Κάτω από 6 δις η εξάρτηση της Κύπρου από τον ELA

Κάτω από 6 δις η εξάρτηση της Κύπρου από τον ELA

Κάτω από τα €6 δισεκατομμύρια υποχώρησε η εξάρτηση της Τράπεζας Κύπρου από την έκτακτη ρευστότητα της ΕΚΤ (ELA), σύμφωνα με την μηνιαία συνοπτική κατάσταση της Κεντρικής Τράπεζας στις 30 Ιουνίου.

Ο ELA υποχώρησε κατά €500 εκατομμύρια στα €5,9 δισ., καθώς η Τράπεζα Κύπρου είχε προχωρήσει στην αποπληρωμή στον μηχανισμό παροχής έκτακτης ρευστότητας μετά τη μερική αποπληρωμή από την Κυπριακή Δημοκρατία στις 9 Ιουνίου ομολόγου που εκδόθηκε για την ανακεφαλαιοποίηση της Λαϊκής Τράπεζας και μεταφέρθηκε στην Τράπεζα Κύπρου το Μάρτιο του 2013.

Παράλληλα, η εξάρτηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από πράξεις νομισματικής πολιτικής (απευθείας χρηματοδότηση από τη ΕΚΤ) υποχώρησε κατά €234 εκατ., υποχωρώντας στα 762 εκατ. στα τέλη Ιουνίου από £996 εκατ. στις 31 Μαΐου. Έτσι η συνολική εξάρτηση του κυπριακού τραπεζικού συστήματος από τον ELA και τις πράξεις νομισματικής πολιτικής της ΕΚΤ υποχώρησε στα €6,66 δισ. από €7.40 δισ. το Μάιο. Η συνεχιζόμενη μείωση του ELA αλλά και της χρηματοδότησης από τις πράξεις νομισματικής πολιτικής είχε ως αποτέλεσμα τη μείωση στο σύνολο ενεργητικού της ΚΤΚ στα €11,47δισ. το Ιούνιο από 11,82 δισ. το Μάιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

«Χρήματα σήμερα ή αίμα αύριο»: Θρίλερ στις Βρυξέλλες για τη βοήθεια στην Ουκρανία με παγωμένα ρωσικά κεφάλαια, «plan B» εάν δεν πειστεί το Βέλγιο

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες συνεδριάζουν απόψε στις Βρυξέλλες, προσπαθώντας να βρουν κοινό βηματισμό ως προς το αν θα χρησιμοποιήσουν τα παγωμένα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για τη χρηματοδότηση δανείου ύψους 210 δισ. ευρώ προς την Ουκρανία, σε μια διαπραγμάτευση που δοκιμάζει τη συνοχή και την αξιοπιστία της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

BEST OF TOTHEMAONLINE