ΔΙΕΘΝΗ

Παραδόθηκε στον Λίβανο και το Ισραήλ το αμερικανικό προσχέδιο της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης

Παραδόθηκε στον Λίβανο και το Ισραήλ το αμερικανικό προσχέδιο της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης

Η Πρέσβειρα των ΗΠΑ στη Βηρυτό, Ντόροθυ Σία, παρέδωσε το πρωί του Σαββάτου στον Πρόεδρο του Λιβάνου Μισέλ Αούν το τελικό προσχέδιο της συμφωνίας θαλάσσιας οριοθέτησης Ισραήλ-Λιβάνου.

Όπως έγινε γνωστό από τα λιβανικά ΜΜΕ, ο Πρόεδρος Αούν ενημέρωσε σχετικά με το περιεχόμενο του προσχεδίου που παρέλαβε τον Πρόεδρο του Κοινοβουλίου Ναμπίχ Μπέρι και τον Πρωθυπουργό Νατζίμπ Μικάτι.

Παράλληλα, η κρατική ισραηλινή τηλεόραση μετέδωσε ότι το προσχέδιο της συμφωνίας έχει ήδη ληφθεί και από την ισραηλινή πλευρά. Σύμφωνα με κυβερνητικές πληροφορίες, τις οποίες επικαλείται το κρατικό ισραηλινό μέσο, το περιορισμένης σύνθεσης Υπουργικό Συμβούλιο, αρμόδιο για ζητήματα άμυνας και ασφάλειας που αποτελείται από τον Πρωθυπουργό Γιαΐρ Λαπίντ και τους Υπουργούς Άμυνας, Δημοσίας Τάξεως, Οικονομικών και Δικαιοσύνης, θα συνεδριάσουν επί του προσχεδίου την ερχόμενη Πέμπτη.

Όπως μετέδωσε η ίδια πηγή, η ισραηλινή κυβέρνηση θα αναμένει έως τότε να πληροφορηθεί τη στάση που θα τηρήσει η λιβανική κυβέρνηση και αναλόγως θα καθορίσει τη στάση της.

Η είδηση της παράδοσης του προσχεδίου της συμφωνίας αναφέρθηκε από τον Χασάν Νασράλα, ηγέτη της Χεζμπολάχ, κατά τη διάρκεια τηλεοπτικής εκπομπής του δικτύου Αλ-Μανάρ που εκφράζει τις θέσεις της οργάνωσης. Ο Νασράλα δήλωσε ότι «αναμένει την απόφαση της πολιτικής ηγεσίας της χώρας του», χωρίς να προβεί σε περαιτέρω λεπτομέρειες.

Ωστόσο το Αλ-Μανάρ, επικαλούμενο λιβανικές κυβερνητικές πηγές, μετέδωσε κάποια σημεία που περιέχονται στο προσχέδιο της συμφωνίας. Συγκεκριμένα, το προσχέδιο φέρεται να ορίζει ότι ολόκληρο το κοίτασμα Qanna θα αποδοθεί στον Λίβανο, ότι θα αξιοποιηθεί από την γαλλική εταιρεία υδρογονανθράκων Total, η οποία και θα αρχίσει τις εργασίες της στο κοίτασμα «αμέσως μόλις υπογραφεί η συμφωνία».

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

Το Αλ-Μανάρ μεταδίδει ότι «η υπογραφή της συμφωνίας δεν συνεπάγεται διπλωματική αναγνώριση του Ισραήλ εκ μέρους του Λιβάνου, καθότι δεν περιέχεται οιαδήποτε διασύνδεση με τα χερσαία σύνορα των δύο χωρών».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έπεσε από τον δεύτερο όροφο οικίας 56χρονος - Κρίσιμα στο Νοσοκομείο

Χειροπέδες σε 31χρονο για έκρηξη σε υποστατικό στον Πρωταρά

Πασχαλινά αυγά από «χρυσάφι» - Γιατί ανεβαίνουν οι τιμές του κακάο; Οι λόγοι, το ποσοστό και η νόσος του μαύρου λοβού

Δρόμος Πάφου-Πόλης: Έμεινε στα χαρτιά η ολοκλήρωση της Α’ φάσης λόγω καθυστερήσεων - Εν αναμονή αποφάσεων

Εκλογές 2024: Τα μηνύματα του εκλογικού σώματος και η χαλαρή ψήφος

Χάρης Βαρθακούρης: «Απέρριπτα όλους τους στίχους που έφερνε ο πατέρας μου»



LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

LIVE: «Το Ιράν δεν σχεδιάζει άμεσα αντίποινα εναντίον του Ισραήλ» - Ρίχνουν τους τόνους Τεχεράνη και Τελ Αβίβ

Νέος συναγερμός σήμανε σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή, μετά τις αναφορές αμερικανικών ΜΜΕ για επίθεση του Ισραήλ στο Ιράν με πυραύλους. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τις εξελίξεις 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top