Όταν εντοπιστεί στα αρχικά στάδια ο καρκίνος του προστάτη, το ποσοστό των ασθενών που θα θεραπευθούν πλήρως είναι πάνω από 95% καθώς υπάρχει πλέον πληθώρα θεραπευτικών επιλογών, αναφέρει το Υπουργείο Υγείας. Όταν όμως η διάγνωση γίνει σε προχωρημένα στάδια, σημειώνεται, το αντίστοιχο ποσοστό μειώνεται στο 20%.
Σε ανακοίνωση του με αφορμή την 15η Σεπτεμβρίου που έχει καθιερωθεί ως η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά του Καρκίνου του Προστάτη, το Υπουργείο Υγείας τονίζει ότι είναι πολύ σημαντικό η νόσος να διαγνωσθεί έγκαιρα, και οι άνδρες άνω των 50 ετών πρέπει να κάνουν προληπτικές εξετάσεις για τον προστάτη τους κάθε χρόνο.
Όπως αναφέρεται, ο καρκίνος του προστάτη είναι ο συχνότερος καρκίνος στους άνδρες στην Ευρώπη και ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των ανδρών παγκοσμίως. Υπολογίζεται ότι 1 στους 7 άνδρες θα παρουσιάσει καρκίνο του προστάτη στη διάρκεια της ζωής του.
Η νόσος θεωρείται σχετικά βραδέως εξελισσόμενη, και για τον λόγο αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία να γίνεται η διάγνωση της στα αρχικά στάδια, όταν ακόμα εντοπίζεται μόνο στον προστάτη και θεωρείται πλήρως θεραπεύσιμη.
Δεδομένου, σημειώνεται, ότι η νόσος είναι συνήθως ασυμπτωματική, μπορεί να εντοπιστεί σε πρώιμα στάδια μόνο μέσα από τακτικό κλινικό έλεγχο, ο οποίος πρέπει να ξεκινάει στην ηλικία των 50 ετών.
Οι κύριες εξετάσεις του προστάτη είναι η ειδική εξέταση αίματος με μέτρηση του ειδικού προστατικού αντιγόνου PSA και η δακτυλική εξέταση του προστάτη, κατά την οποία ο αδένας ψηλαφείται για να διαπιστωθεί εάν υπάρχουν ανωμαλίες στο μέγεθος, στο σχήμα και στην υφή του.
Ο συνδυασμός των δύο αυτών μεθόδων, αναφέρεται, μπορεί να δώσει τις ακριβέστερες πληροφορίες για την ύπαρξη ή μη της νόσου. Σε περιπτώσεις οικογενειακού ιστορικού καρκίνου προστάτη σε συγγενείς πρώτου βαθμού, η εξέταση πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 45 ετών.
Η επιλογή της θεραπείας, επισημαίνεται, γίνεται με βάση τον βαθμό κακοήθειας του όγκου, το μέγεθός του, την παρουσία μεταστάσεων και την ηλικία, καθώς και τη γενική κλινική κατάσταση του ασθενούς.
Η ολική αφαίρεση του προστάτη (ριζική προστατεκτομή), αναφέρει στην ανακοίνωση του, το Υπουργείο Υγείας αποτελεί την πιο συχνή θεραπεία του εντοπισμένου καρκίνου του προστάτη. Συνήθως γίνεται στις ηλικίες των 50 έως 70 ετών. Εναλλακτική θεραπεία είναι η ακτινοβολία του προστάτη (εξωτερική η βραχυθεραπεία) ενώ στις περιπτώσεις μεταστατικού καρκίνου του προστάτη η ορμονοθεραπεία μπορεί να αναστείλει την περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.
ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Βέφα Αλεξιάδου: Πέθανε σε ηλικία 91 ετών η αγαπημένη μαγείρισσα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις