ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Νέα σύσκεψη αρχές Οκτωβρίου για το θέμα των εργαζομένων παροχής υπηρεσιών εδάφους στα αεροδρόμια

Νέα σύσκεψη αρχές Οκτωβρίου για το θέμα των εργαζομένων παροχής υπηρεσιών εδάφους στα αεροδρόμια

Τη Δευτέρα, 3 Οκτωβρίου, θα συναντηθούν εκ νέου οι εκπρόσωποι των συντεχνιών και της διαχειρίστριας εταιρείας των αεροδρομίων, με το Υπουργείο Μεταφορών για το θέμα που προέκυψε στον τομέα της παροχής υπηρεσιών εδάφους.

Σήμερα πραγματοποιήθηκε η πρώτη σύσκεψη, η οποία ολοκληρώθηκε στις 16:00 περίπου, στο Υπουργείο Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων με τον Αναπληρωτή Διευθυντή του Υπουργείου Μεταφορών Γιάννη Νικολαΐδη, εκπροσώπων των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ, ΔΕΟΚ, εκπροσώπου της Hermes Αirports και εκπροσώπου της Πολιτικής Αεροπορίας. Η συνάντηση διευθετήθηκε μετά τη δίωρη στάση εργασίας των εργαζομένων παροχής υπηρεσιών εδάφους στο αεροδρόμιο Πάφου, που πραγματοποιήθηκε το βράδυ του Σαββάτου.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Επαρχιακός Γραμματέας της ΣΕΚ Πάφου, Πέτρος Δημοσθένους ανέφερε πως στη συνάντηση στο Υπουργείο Μεταφορών ήταν και οι τρεις συντεχνίες μαζί με αντιπροσώπους εργαζομένων των αεροδρομίων. Από πλευράς Υπουργείου, συνέχισε, συμμετείχε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Υπουργείου Μεταφορών Επικοινωνιών και Έργων Γιάννης Νικολαΐδης μαζί με υπηρεσιακούς και τους δύο διευθυντές των αεροδρομίων της πολιτικής αεροπορίας. Στο πλαίσιο της συνάντησης, είπε ο κ. Δημοσθένους, τέθηκε το πρόβλημα που είχε δημιουργηθεί με το προσωπικό της LGS Handling Ltd στο αεροδρόμιο Πάφου, που κατήλθε σε δίωρη στάση εργασίας έπειτα πληροφορίες ότι η εταιρεία θα απωλέσει την εξυπηρέτηση εταιρείας και θα την αναλάβει νέος handler με αποτέλεσμα το προσωπικό να θορυβηθεί ότι θα χάσει τη δουλειά του.

Ο κ. Δημοσθένους σημείωσε πως από μια τέτοια εξέλιξη θα επηρεαστούν και τα δύο αεροδρόμια αλλά σε μεγαλύτερο βαθμό το αεροδρόμιο Πάφου. Πρόσθεσε πως με τη LGS Handling Ltd, «που προτίθεται να προβεί σε πλεονασμούς», θα συναντηθούν την Τετάρτη ώστε να τύχουν επίσημης ενημέρωσης οι συντεχνίες. Προφορικά και τηλεφωνικά, ωστόσο, είπε ο κ. Δημοσθένους, «έχουμε ενημερωθεί για αυτή την πρόθεση τους».

Στους κανονισμούς προκήρυξης της προσφοράς για την επίγεια εξυπηρέτηση προβλέπεται ότι ο οποιοσδήποτε πάροχος επίγειας εξυπηρέτησης οφείλει να απορροφήσει το προσωπικό εξυπηρέτησης εδάφους από οποιονδήποτε άλλον πάροχο σε περίπτωση πλεονασμού, όπως ανέφερε ο κ. Δημοσθένους.

Επομένως, είπε, η όλη η συζήτηση επικεντρώθηκε σε αυτό το σημείο, «με το Υπουργείο Μεταφορών να αντιλαμβάνεται το πρόβλημα που δημιουργείται, αλλά την ίδια στιγμή είναι διατεθειμένο να πιέσει και την νέα εταιρεία έτσι ώστε να εφαρμόσει τους κανονισμούς». Αυτό, σημείωσε ο κ. Δημοσθέτους, θα γίνει τις επόμενες ημέρες και για αυτό η νέα συνάντηση καθορίστηκε για τις 3.10.22 τη Δευτέρα.

Επιπρόσθετα, ο κ. Δημοσθένους κατέστησε σαφές ότι ως συντεχνία, «οποιαδήποτε άλλη θέση ή απόφαση, είτε από την πολιτική αεροπορία, είτε από την Hermes Airports, η οποία δεν θα καλύπτει το υφιστάμενο προσωπικό», θα αποτελέσει πρόσθεσε, «αιτία πολέμου» και θα προχωρήσουν σε συνδικαλιστικά μέτρα, προκειμένου να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας του προσωπικού που απασχολείται σήμερα.

Ο Σάββας Τούλουπος, ΓΓ της Συντεχνίας των Υπηρεσιών της ΠΕΟ, ανέφερε πως η συνάντηση έγινε με τον αναπληρωτή ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων και με υπηρεσιακούς του Υπουργείου και των συντεχνιών ΣΕΚ, ΠΕΟ και ΔΕΟΚ αναφορικά μετά το θέμα που προέκυψε με το εργασιακό μέλλον των εργαζομένων στα αεροδρόμια. Σύμφωνα με τον κ. Τούλουπο, από τον Ιανουάριο έχει φιλελευθεροποιηθεί το σύστημα με το οποίο δίδονται δυνατότητες εταιρείες να μπαίνουν στο αεροδρόμιο για την επίγεια εξυπηρέτηση των επιβατών. Ως εκ τούτου, με αυτή την αλλαγή άρχισαν να διεισδύουν νέες εταιρείες στο αεροδρόμιο, οι οποίες με την παρουσία τους δεν εξασφαλίζουν και δεν αναλαμβάνουν να προσλαμβάνουν προσωπικό από την παλιά εταιρεία.

Όπως εξήγησε ο κ. Τούλουπος, στο αεροδρόμιο υπάρχει προσωπικό που εργάζεται 15 και άνω χρόνια, συσσώρευσε με τα ωφελήματα του, τα οποία χάνει και αν πάει στην νέα εταιρεία θα ξεκινήσει από την αρχή. Όπως εξήγησε το υφιστάμενο προσωπικό με αυτή την εξέλιξη, χάνει τα χρόνια υπηρεσίας του, και χάνει τα ωφελήματα του. Με την κατάσταση, συνέχισε ο κ. Τούλουπος, υποσκάπτεται το εργασιακό σύστημα που υπάρχει στα αεροδρόμια, με ορατό τον κίνδυνο για το προσωπικό, όταν στο μέλλον μπουν στα αεροδρόμια και άλλες εταιρείες.

Σύμφωνα με τον κ. Τούλουπο, ο αναπληρωτής ΓΔ του Υπουργείου Μεταφορών και Έργων χαρακτήρισε δικαιολογημένο το ζήτημα που έθεσαν οι συντεχνίες και ανέλαβε να μιλήσει και να συζητήσει με τις καινούργιες και τις παλιές εταιρείες του αεροδρομίου για να υπογραφτεί μια συλλογική σύμβαση που ετοίμασαν για αυτά τα ζητήματα. Ενδεικτικά είπε πως η μία από τις εταιρείες του αεροδρομίου την υπέγραψε, η δεύτερη θα την υπογράψει και η τρίτη δεν την υπογράφει και ζητά αναβολή ένα χρόνο. Στη νέα συνάντηση η συζήτηση θα συνεχιστεί, κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

22 χρόνια χρήστης και 2 καθαρός - Η ιστορία του Γιάννη πριν και μετά τα ναρκωτικά – «Είχα σώμα, αλλά δεν είχα ψυχή»

Κάθε άνθρωπος έχει δικαίωμα για μια δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Στο κάτω-κάτω, ποιος δεν έχει κάνει λάθη; Ποιος δεν έχει κάνει κακές επιλογές και ποιος δίνει το δικαίωμα στην κοινωνία την καθωσπρέπει, να μπορεί να κρίνει την πορεία μιας ψυχής, χωρίς να γνωρίζει το υπόβαθρό της; «Ο αναμάρτητος πρώτος τον λίθον βαλέτω».

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top