ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ

Δρ Καραγιάννης: Απαντάει για μέτρα στις γιορτές - Υψηλό το ποσοστό επαναλοιμώξεων από κορωνοϊό

Δρ Καραγιάννης: Απαντάει για μέτρα στις γιορτές - Υψηλό το ποσοστό επαναλοιμώξεων από κορωνοϊό

Πολύ νωρίς για να υπάρχει ξεκάθαρη πρόβλεψη για μέτρα κατά της πανδημίας του κορωνοϊού τις γιορτές των Χριστουγέννων και την Πρωτοχρονιά δηλώνει ο Δρ Πέτρος Καραγιάννης.

Μιλώντας στο ThemaOnline, ο καθηγητής Μοριακής Ιολογίας και μέλος της Συμβουλευτικής Επιστημονικής Επιτροπής, σημείωσε πως «δεν ξέρουμε ακόμη πώς θα μας επηρεάσει η πανδημία. Αναμένεται σίγουρα να υπάρχει έξαρση λόγω της χαλάρωσης των μέτρων. Με βάση τα προηγούμενα δύο χρόνια το κύμα έφτασε κοντά μας τέλη Νοεμβρίου - αρχές Δεκεμβρίου». Τόνισε όμως πως «δεν βλέπω στο παρόν στάδιο να πρέπει να αλλάξει κάτι όσον αφορά τα μέτρα».

Από την άλλη, ο Δρ Καραγιάννης προειδοποιησε πως πάντα υπάρχει ο κίνδυνος μιας νέας μετάλλαξης που δεν ξέρουμε πως θα μας επηρεάσει.

«Αυτή τη στιγμή τα κρούσματα έχουν σταθεροποιηθεί γύρω στα 2,800 τη βδομάδα, ενώ τη μέρα έχουμε γύρω στα 400 νέα κρούσματα που θεωρείται ότι κινούμαστε σε χαμηλά επίπεδα», υπέδειξε ο Δρ. Καραγιάννης. Παρόλα αυτά, το 26% των περιπτώσεων αφορά επαναλοιμώξεις και θεωρείται ένα αρκετά υψηλό ποσοστό.

Ο καθηγητής μοριακής βιολογίας έστειλε μήνυμα ενθάρρυνσης για εμβολιασμό με ενισχυτική δόση καθώς το τείχος της ανοσιας πέφτει για να αποφύγουμε τη βαριά νόσηση και νοσηλεία.

Ιός της γρίπης

Τόνισε ακόμη πως πρέπει να προετοιμαστούμε παράλληλα για τον ιό της γρίπης πως συνήθως έρχεται στην Κύπρο Ιανουάριο-Φεβρουάριο με τον αντίστοιχο εμβολιασμό των ευάλωτων μονάδων.

Ευλογιά των πιθήκων

Σύμφωνα με τον Δρ Πέτρο Καραγιάννη δεν υπάρχει νέο επιβεβαιωμένο κρούσμα ευλογιάς των πιθήκων, που να χρειάζονταν τουλάχιστον νοσηλεια, τις τελευταίες εβδομάδες πέραν των πέντε που ανακοινώθηκαν ως τώρα. «Φαίνονται πως τα άτομα υψηλού κινδύνου, που ήταν ομόφυλοι άνδρες με έντονη σεξουαλική ζωή, να συμμορφώθηκαν στις σχετικές οδηγίες και να είναι πιο προσεκτικοί», σημείωσε.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Αντίποινα στο Ιράν αποφάσισε το Ισραήλ, κλειστά χαρτιά για το χρόνο επίθεσης

Καζάνει που «βράζει» είναι η Μέση Ανατολή, μετά την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ σε αντίποινα για το φονικό χτύπημα του δεύτερου στο ιρανικό προξενείο στη Συρία. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, έχει δεσμευτεί να απαντήσει στην Τεχεράνη και σταθμίζει τις επιλογές του για το τι θα κάνει. 

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top