Η σύσταση των ειδικών κλιμακίων της Αστυνομίας για καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, οδήγησε τα θύματα στο να "σπάσουν τη σιωπή τους" και να καταγγείλουν τέτοιου είδους περιστατικά, με αποτέλεσμα να αυξηθεί ο αριθμός των καταγγελιών στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Στηβ Θεοδούλου, εκπρόσωπος Τύπου της Αστυνομικής Διεύθυνσης Αμμοχώστου.
Πρόσθεσε ότι "σήμερα μετά από δύο περίπου χρόνια από τη σύσταση του ειδικού κλιμακίου της Αστυνομίας για καταπολέμηση της ενδοοικογενειακής βίας, δίνεται η δυνατότητα στα θύματα να προβαίνουν σε καταγγελίες για τέτοιου είδους υποθέσεις σπάζοντας τη σιωπή τους. Αυτός είναι και ο λόγος που έχει παρατηρηθεί αύξηση στον αριθμό των καταγγελιών για αδικήματα της συγκεκριμένης φύσης».
Δυστυχώς συνέχισε "στο παρελθόν τα θύματα, επειδή φοβούνταν τον κοινωνικό στιγματισμό ή το ενδεχόμενο θυματοποίησης τους από την κοινωνία και τα ΜΜΕ, ήταν αναγκασμένα να βιώνουν επανειλημμένα την ενδοοικογενειακή βία, μη θέλοντας να καταγγείλουν στην Αστυνομία όσα βίωναν στο σπίτι τους. Ωστόσο τα τελευταία δύο χρόνια με τη σύσταση των συγκεκριμένων κλιμακίων της Αστυνομίας για διερεύνηση υποθέσεων ενδοοικογενειακής βίας και με τη συνεργασία άλλων συναρμόδιων Υπηρεσιών με τις οποίες η Δύναμη συνεργάζεται, τα θύματα μπορούν πλέον να προχωρήσουν σε καταγγελία των υποθέσεων τους».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Θεοδούλου είπε πως «το ειδικό κλιμάκιο της Αστυνομίας στην επαρχία Αμμοχώστου συστάθηκε τον Φεβρουάριο του 2021 και εντός του χρόνου αυτού πραγματοποιήθηκαν 376 καταγγελίες για ενδοοικογενειακή βία. Τον προηγούμενο χρόνο, δηλαδή το 2020 που δεν υπήρχαν τα συγκεκριμένα κλιμάκια της Αστυνομίας, είχαμε μόνο 120 καταγγελίες» είπε και πρόσθεσε πως «η σύσταση του κλιμακίου σε όλες τις επαρχίες, βοήθησε τα θύματα να μιλήσουν και να προβούν σε καταγγελίες».
Όπως εξήγησε «οι καταγγελίες αφορούν βία μεταξύ συζύγων και ψυχολογική βία σε ανήλικα παιδιά. Σύμφωνα με το Νόμο βία ή πράξη συμπεριφοράς η οποία ασκείται μεταξύ μελών της οικογένειας στην παρουσία ανήλικου μέλους, θεωρείται σαν να ασκήθηκε βία στο ανήλικο μέλος και δύναται να προκαλέσει ψυχολογική βία» είπε και σημείωσε πως «ως εκ τούτου, αρκετές υποθέσεις όπου τσακώνονται μεταξύ τους οι γονείς, στην παρουσία ανήλικων παιδιών, δύναται να προκαλέσει ψυχολογική βία στο ανήλικο παιδί».
Ερωτηθείς για τη διαδικασία που ακολουθείται μετά την καταγγελία ενός θύματος, ο κ. Θεοδούλου απάντησε πως «τέτοιου είδους περιστατικά διέποντάς από συγκεκριμένες διαδικασίες και πρωτόκολλα. Μετά την καταγγελία στον Αστυνομικό Σταθμό θα γίνει αξιολόγηση της επικινδυνότητας της υπόθεσης και σε περίπτωση που χρειάζεται να γίνουν άμεσες ή έμμεσες ενέργειες τότε αυτές θα γίνουν».
Μεταξύ των ενεργειών αυτών σημείωσε «είναι η έκδοση εντάλματος σύλληψης του θύτη, η άμεση απομάκρυνση του θύματος από το σπίτι για προστασία του και η έκδοση διαταγμάτων αποκλεισμού του δράστη, που να του απαγορεύει να επικοινωνεί με άτομα της οικογένειας ή να εισέρχεται στην οικία. Οι πλείστες υποθέσεις ενδοοικογενειακής βίας συμπληρώνονται και καταχωρούνται από την Αστυνομία ενώπιον Δικαστηρίου εντός 24 ωρών και από την πλευρά τους (Δικαστήρια) προχωρούν σε γρήγορη εκδίκαση τους».
Σύμφωνα με τον κ. Θεοδούλου «ακόμα μετά την ολοκλήρωση της δικαστικής διαδικασίας η Αστυνομία βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τις οικογένειες και παρακολουθούν σε περίπτωση που ελλοχεύει κίνδυνος επανάληψης της βίας».
Σε περίπτωση συνέχισε που «δεν υπάρχει βία τη δεδομένη στιγμή της καταγγελίας, τότε η Αστυνομία θα λάβει τα απαραίτητα στοιχεία για την υπόθεση που θα δοθούν στο ειδικό κλιμάκιο. Επίσης μετά την καταγγελία θα γίνει ενημέρωση των δικαιωμάτων των θυμάτων, δηλαδή τι μπορεί να τους προσφέρει η Αστυνομία και οι άλλες αρμόδιες Υπηρεσίες του Κράτους».
Ένας από τους λόγους που τα θύματα εμπιστεύονται πλέον περισσότερο την Αστυνομία, είπε "είναι και το γεγονός ότι η διερεύνηση των υποθέσεων γίνεται πολύ διακριτικά. Τα εξιδεικευμένα κλιμάκια, είναι στελεχωμένα με έμπειρους ανακριτές που έτυχαν εξειδίκευσης ενώ αρκετοί από αυτούς, κατέχουν και διάφορα συναφή πτυχία δηλαδή πανεπιστημιακούς τίτλους στην ψυχολογία, στην εγκληματολογία και σε θέματα που μπορούν να υποστηρίξουν τα θύματα».
Πάντοτε, συνέχισε «οι ενέργειες των ανακριτών των ειδικών κλιμακίων γίνονται με απόλυτη εχεμύθεια και αμεροληψία, ενώ αντιμετωπίζουν τα θύματα με ευαισθησία, αφού κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και το κάθε άτομο θέλει να νοιώσει ότι είναι ξεχωριστό».
Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΑΔΕ Αμμοχώστου είπε επίσης ότι «καλούμε το κοινό, ειδικά άτομα που κατέχουν πληροφορίες ή γνωρίζουν ότι υπάρχουν οικογένειες που βιώνουν ενδοοικογενειακή βία και ειδικά ανήλικα παιδιά, να επικοινωνήσουν με τη Αστυνομία. Τα μέλη της Δύναμης θα τηρήσουν την απαραίτητη εχεμύθεια, ενώ είναι στα πλαίσια της Αστυνομίας να διερευνήσει αυτεπάγγελτα την υπόθεση και να προστατέψει τα θύματα».
Σημείωσε επίσης ότι το κοινό μπορεί να προβαίνει σε καταγγελίες στα τηλέφωνα 23 803080 και 23 803044 και ο αριθμός της Γραμμής του Πολίτη το 1460.
ΑΠΟ ΚΥΠΕ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:
• Χαλασμός Κυρίου στη Λεμεσό: Έντονα καιρικά φαινόμενα και κίτρινη προειδοποίηση - Δείτε βίντεο
• Διακοπή ρεύματος στη Λεμεσό λόγω της κακοκαιρίας - Δείτε τις περιοχές που επηρεάζονται
• Απόλλων-ΑΠΟΕΛ: Τελευταίος έλεγχος στις 19:30
• Στρατιωτική δύναμη του Ισραήλ αναπτύχθηκε σε παραλιακή πόλη Λιβάνου συλλαμβάνοντας έναν άντρα
Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις