ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Hermes: Ζητά από την ΚΔ συνολικά 250 εκατ. ευρώ λόγω πανδημίας - «Αγκάθι» η ρήτρα για Τύμπου

Hermes: Ζητά από την ΚΔ συνολικά 250 εκατ. ευρώ λόγω πανδημίας - «Αγκάθι» η ρήτρα για Τύμπου

Η πανδημία έφερε σημαντική απώλεια εσόδων στην διαχειρίστρια εταιρεία των κυπριακών αεροδρομίων, Hermes Airports.

Για αυτό τον λόγο, όπως αποκάλυψε ο Υπουργός Μεταφορών Γιάννης Καρούσος χθες στην κοινοβουλευτική Επιτροπή Ελέγχου, η εταιρεία διεκδικεί €250 εκατ. από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Μάλιστα, όπως αναφέρει δημοσίευμα της εφημερίδας «Ο Φιλελεύθερος» η εταιρεία διεκδικεί άλλα €15 εκατ. θεωρώντας ότι, από δικό της λάθος, πλήρωσε στην κυβέρνηση περισσότερα από όσα της αναλογούσαν.

Τα δύο μέρη δεν τα βρίσκουν μεταξύ τους και ίσως τα δύο μέρη οδηγηθούν σε διαιτησία.

Πάντως, το υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τη Βουλή να αποδεσμεύσει €191.238 για παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών ώστε να αποτιμηθεί η αξία της επέκτασης της σύμβασης που ζήτησε η Hermes καθώς και για αποτίμηση των διεκδικήσεων της.

Συγκεκριμένα, η εταιρεία έθεσε θέμα επέκτασης της σύμβασης για άλλα πέντε χρόνια, ώστε να αποσβέσει επένδυση €150 εκατ. την οποία όφειλε, όπως είπε ο υπουργός, να υλοποιήσει, χωρίς ωστόσο να το πράξει. Όπως εξήγησε ο υπουργός, η επένδυση που αφορά τη Β’ Φάση της σύμβασης, περιελήφθη σε σχετικό όρο. Εξήγησε δε, πως η υλοποίηση της Β’ Φάσης που αφορά στην εξυπηρέτηση των ταξιδιωτών επιβάλλεται να υλοποιηθεί λαμβανομένου υπόψη ότι ο αριθμός του επιβατών από 6.000.000 που ήταν όταν εφαρμόστηκε η σύμβαση, ανήλθε στα 11.000.000.

Αφαίρεση ρήτρας για αποζημίωση λόγω Τύμπου

Η ρήτρα στη σύμβαση με τη διαχειρίστρια εταιρεία των αεροδρομίων για το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου, ήταν ένα από τα θέματα που απασχόλησε τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, η οποία συζήτησε την Πέμπτη την ετήσια έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας για το Υπουργείο Μεταφορών, Συγκοινωνιών και Έργων.

Η συζήτηση διεξήχθη στην παρουσία του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη και του Υπουργού Μεταφορών Γιάννη Καρούσου, ο οποίος δήλωσε μετά τη συνεδρία πως συζητήθηκε το θέμα του ανταγωνισμού από το παράνομο αεροδρόμιο στην κατεχόμενη Τύμπου και του σχετικού όρου που είχε συμπεριληφθεί στο συμβόλαιο με τη διαχειρίστρια εταιρεία το 2004. Ο κ. Καρούσος δήλωσε σύμφωνος με τις εισηγήσεις της Ελεγκτικής Υπηρεσίας για το γεγονός πως η αποζημίωση της εταιρείας στη βάση του παραπάνω όρου θα πρέπει λαμβάνει υπόψη και το όφελος που προκύπτει. Πρόσθεσε πως αν οι διαπραγματεύσεις που διεξάγονται αυτήν την περίοδο καταλήξουν σε απόφαση επέκτασης του συμβολαίου, ο παραπάνω όρος θα πρέπει να αφαιρεθεί.

Από την πλευρά του, ο Γενικός Ελεγκτής χαρακτήρισε περίεργο τον σχετικό όρο και πρόσθεσε πως έπρεπε να συνυπολογιστεί και το γεγονός ότι μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων τα αεροδρόμια της Κυπριακής Δημοκρατίας χρησιμοποιούνται και από Τουρκοκύπριους, αλλά και από τουρίστες οι οποίοι επιλέγουν το αεροδρόμιο της Λάρνακας για να αφιχθούν νόμιμα στην Κύπρο και στη συνέχεια, δυστυχώς, καταλήγουν στα κατεχόμενα για τα διακοπές τους.

Τα συγκεκριμένα έσοδα δεν ελήφθησαν υπόψη, είπε ο Γενικός Ελεγκτής.

Όσον αφορά τη διεκδίκηση €15 εκατ. από τη διαχειρίστρια εταιρεία, ο Γενικός Ελεγκτής ανέφερε, πως ακόμη και δίκιο να έχει, το χρονικό διάστημα που μπορούσε να διεκδικήσει τα χρήματα, εξέπνευσε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Στο «περίμενε» για το επίδομα διακίνησης αρκετά ΑμεΑ: Ο λόγος που δεν το λαμβάνουν - Τα ποσά και όσα ισχύουν

Πόσες θερμίδες έχουν τα αγαπημένα μας Πασχαλινά φαγητά - Από τη νηστεία στην υπερκατανάλωση

Με συννεφιά και καταιγίδες η Δευτέρα του Πάσχα - Όσα περιλαμβάνει το καιρικού «μενού»

Τα πιο παράξενα Πασχαλινά έθιμα στον κόσμο, που δεν πρόκειται να σου περάσουν από το μυαλό - Άνθρωποι σκελετοί και παιδιά ζητιάνοι



Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Τραγωδία στην άσφαλτο: «Έσβησε» ο 30χρονος Ευτύχιος Χαρίτου μετά από τροχαίο στη Λεμεσό

Σε νέα θανατηφόρα οδική σύγκρουση που σημειώθηκε γύρω στις 7.40 το απόγευμα της Κυριακής (6/5) στον κύριο δρόμο Καλού Χωριού - Λεμεσού, έχασε τη ζωή του ο άτυχος Ευτύχιος Χαρίτου, 30 ετών από τη Λεμεσό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top