εφαρμόζουν τους Νόμους και το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας και δεν απευθύνεται σε κοινά εγκληματικά στοιχεία.

«Οι προκλητικές υπερεξουσίες, με τις οποίες περιβάλλεται η ΑΔΙΠΑ, της παρέχουν τη δυνατότητα διεξαγωγής αυτεπάγγελτης έρευνας κατά μέλους της Αστυνομίας, χωρίς οποιαδήποτε γραπτή μαρτυρία, απλά και μόνο με ισχυρισμούς», αναφέρει.

Ο ΚΑΣ θεωρεί ότι «η εν λόγω ρύθμιση αποτελεί διάκριση και άνιση μεταχείριση σε βάρος των μελών της Αστυνομίας, δεδομένου ότι, το πλαίσιο άσκησης ποινικής ή πειθαρχικής έρευνας εναντίον οποιουδήποτε πολίτη της Δημοκρατίας διαφέρει καθώς επιβάλλει να υπάρχει γραπτή μαρτυρία».

Σημειώνει ότι από τις 2.509 υποθέσεις που διερεύνησε η ΑΔΙΠΑ από το 2006 - 2019 (περίοδο για την οποία υπάρχει δημοσιευμένη Έκθεση), μόλις για τις 1.010 έχουν διοριστεί ανακριτές για άσκηση ποινικής ή πειθαρχικής έρευνας, ενώ προσθέτει ότι η ΑΔΙΠΑ διερευνά ετησίως περίπου 400 παράπονα και ισχυρισμούς από πολίτες.

Επιπλέον, αναφέρει πως από τη σύστασή της, το 2006 μέχρι σήμερα, οι καταδίκες μελών της Αστυνομίας για πειθαρχικές και ποινικές υποθέσεις είναι μηδαμινές, ενώ σημειώνει ότι «είναι άξιο απορίας γιατί μέχρι σήμερα δεν δημοσιοποιήθηκαν στατιστικά στοιχεία αναφορικά με τον αριθμό των υποθέσεων που διερεύνησε η Αρχή και πόσες εξ’αυτών κατέληξαν τελικά, σε καταδίκη μελών της Αστυνομίας, ώστε να καταδειχθεί η χρησιμότητα ή όχι της λειτουργίας της Αρχής».

Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ καλεί την Κυβέρνηση, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και τα κοινοβουλευτικά κόμματα όπως προβούν σε τροποποίηση του νόμου που διέπει τη λειτουργία της ΑΔΙΠΑ κατά τρόπο ώστε να μην ασκείται οποιαδήποτε έρευνα, ποινική ή πειθαρχική, αν προηγουμένως δεν υποβληθεί γραπτή μαρτυρία από τον παραπονούμενο πολίτη και αν και εφόσον διαπιστωθεί και αποδειχθεί μετά την εξέταση, ότι το παράπονο ήταν ανυπόστατο ή ψευδές, η Αρχή να κινεί διαδικασίες, ώστε να ασκείται ποινική δίωξη εναντίον του πολίτη που το υπέβαλε.

Ο ΚΑΣ προειδοποιεί ότι σε αντίθετη περίπτωση, αν η ΑΔΙΠΑ συνεχίσει να λειτουργεί ως έχει, επιδεικνύοντας υπερβάλλοντα ζήλο και δυσανάλογη αυστηρότητα και άσκηση ερευνών σε βάρος μελών της Αστυνομίας, θα πλήξει ανεπανόρθωτα το εργασιακό τους περιβάλλον και κατ' επέκταση το κύρος της Αστυνομίας και του Κράτους.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Βία στην οικογένεια, σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων και υποθέσεις που συγκλονίζουν - «Τα παιδιά μας και τα μάτια μας»

Ξεπέρασε το επιτρεπτό όριο η σκόνη: Ο λόγος που «προτιμά» τη χώρα μας – «Αυξομειώσεις μέχρι τη Δευτέρα»

Πράξη ανθρωπιάς από Κύπριο: Νοικιάζει αφιλοκερδώς την οικία του σε μητέρα μονογονιό 5 ανήλικων παιδιών

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Νέο θρίλερ με τον φαντάρο που βρέθηκε νεκρός στη Ρω το 2018 - «Τον δολοφόνησαν»

Τατιάνα Μπλάτνικ: Οι σόλο εμφανίσεις που δεν υποψίασαν κανέναν για τον χωρισμό από τον Νικόλαο



Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ΥΠΕΞ του Ιράν υποβαθμίζει το πλήγμα στην Ισφαχάν - Δεν το αποδίδει στο Ισραήλ

Ο ιρανός υπουργός Εξωτερικών Χοσεΐν Αμίρ Αμπντολαχιάν υποβάθμισε το πλήγμα στην Ισφαχάν, παρομοιάζοντας τα μέσα που χρησιμοποιήθηκαν με «παιδικά παιχνίδια», ενώ δεν επέρριψε ευθύνη στο Ισραήλ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top