ΥΓΕΙΑ

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Η διαφορά σε άντρες και γυναίκες – Ο ρόλος της διατροφής

Έμφραγμα και εγκεφαλικό: Η διαφορά σε άντρες και γυναίκες – Ο ρόλος της διατροφής

Υπάρχει τελικά «ασθενές» φύλο όσον αφορά τις καρδιαγγειακές παθήσεις, όπως είναι το έμφραγμα του μυοκαρδίου και το εγκεφαλικό επεισόδιο; Σύμφωνα με νεότερη και διεθνή μελέτη που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, τόσο οι γυναίκες όσο και οι άντρες κινδυνεύουν εξίσου από τα καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και τα δύο φύλα μοιράζονται τους περισσότερους παράγοντες κινδύνου.

Πρόκειται για την πρώτη μακροσκελή μελέτη που συμπεριέλαβε άτομα από χώρες υψηλού εισοδήματος, αλλά και από χώρες χαμηλού και μεσαίου εισοδήματος, όπου η επιβάρυνση από τις καρδιαγγειακές παθήσεις θεωρείται μεγαλύτερη.

Η επιστημονική ομάδα αξιολόγησε διαφορετικούς παράγοντες κινδύνου, όπως μεταβολικούς (υψηλή αρτηριακή πίεση, παχυσαρκία και διαβήτης), συμπεριφορικούς (κάπνισμα και διατροφή) και ψυχοκοινωνικούς (οικονομική κατάσταση και κατάθλιψη), σε περίπου 156.000 άτομα χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακής νόσου μεταξύ 35 και 70 ετών. Τα συγκεκριμένα άτομα ζούσαν σε 21 χώρες από διαφορετικά μέρη του κόσμου και παρακολουθήθηκαν για 10 χρόνια κατά μέσο όρο.

«Οι γυναίκες και οι άνδρες εμφανίζουν παρόμοιους παράγοντες κινδύνου καρδιαγγειακής νόσου, γεγονός που υπογραμμίζει τη σημασία μιας κοινής στρατηγικής προληπτικών μεθόδων που θα τους αφορά όλους», ανέφερε σχετικά η κύρια συγγραφέας της μελέτης Marjan Walli-Attaei, ερευνήτρια στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Υγεία του Πληθυσμού (PHRI) του Πανεπιστημίου McMaster και του οργανισμού Hamilton Health Sciences (HHS).

Συνολικά όμως οι γυναίκες παρουσίαζαν χαμηλότερο κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου από ό,τι οι άνδρες, ιδίως στις νεότερες ηλικίες.

Παρόλα αυτά, η διατροφή συσχετίστηκε περισσότερο με τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου στις γυναίκες σε σύγκριση με τους άνδρες «γεγονός που απαιτεί ανεξάρτητη επιβεβαίωση και ερευνητική διερεύνηση», διευκρινίζει ο Salim Yusuf, επικεφαλής ερευνητής της μελέτης, ανώτερος συγγραφέας, εκτελεστικός διευθυντής στο Ινστιτούτο Ερευνών για την Υγεία του Πληθυσμού (PHRI) και καθηγητής ιατρικής στο Πανεπιστήμιο McMaster.

Από την άλλη, τα υψηλά επίπεδα κακής χοληστερόλης (LDL) και τα συμπτώματα κατάθλιψης συσχετίστηκαν εντονότερα με τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακής νόσου στους άνδρες παρά στις γυναίκες.

Τα μοτίβα αυτών των ευρημάτων ήταν γενικά παρόμοια στις χώρες υψηλού εισοδήματος, καθώς και στις χώρες χαμηλού εισοδήματος και χαμηλότερου μεσαίου εισοδήματος.

Πηγή: ygeiamou.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Κεντρικές Φυλακές: «Τσάκωσαν» το κρατούμενο που είχε αποδράσει – Πού εντοπίστηκε  

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Βόμβα σε club στον Πρωταρά: Στο κελί για 8 ημέρες ο 31χρονος – Οι κατηγορίες που τον βαραίνουν

Κατερίνα Στικούδη: «Κεκλεισμένων των θυρών» η βάφτιση του δεύτερου γιου της



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top