Πραγματικά δεν θα μπορούσε να υπάρξει καλύτερο timing για την πρεμιέρα του έκτου κύκλου του Inside the World's Toughest Prisons, της σειράς του Netflix όπου ο πρώην κατάδικος και νυν παρουσιαστής Raphael Rowe περνάει μια βδομάδα ως τρόφιμος σε μερικές από τις πλέον διαβόητες φυλακές του πλανήτη.
Κι αυτό γιατί ο νέος κύκλος που ανέβηκε ήδη από χθες στην πλατφόρμα περιλαμβάνει το πολυαναμενόμενο επεισόδιο για τις Κεντρικές Φυλακές της Κύπρου και ενώ γυρίστηκε πριν από περίπου ένα χρόνο, έρχεται τώρα σε μια δύσκολη συγκυρία για τη διευθύντρια της “ουτοπικής φυλακής” -όπως τη χαρακτηρίζει ο Rowe- Αννα Αριστοτέλους μετά τις αποκαλύψεις για σχέδιο δυσφήμισής της με διαρροή προσωπικών στιγμών της που προσπάθησε να οργανώσει-όπως καταγγέλθηκε από την ίδια- ο πρώην διοικητής της ΥΚΑΝ Μιχάλης Κατσουνωτός με βαρυποινίτη εντός των φυλακών (ο οποίος στη συνέχεια τον έδωσε στεγνά στη διευθύντρια) και τη σκατοθύελλα που ακολούθησε.
Όπως τονίζεται συχνά-πυκνά στη 45λεπτη διάρκεια, η Άννα ανέλαβε στα τέλη του 2014 “μία από τις σκληρότερες φυλακές της Ευρώπης” (ο χαρακτηρισμός του Rowe) όπου οι εξεγέρσεις, το κοντραμπάντο ναρκωτικών, οι βιαιότητες εκ μέρους των δεσμοφυλάκων και οι αυτοκτονίες (και οι “αυτοκτονίες”) ήταν στην ημερήσια διάταξη (έξι μέσα σε 10 μήνες). Μέσα σε 8 χρόνια υπό τη διεύθυνση της Αριστοτέλους οι Κεντρικές Φυλακές μετατράπηκαν από κολαστήριο σε... ντοκιμαντέρ του Netflix με τίτλο “Η ουτοπική φυλακή” - δεν μπορείς να αλλάξεις εκ βάθρων ένα ολόκληρο -σαθρό- σύστημα χωρίς να κάνεις μερικούς εχθρούς στην πορεία. Κι επειδή είσαι γυναίκα να θέλουν να σε πλήξουν με τον πατροπαράδοτο, πατριαρχικό και προσφιλή στην κυπριακή ματσίλα τρόπο: βγάζοντας στη φόρα βίντεο όπου πιάνεσαι να κάνεις σεξ. Ουάου. Τι σοκ!
Πριν αναλάβει τη διεύθυνση των φυλακών η Αριστοτέλους πέρασε ένα χρόνο ως Ανώτερη Λειτουργός του Γραφείου του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με αντικείμενο η αναδιοργάνωση της Αστυνομίας και των Φυλακών. Και είναι αυτή η εμπειρία που την οδήγησε στις Κεντρικές Φυλακές όπου της δόθηκε η ευκαιρία να εφαρμόσει στην πράξη όσα πρότεινε η ίδια για την ανασυγκρότηση του σωφρονιστικού συστήματος: Στις άθλιες συνθήκες, τον εκφοβισμό, την καταρράκωση του ηθικού και την αλόγιστη βία του προηγούμενου καθεστώτος η Άνν αντιπρότεινε σωφρονισμό με ανθρώπινο πρόσωπο, αξιοπρεπή διαβίωση των κρατουμένων, εκπαίδευση, κατάρτιση και υποστήριξη για πλήρη και αρμονική επανένταξή τους στην κοινωνία.
Ο Rowe είναι Βρετανός δημοσιογράφος και παρουσιαστής, ο οποίος καταδικάστηκε το 1990 για μια δολοφονία που δεν διέπραξε. Του πήρε 12 χρόνια για να αθωωθεί και να καθαρίσει το όνομά του και μέχρι τότε έζησε το σκληρό πρόσωπο του βρετανικού σωφρονιστικού συστήματος στο πετσί του. Γι’ αυτό και με το που μπαίνει στις Κεντρικές Φυλακές και περνάει από συνέντευξη(!) ώστε να μάθουν τις δεξιότητες και τα χόμπι του, παθαίνει την πλάκα του (και πριν καλά καλά συνέλθει από το σοκ τον υποδέχεται στην είσοδο του αυλόγυρου ένα συντριβάνι-πιάνο που παίζει κλασικά κομμάτια όλη μέρα - και μιλάμε για έναν τύπο που έμεινε σε φυλακές παρέα με συμμορίες, μέλη καρτέλ και serial killers!). Κάθε μέρα που περνάει εκεί οι εκπλήξεις συνεχίζονται. Οι ίδιοι δεσμοφύλακες που στο προηγούμενο καθεστώς σάπιζαν στο ξύλο τους κρατούμενους τώρα χαριεντίζονται μαζί τους στον αυλόγυρο ή συμμετέχουν σε εκπαιδευτικά σεμινάρια για το πως “να ακινητοποιήσετε έναν κρατούμενο χωρίς να τον πονέσετε” (και αντί για το κλασικό “ακίνητος μη σου γαμήσω” να του λες “ηρέμησε, μην το παίρνεις προσωπικά”!). Οι κρατούμενοι παίζουν bingo (με έπαθλο κουβέρτες και 42άρες τηλεοράσεις), συμμετέχουν σε δεκάδες εργαστήρια (από εκμάθησης ρωσικής μέχρι βιβλιοδεσίας), έχουν ψυχολογική υποστήριξη και κελιά που θυμίζουν δωμάτια τριάστερου ξενοδοχείου. Και στο επίκεντρο, η Άννα κάθε εμφάνιση της οποίας συνοδεύεται από έξαλλες πανηγυρισμούς και αυθόρμητες(;) εκδηλώσεις θαυμασμού από τους κρατούμενους. Ειδικά από τους αιτητές ασύλου που όπως η ίδια πιστεύει δεν πρέπει να αντιμετωπίζονται ως εγκληματίες και να φυλακίζονται μαζί με τους παραβάτες του κοινού ποινικού κώδικα - κάτι που με βρίσκει προσωπικά απόλυτα σύμφωνο. Δεν εγκληματείς όταν προσπαθείς να επιβιώσεις ή να βρεις μια καλύτερη ζωή, ακόμα κι αν εισέρχεσαι παράνομα σε μια χώρα. Ο ΚΑΘΕΝΑΣ μας θα το έκανε στη θέση τους -ακόμα και οι “πετάξτε τους στη θάλασσα” κουραδόμαγκες- να παρακαλάμε να μην βρεθούμε ποτέ στη θέση τους.
Anyway, το επεισόδιο -όσο καλογυαλισμένο και με αμβλυμένες λίγο τις γωνίες κι αν είναι (“η μοναδική στον κόσμο φυλακή χωρίς ναρκωτικά” αναρωτήθηκε κάπως σκωπτικά ο Rowe και με το δίκιο του), δεν παύει να καταγράφει μια πραγματικότητα στις Κεντρικές Φυλακές που απέχει παρασάγγας από το κυπριακό “Εξπρές του μεσονυχτίου” που υπήρξε κάτω από το προηγούμενο καθεστώς. Η Άννα Αριστοτέλους διευθύνει χωρίς σιδερένια πυγμή ή με κίνητρο τον φόβο αλλά με σεβασμό στην αξιοπρέπεια, την προσωπικότητα και τη διαφορετικότητα, πιστεύοντας ότι ο κρατούμενος παραμένει άνθρωπος κι ότι στόχος πρέπει να είναι η ομαλή επανένταξή του στην κοινωνία και όχι η σωματική και ψυχική τσάκισή του.
Το timing της πρεμιέρας εκτός από κατάλληλο είναι ταυτόχρονα και ειρωνικό εάν αναλογιστεί κάποιος τα όσα ακολούθησαν τις αποκαλύψεις Αριστοτέλους για τη συνωμοσία με στόχο την ηθική και επαγγελματική της εξόντωση και κατ’ επέκταση την απομάκρυνσή της από τη θέση: Το κρυφτούλι της Υπουργού Δικαιοσύνης με τη διαθεσιμότητα του αστυνομικού (ο οποίος μετατέθηκε τελικά στο Λιμενικό), την εμφάνιση στημένων ρεπορτάζ για ανεξέλεγκτη δράση κυκλωμάτων και διακίνηση ναρκωτικών στις φυλακές (και μάλιστα με στοιχεία της προηγούμενης διοίκησης που πλασαρίστηκαν ψευδώς ως σημερινά), την παράλληλη ποινική έρευνα σε βάρος της ίδιας για τη δήθεν διαρροή απόρρητου εγγράφου προς τον “Πολίτη” αλλά και την έρευνα για χρήση κινητών τηλεφώνων και ναρκωτικών από κρατούμενους στις φυλακές. Να σκεφτείτε πως από τον Ιούνιο που η Αριστοτέλους κατήγγειλε ότι ο ανώτερος αστυνόμος Μιχάλης Κατσουνωτός φερόταν να αντάλλαζε μηνύματα με βαρυποινίτη από τον οποίο ζητούσε να βρει βίντεο με προσωπικές στιγμές της, η υπόθεση βρίσκεται ακόμα στο στάδιο της διερεύνησης με καινούργια παρακλάδια της έρευνας να ξεπετάγονται συνέχεια, τον υπό διερεύνηση αστυνομικό να συνεχίζει κανονικά την καριέρα του στο Λιμενικό και την ίδια να προσπαθεί από τότε να αποδείξει πως δεν είναι ελέφαντας.
Φυσικά στη Νήσο των Αγίων δεν είναι η πρώτη φορά που μετά από σοβαρή καταγγελία διώκεται ή διασύρεται ο καταγγέλλων. Ούτε το ότι έρχεται ένα ξένο δίκτυο να παρουσιάσει κάτι που οι ντόπιοι απαξιώνουν, πολεμούν ή κουκουλώνουν (βλέπε και The Cyprus Papers του Al Jazeera). Τώρα, αν κάποιος σφύριζε στο Netflix και την υπόθεση του Θανάση Νικολάου....
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Αυτά τα ζώδια θα έχουν φέτος την ευκαιρία να αλλάξουν δουλειά
• Δείτε βίντεο με 12χρονη μαθήτρια να πιάνει τον Σταυρό στην παγωμένη λίμνη των Ιωαννίνων
• Αποκάλυψη - Φίλη Ευγενίας: «Μου είχε πει ότι μάλωσαν και της έσπασε τα δόντια»
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις