ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συνεχίστηκε τη Δευτέρα η προεκλογική δραστηριότητα των υποψήφιων για την προεδρία της Δημοκρατίας

Συνεχίστηκε τη Δευτέρα η προεκλογική δραστηριότητα των υποψήφιων για την προεδρία της Δημοκρατίας

Συνεχίστηκε τη Δευτέρα η προεκλογική δραστηριότητα των υποψήφιων για την προεδρία της Δημοκρατίας, με ανακοινώσεις, επαφές, περιοδείες και κομματικές συγκεντρώσεις.

Συγκεκριμένα, τη σημασία παροχής εξειδικευμένων υπηρεσιών και της στήριξης που το κράτος οφείλει να παρέχει προς όφελος των πολιτών ανέδειξε ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Αβέρωφ Νεοφύτου, κατά την επίσκεψή του στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα τη Δευτέρα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ δήλωσε ότι το κράτος μπορεί με την αγορά υπηρεσιών και τη στήριξη τέτοιων εξειδικευμένων ιδρυμάτων να επιτελεί τον ρόλο του, αλλά και παρέχει τις πιο ποιοτικές υπηρεσίες στους πολίτες που τις έχουν ανάγκη με πολύ χαμηλότερο κόστος. «Αυτό είναι ένα μοντέλο που πρέπει να εφαρμόσουμε ευρύτερα», είπε ο κ. Νεοφύτου.

Εξάλλου, τη μεγάλη του ικανοποίηση για την ομόφωνη, απόφαση του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου, μέσα από την οποία γίνονται οι απαραίτητες ενέργειες για στήριξη προπτυχιακών φοιτητριών και φοιτητών, εκφράζει, σε γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ και υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Αβέρωφ Νεοφύτου.

«Στα πλαίσια αυτά συγκαταλέγεται η αύξηση στο επίδομα ενοικίου, αλλά και σε συνεργασία με τον ΠΑΣΥΞΕ, η διασφάλιση αριθμού κλινών σε ξενοδοχεία της Λεμεσού στη χαμηλότερη δυνατή τιμή», προσθέτει.

Μια λύση, αναφέρει ο κ. Νεοφύτου, που τέθηκε επί τάπητος στην πρόσφατη συνάντησή του τόσο με το Συμβούλιο και τις Πρυτανικές Αρχές του ΤΕΠΑΚ όσο και με τον ΠΑΣΥΞΕ.

Θέματα που αφορούν στην άμυνα και συγκεκριμένα στην καινοτομία, τον εκσυγχρονισμό και την έξυπνη άμυνα, καθώς και ζητήματα που άπτονται του ηθικού των αξιωματικών και στελεχών της Εθνικής Φρουράς συζήτησαν σε συνάντησή τους Ανδρέας Μαυρογιάννης και εκπρόσωποι του Συνδέσμου Αξιωματικών Κυπριακού Στρατού.

Ο κ. Μαυρογιάννης δήλωσε ότι ενημερώθηκε από τον ΣΑΚΣ για τα ζητήματα με τα οποία ασχολείται ο Σύνδεσμος, προσπαθώντας να βελτιώσει την άμυνα και τη μαχητική ικανότητα του στρατεύματος. Σημείωσε ότι συζητήθηκαν και «κάποια επιμέρους ζητήματα που αφορούν τους αξιωματικούς και πρέπει οπωσδήποτε να επιλυθούν, για να βελτιώσουν το ηθικό των ανθρώπων στους οποίους έχουμε αναθέσει την άμυνα του τόπου μας».

Στο μεταξύ, ισχυρό μήνυμα για Προοδευτική Αλλαγή, έστειλε τη Δευτέρα η ομόφωνη απόφαση του Γενικού Συμβουλίου της Παγκύπριας Εργατικής Ομοσπονδίας (ΠΕΟ), για τη στήριξη της ανεξάρτητης υποψηφιότητας του Ανδρέα Μαυρογιάννη.

Σε ομιλία του, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης διαβεβαίωσε ότι «η δική μας διακυβέρνηση θα έχει πάντα ανοιχτή την πόρτα για το συνδικαλιστικό κίνημα, γιατί κατανοούμε, συνειδητοποιούμε και γνωρίζουμε ότι οι σημερινές συνθήκες επιβάλλουν να εργαστούμε για την προστασία των πολλών».

Τόνισε ότι, όλο αυτό τον καιρό που βρίσκεται σε περιοδεία, διαπιστώνει πως η πλειονότητα της κοινωνίας βρίσκεται σε πολύ δεινή θέση.

Ανέφερε πως, είναι διάχυτη η αγωνία των απλών ανθρώπων, των μικρομεσαίων, της νέας γενιάς πώς θα καταφέρουν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους. «Πώς θα καταφέρουν να αντιμετωπίσουν την έκρηξη των τιμών, πώς θα καταφέρουν να πληρώσουν το ρεύμα, τα καύσιμα, να φροντίσουν για το μέλλον των παιδιών τους», συμπλήρωσε.

Τις προτάσεις του για τον Ψηφιακό Μετασχηματισμό υπό τον τίτλο «Κράτος ως Καταλύτης στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό», δημοσιοποίησε τη Δευτέρα στην ιστοσελίδα του (www.christodoulides2023.com) ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του εκλογικού επιτελείου του κ. Χριστοδουλίδη, οι προτάσεις περιλαμβάνουν την Ολοκλήρωση και Ενίσχυση του Ψηφιακού Οικοσυστήματος, τη Δημιουργία Πλήρους Ψηφιακού Κράτους, την Ανάπτυξη Σύγχρονης Ψηφιακής Οικονομίας και την Κοινωνική Πτυχή.

Συγκεκριμένα, ανάμεσα στις 38 προτάσεις του περιλαμβάνονται η διαμόρφωση ψηφιακής στρατηγικής της χώρας μέσω της δημιουργίας Συμβουλευτικού Οργάνου με τη συμμετοχή του ιδιωτικού τομέα υπό το Υφυπουργείο Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής καθώς και η ανάπτυξη ψηφιακής κουλτούρας και ψηφιακών δεξιοτήτων για όλους τους πολίτες.

Εξάλλου, το εκλογικό επιτελείο του υποψήφιου για την προεδρία της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη εξέδωσε ανακοίνωση για τον θάνατο του μικρού Λάμπρου Καλλένου, ο οποίος έπασχε από πολύ σπάνια ασθένεια και λάμβανε θεραπεία σε ιατρικό κέντρο στο Ισραήλ.

«Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ το χαμόγελό του Λάμπρου και θα θυμόμαστε πάντα με αγάπη τις αμέτρητες στιγμές που μοιραστήκαμε. Τα λόγια είναι φτωχά όταν περιγράφουν στιγμές όπως αυτή. Καλό ταξίδι Λάμπρο», αναφέρει η ανακοίνωση.

Σε δική του ανακοίνωση το Πολιτικό Γραφείο του υποψηφίου για την Προεδρία Αχιλλέα Δημητριάδη προσκαλεί τους εκπροσώπους των ΜΜΕ σε δημοσιογραφική διάσκεψη στις 28 Σεπτεμβρίου για την παρουσίαση του Πυλώνα Ι του Προεκλογικού του Προγράμματος, που αφορά τη συγκρότηση ενός «Τίμιου Κράτους».

Ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα αναπτύξει τις προτάσεις του που αφορούν τους κανόνες διαφάνειας και καταπολέμησης της σύγκρουσης συμφέροντος, την ανεξαρτησία των θεσμών και τον τρόπο διορισμού ανεξάρτητων αξιωματούχων, την κατάργηση των παράλογων προνομίων και την ταχεία απονομή της δικαιοσύνης, αναφέρει η ανακοίνωση.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γιώργος Κολοκασίδης, σε γραπτή δήλωση του για την ομιλία του Προέδρου Αναστασιάδη στη ΓΣ ΟΗΕ, αναφέρει ότι στην περίπτωση του Προέδρου της Δημοκρατίας δεν ισχύει η ρήση «κάλλιον αργά παρά ποτέ» διότι η Τουρκία δεν άλλαξε ποτέ το στόχο της για κυριαρχία στον βορρά και συγκυριαρχία στον νότο είτε μέσω της ρατσιστικής ΔΔΟ, είτε μέσω της λύσης δύο κρατών που τώρα ευαγγελίζεται.

«Και ότι τόσο η Κοινή Δήλωση της 11ης Φεβρουαρίου 2014, όσο και το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν αποτελούν πρόοδο, αλλά έμμεση νομιμοποίηση της κατοχής και της τουρκικής παρουσίας στην Κύπρο. Ούτε αποτελούν πρόοδο τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υπενθύμισε ενώπιον της ΓΣ του ΟΗΕ ως «εποικοδομητικές προτάσεις», γράφοντας τον επίλογο στην ομιλία του. Άραγε, όμως, τα ΜΟΕ δεν εξυπηρετούν τους στόχους της Τουρκίας για εδραίωση της κατοχής, που τόσο έντονα κατήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας;», προσθέτει.

Αναφορικά με τις ιταλικές εκλογές, ο Γιώργος Κολοκασίδης αναφέρει πως ό,τι και να σημειώνεται διεθνώς για τη νίκη της συντηρητικής συμμαχίας στις ιταλικές βουλευτικές εκλογές της 25ης Σεπτεμβρίου, ένα σημαντικό μήνυμα εστάλη στις Βρυξέλλες και στις ευρωπαϊκές πρωτεύουσες του βορρά: η ίδια η Ευρωπαϊκή Ένωση ή θα αλλάξει ή θα βουλιάξει.

«Είναι απόλυτα φυσιολογικό σημείο των καιρών μας, όταν δεν υπάρχει κοινό όραμα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κάθε λαός να στρέφεται σε δυνάμεις που επικεντρώνονται στα εθνικά συμφέροντα και αυτό ήταν το πρόταγμα της Τζώρτζια Μελόνι. Που έπεισε σχεδόν τους μισούς Ιταλούς ψηφοφόρους ότι έχει σχέδιο για τη χώρα, πέραν της κουτσής συνεννόησης με την ΕΕ», προσθέτει.

Ο υποψήφιος Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Μάριος Ηλιάδης, εξέδωσε γραπτή δήλωση με αφορμή δημοσιεύματα σε σχέση με την προσπάθεια των τεσσάρων ανεξάρτητων υποψηφίων για συνεργασία και στήριξη από κοινού, ενός υποψηφίου στην οποία αναφέρει ότι «η προσπάθεια μας ούτε οδηγείται προς ναυάγιο, αλλά ούτε και αντιμετωπίζει πρόβλημα ως προς την επιλογή του κοινού υποψηφίου, γιατί απλούστατα, το συγκεκριμένο ζήτημα δεν μας έχει ακόμη απασχολήσει».

Προσθέτει ότι «εκείνο στο οποίο και οι τέσσερις συμμετέχοντες στην προσπάθεια είμαστε συγκεντρωμένοι αυτή τη στιγμή, είναι πως το εγχείρημα μας να τύχει ευρύτερης στήριξης και από κόμματα, τα οποία δεν έχουν καταλήξει ακόμη σε αποφάσεις, και από ευρύτερα οργανωμένα σύνολα της κοινωνίας, αλλά και από προσωπικότητες, που αγωνιούν για την πορεία και προοπτικές του τόπου».

 ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top