ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μάχες μέχρι τέλους για Αβέρωφ, Μαυρογιάννη, Χριστοδουλίδη - Oι αφετηρίες και οι προβλέψεις

Μάχες μέχρι τέλους για Αβέρωφ, Μαυρογιάννη, Χριστοδουλίδη - Oι αφετηρίες και οι προβλέψεις

Καθοριστικές μάχες μαίνονται το τελευταίο διάστημα και θα εντατικοποιηθούν προσεχώς, για την ανάδειξη των δύο μονομάχων που θα αναμετρηθούν μέχρι τέλους για την προεδρία της Δημοκρατίας. Αβέρωφ Νεοφύτου, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Νίκος Χριστοδουλίδης είναι η τριάδα των υποψηφίων που θεωρούνται ως οι βασικοί διεκδικητές της προεδρίας, υποστηριζόμενοι αντιστοίχως από τα τρία μεγαλύτερα κόμματα.

Εάν η συμπεριφορά του εκλογικού σώματος κινηθεί στα επίπεδα που έδειξαν οι μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις, τότε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, ο οποίος επιπλέον του ΔΗΚΟ στηρίζεται και από την ΕΔΕΚ, κατά πάσα πιθανότητα θα έχει εξασφαλισμένο το ένα εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο και εκκρεμεί ο δεύτερος με τον οποίο θα αναμετρηθεί. Συνεπώς, Αβέρωφ Νεοφύτου και Ανδρέας Μαυρογιάννης θα κληθούν έχουν μπροστά τους μια πολύ μεγάλη πρόκληση.

20 χιλιάδες ψήφοι διαφορά ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου φαίνεται να έχει ένα προβάδισμα έναντι του Ανδρέα Μαυρογιάννη, για δύο λόγους: Έχει τη στήριξη του μεγαλύτερου κόμματος και ως εκ τούτου, απευθύνεται σε ένα ακροατήριο 100 χιλιάδων ψήφων, με βάση τις βουλευτικές του 2021, ποσοστό που αγγίζει το 28% των ψηφοφόρων που πήγαν στην κάλπη. Επίσης, όπως προκύπτει από τις δημοσκοπήσεις, ο Αβέρωφ Νεοφύτου, φαίνεται να εξασφαλίζει λίγες έστω αλλά σημαντικές ψήφους και από άλλα κόμματα. Ασφαλώς το μεγάλο ερώτημα που παραμένει αναπάντητο είναι ο βαθμός συσπείρωσης των ψηφοφόρων του ΔΗΣΥ που θα μπορέσει ο Αβέρωφ Νεοφύτου να επιτύχει γύρω από την υποψηφιότητά του και οι νέες ψήφοι που θα εξασφαλίσει, είτε από άλλα κόμματα, είτε από νέους ψηφοφόρους ή από εκείνους που απείχαν από προηγούμενες εκλογές.

Στον αντίποδα, ο Ανδρέας Μαυρογιάννης, στηρίζεται από το ΑΚΕΛ, του οποίου η εκλογική δύναμη σε απόλυτους αριθμούς ανέρχεται στις 80 χιλιάδες ψήφους, (20 χιλιάδες πιο κάτω από τη δύναμη του ΔΗΣΥ), δηλαδή ποσοστό 22,3% των ψηφοφόρων που άσκησαν το εκλογικό τους δικαίωμα το 2021. Από τις μέχρι τώρα δημοσκοπήσεις φαίνεται ότι τα ερείσματα του Ανδρέα Μαυρογιάννη στους πέραν του ΑΚΕΛ ψηφοφόρους παραμένουν περιορισμένα και σίγουρα πιο κάτω από εκείνα που αναμένει το επιτελείο του και η Εζεκία Παπαϊωάννου.

Η πολυσυλλεκτικότητα αποτελεί το μεγάλο πλεονέκτημα του Νίκου Χριστοδουλίδη, ο οποίος όπως επιβεβαιώνεται από όλες τις μετρήσεις που ἐγιναν μέχρι τώρα, διατηρεί ερείσματα ανάμεσα σε ψηφοφόρους από όλους τους κομματικούς χώρους. Εάν αυτά τα ερείσματα επιβεβαιωθούν στην κάλπη, τότε σε συνδυασμό με τις ψήφους που θα πάρει από ψηφοφόρους του ΔΗΣΥ, το εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο θα είναι εξασφαλισμένο. Όλα όμως είναι θεωρητικά και πολλά θα κριθούν από τις ψήφους που θα πάρει από τη συναγερμική δεξαμενή των 100 χιλιάδων του 2021, καθώς και από την τεράστια λίμνη που αριθμεί περισσότερους από 190 χιλιάδες εκλογείς (34.28% των εγγεγραμμένων), που γύρισαν την πλάτη στην κάλπη στις βουλευτικές του 2021. Σε αυτή τη μεγάλη λίμνη θα αλιεύσουν όλοι οι υποψήφιοι, ελπίζοντας ότι θα εξασφαλίσουν επιπλέον στήριξη.

Η προστιθέμενη αξία

Το σκηνικό όπως διαμορφώνεται καθιστά παρακινδυνευμένη την όποια εκτίμηση για το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου. Θεωρητικά, εάν κατά ένα μεγάλο βαθμό το ένα εισιτήριο είναι σφραγισμένο στον Χριστοδουλίδη, όπως δείχνουν οι δημοσκοπήσεις, τότε η μεγάλη μάχη θα δοθεί ανάμεσα στον Αβέρωφ Νεοφύτου και τον Ανδρέα Μαυρογιάννη. Υπό αυτή την έννοια οποιαδήποτε στήριξη εξασφαλίσει ο ένας από τους δύο ή και οι δύο, από κάποια άλλη πολιτική δύναμη, πέραν των δύο μεγάλων κομμάτων που τους στηρίζουν, θα έχει προστιθέμενη αξία. Ο Αβέρωφ Νεοφύτου προσβλέπει σε στήριξη από τη ΔΗΠΑ, ενώ ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ελπίζει ότι μπορεί να υποστηριχθεί από το Κίνημα Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών. Ωστόσο, όλα είναι ανοικτά και στα δύο κόμματα. Στην μεν ΔΗΠΑ υπάρχουν πολλοί υποστηρικτές του Χριστοδουλίδη, στο δε Κίνημα Οικολόγων, για να υποστηριχθεί ένας υποψήφιος θα πρέπει να εξασφαλίσει το 60% των συμμετεχόντων στην εκλογική συνδιάσκεψη, κάτι το οποίο φαίνεται αρκετά δύσκολο.

Η ψυχολογία και η χαμένη ψήφος

Τα αποτελέσματα των δημοσκοπήσεων που θα δημοσιοποιούνται το επόμενο διάστημα είναι εξαιρετικά σημαντικά, γιατί θα καθορίσουν και τη στρατηγική που θα χαράξουν οι διεκδικητές της προεδρίας. Εάν ο Νίκος Χριστοδουλίδης διατηρήσει το ξεκάθαρο προβάδισμα τότε ουσιαστικά φαἰνεται να παγιώνεται μια δημοσκοπική εικόνα που τον θέλει να κλειδώνει το ένα εισιτήριο για τον δεύτερο γύρο και ουσιαστικά να χρίζεται ως το μεγάλο φαβορί για την νίκη. Από εκεί και πέρα, απομένει να φανεί εάν ένας από τους Αβέρωφ Νεοφύτου ή Ανδρέας Μαυρογιάννης έχει προβάδισμα και κλειδώνει τη δεύτερη θέση. Σε μια τέτοια περίπτωση η στρατηγική των υποψηφίων θα επικαιροποιηθεί αναλόγως γιατί ο τρίτος θα πρέπει να καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για να μην πληγεί από τη λογική της χαμένης ψήφου. Εάν όμως, υπάρχει σκηνικό ισοπαλίας και μάχη στήθους με στήθος για τη δεύτερη θέση, τότε τα δεδομένα διαφοροποιούνται. Μεγάλο ενδιαφέρον θα αποκτήσει η εκλογική αναμέτρηση σε περίπτωση που οι δημοσκοπήσεις δείξουν σαφή υποχώρηση του Νίκου Χριστοδουλίδη και άνοδο των Αβέρωφ και Μαυρογιάννη, ώστε και οι τρεις βασικοί διεκδικητές να εκκινούν από κοντινή απόσταση, όπως είχαμε το 2008, στην αναμέτρηση των Τάσσου Παπαδόπουλου, Δημήτρη Χριστόφια και Ιωάννη Κασουλίδη. Μέχρι τώρα όμως δεν φαίνεται να προκύπτει κάτι τέτοιο.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top