ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ξυλοδαρμός μαθητή: Οι ισχυρισμοί της μητέρας για σχολικό συνοδό και η ευθύνη του σε τέτοια περιστατικά

Ξυλοδαρμός μαθητή: Οι ισχυρισμοί της μητέρας για σχολικό συνοδό και η ευθύνη του σε τέτοια περιστατικά

Οργή, ανησυχία και προβληματισμό προκάλεσε στην κοινωνία το πρόσφατο περιστατικό βίας σε Γυμνάσιο της Λεμεσού, που πρώτο το ThemaOnline έφερε στη δημοσιότητα, το περιστατικό που διαδραματίστηκε εντός σχολικού χώρου με μαθητή να ξυλοκοπεί και να τραβά από τα μαλλιά 13χρονο συμμαθητή του, την στιγμή που άλλα παιδιά παρακολουθούσαν βιντεογραφώντας το σκηνικό, χωρίς να προσπαθήσουν να προστατέψουν το θύμα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: Βίντεο ντοκουμέντο από την βίαιη επίθεση μαθητή σε συνομήλικο του σε γυμνάσιο της Λεμεσού

Σύμφωνα με τη μητέρα του μαθητή η οποία μίλησε στο ThemaOnline, κάποια από τα παιδιά που συμμετείχαν στο περιστατικό , ήταν υπό την επίβλεψη σχολικών συνοδών. Τα ερωτήματα που έθεσαν οι γονείς τόσο του 13χρονου που δέχθηκε την βίαιη επίθεση , όσο και άλλων γονέων , είναι πολλά. Ένα από αυτά είναι το πού βρίσκονταν οι δάσκαλοί που ήταν υπεύθυνοι το διάλειμμα και δεν αντιλήφθηκαν άμεσα το γεγονός.

Να σημειωθεί ότι ο Διευθυντής έσπευσε στο σημείο όταν αντιλήφθηκε το συνωστισμό των παιδιών στο χώρο του σχολείου όπου γινόταν το περιστατικό. Όπως αναφέρουν οι πληροφορίες δεν πρόλαβε να σταματήσει από την αρχή την βίαιη επίθεση αλλά η εμφάνιση του έπαιξε καθοριστικό ρόλο στο να αποφευχθούν τα χειρότερα.

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Μητέρα μαθητή στο ThemaOnline: Απειλούσαν τον γιο μου ότι θα τον σκοτώσουν - «Τι περιμένουν για να τιμωρηθούν, να πεθάνει;»

Ακόμη ένα ερώτημα των γονέων του 13χρονου είναι το πού βρισκόταν ο σχολικός συνοδός του παιδιού που συμμετείχε εναντίον του γιου της. Σύμφωνα με τα όσα αναφέρουν, το συγκεκριμένο παιδί εντάσσεται στην κατηγορία μαθητών με ανάγκες συνοδείας, ενώ έθεσαν ένα σοβαρό προβληματισμό, αναφέροντας πως δεν γίνεται ένας σχολικός συνοδός να αναλαμβάνει πολλά παιδιά ταυτόχρονα.

Είναι γνωστό ότι ο 13χρονος υπήρξε θύμα επαναλαμβανόμενου εκφοβισμού από την περσινή χρονιά, με καταγγελίες από τους γονείς τόσο στη Διεύθυνση του σχολείου όσο και στην Αστυνομία. Η μητέρα του 13χρονου , αναρωτιέται γιατί δεν έγιναν άμεσα κινήσεις και τι περιμένουν οι αρμόδιοι για να βάλουν τέλος σε τέτοια φαινόμενα . Όπως χαρακτηριστικά είχε αναφέρει στην ιστοσελίδα μας: «δεν μπορώ να καταλάβω γιατί συμβαίνει αυτό... Θα πρέπει μια μέρα να με ειδοποιήσουν ότι σκοτώσαν τον γιο μου; Αυτό περιμένουν να πάθει το παιδί μου; Τι άλλο περιμένουν για να τον βοηθήσουν;».

Σε ό,τι αφορά για τους συνοδούς η μητέρα του 13χρονου είχε αναφέρει στην ιστοσελίδα μας ότι: «τα παιδιά που χρειάζονται συνοδό επειδή έχουν επιθετικές συμπεριφορές, θα πρέπει να είναι συνέχεια μαζί τους και όχι να τους αφήνει. Είναι αδιανόητο. Δεν θα σκοτώσουν το παιδί μου επειδή έχουν θέματα οι άλλοι».

Ποια η ευθύνη του σχολικού συνοδού σε τέτοια περιστατικά

Μιλώντας στο ThemaOnline ο Μιχάλης Χαραλάμπους, μέλος του Δ.Σ , Σχολικών Συνοδών Κύπρου, ανέφερε ότι, «αν και δεν γνωρίζω εάν υπήρχε συνοδός ή όχι για το συγκεκριμένο παιδί, σε τέτοια περιστατικά η ευθύνη βαραίνει πρώτα το κάθε σχολείο. Όσον αφορά τον συνοδό, εάν έχει την επίβλεψη δυο παιδιών και εκείνη την ώρα βρίσκεται με άλλο παιδί, τότε δεν φέρει ευθύνη. Είναι ευθύνη της εφημερίας εκπαιδευτικών . Εάν όμως ήταν εκεί και δεν έχει παρέμβει , ναι φέρει κάποια ευθύνη και αυτό πάλι εξαρτάται από διάφορους παράγοντες. Για παράδειγμα αν μπορεί να παρέμβει για να σταματήσει το περιστατικό. Είναι στη κρίση του κάθε συνοδού πως θα λειτουργήσει εκείνη τη στιγμή, εάν θα μπει ανάμεσα στο τσακωμό και να χωρίσει τους εμπλεκόμενους, εάν αυτό είναι στο μέτρο των σωματικών δυνατοτήτων του ή να καλέσει αμέσως σε βοήθεια. Ο συνοδός φέρει ευθύνη, εφόσον στο πρόγραμμα του οι οδηγίες ήταν να προσέχει το συγκεκριμένο παιδί , τη συγκεκριμένη στιγμή και δεν έκανε κάτι να αποτρέψει το γεγονός. Κυρίως όμως η ευθύνη βαραίνει το σχολείο»

ΣΧΕΤΙΚΟ ΑΡΘΡΟ: Εικόνες που σοκάρουν: Μαθητής σε γυμνάσιο της Λεμεσού δέχεται επίθεση και ξυλοκοπείται

Δεν είναι λίγες οι φορές που σχολικοί συνοδοί, πρόσθεσε, έπρεπε να αντιμετωπίσουν δύσκολες περιπτώσεις παιδιών, προσπαθώντας να αποτρέψουν τα χειρότερα, καθώς πολλές φορές απειλείται η σωματική ακεραιότητα τόσο των ίδιων των παιδιών όσο και των συνοδών.

Σχετικά με τις πληροφορίες που αναφέρουν ότι ο συνοδός του παιδιού που επιτέθηκε στο 13χρονο είχε υπό την επίβλεψη του και άλλο παιδί, ο κ.Χαραλάμπους είπε χαρακτηριστικά:" Υπάρχουν περιπτώσεις που ένας συνοδός έχει δυο παιδιά και το ένα μπορεί να πεινάσει ή να θέλει να πάει τουαλέτα και ο συνοδός πρέπει στην πρώτη περίπτωση να το ταΐσει και στη δεύτερη να το βοηθήσει. Σε περίπτωση τι θα κάνει; Θα αφήσει το παιδί να πεινάει ή να μην πάει τουαλέτα επειδή έχει υπό την επίβλεψη του και δεύτερο παιδί; διερωτήθηκε

Με το παράδειγμα αυτό ο κ.Χαραλάμπους αναδεικνύει ακόμη μια πρόκληση που καλούνται να αντιμετωπίσουν οι συνοδοί που έχουν αναλάβει περισσότερα από ένα ή δυο παιδιά με συγκεκριμένες ανάγκες, τονίζοντας για άλλη μια φορά πως την κύρια ευθύνη φέρει το ίδιο το σχολείο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Εβδομάδα επαφών Ολγκίν στην Κύπρο - Χωριστές συναντήσεις με ΠτΔ και Τατάρ

Επαφές στην Κύπρο θα έχει αυτή την εβδομάδα η Προσωπική Απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, στο πλαίσιο της αποστολής της για αναζήτηση κοινού εδάφους μεταξύ των μερών, στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top