ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χρύσης Παντελίδης: «Η Κύπρος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση»

Χρύσης Παντελίδης: «Η Κύπρος μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στις προσπάθειες της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση»

Η Κύπρος, ως μελλοντική χώρα παραγωγής φυσικού αερίου, αλλά και ως κεντρικό πυλώνας του υπό κατασκευή EuroAsia Interconnector, μπορεί να συμβάλει ουσιαστικά στον τερματισμό της ενεργειακής απομόνωσης της ίδιας, καθώς και στις προσπάθειες της ΕΕ για ενεργειακή απεξάρτηση από τα ρωσικά ορυκτά καύσιμα, τόνισε ο Βουλευτής Χρύσης Παντελίδης, στη Διακοινοβουλευτική Διάσκεψη για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση στην ΕΕ.

Σύμφωαν με ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, σε παρέμβασή του κατά τη συζήτηση του θέματος αναφορικά με το κόστος ενεργειακής απεξάρτησης και τη χρηματοδότηση των ενεργειακών και κλιματικών στόχων, ο κ. Παντελίδης, χαιρέτισε τα μέτρα που ελήφθησαν στο πρόσφατο έκτακτο Συμβούλιο Υπουργών Ενέργειας της ΕΕ, καθώς συνεκτιμούν το διαφορετικό ενεργειακό μείγμα και τα διαφορετικά σημεία αφετηρίας του κάθε κράτους μέλους της ΕΕ.

Επίσης, αναφέρθηκε στη συμπερίληψη, κατόπιν σχετικής πρότασης της Κύπρου, ειδικής πρόνοιας για εθελοντική υλοποίηση των μέτρων που συμφωνήθηκαν, η οποία λαμβάνει υπόψη τις ιδιαιτερότητες της Κύπρου, όπως την ενεργειακή απομόνωσή της από την υπόλοιπη Ευρώπη και το μικρό σύστημα ηλεκτρισμού της χώρας.

Προστίθεται ότι αναφερόμενος στον ρόλο της Κύπρου για την ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπηςο κ. Παντελίδης είπε ότι η τριμερής συνεργασία με την Ελλάδα, το Ισραήλ και την Αίγυπτο, θα ενισχύσει τη θέση της χώρας ως πυλώνα ασφάλειας, ειρήνης και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Κύπριος Βουλευτής καταδίκασε τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου, αλλά και της Ελλάδας, σημειώνοντας ότι οι προκλήσεις αυτές παραβιάζουν τα κυριαρχικά δικαιώματα των δύο χωρών, το διεθνές δίκαιο και τη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, η οποία είναι μέρος του κοινοτικού κεκτημένου.

Οι εντεινόμενες τουρκικές παρενοχλήσεις, οι οποίες παρεμποδίζουν την ομαλή διεξαγωγή του ενεργειακού προγράμματος της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν στρέφονται μόνο εναντίον της Κύπρου, αλλά και εναντίον των σχεδιασμών της ίδιας της ΕΕ, οι οποίοι στοχεύουν στη διαφοροποίηση των ενεργειακών οδών και στη διασφάλιση της ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, υπογράμμισε ο κ. Παντελίδης.

Καταλήγοντας, ο κ. Παντελίδης απηύθυνε έκκληση στους Ευρωπαίους εταίρους, καθώς και στα θεσμικά όργανα της ΕΕ, να επιδείξουν αποτελεσματική αλληλεγγύη στην Κύπρο, προκειμένου να συνεχίσει απρόσκοπτα το ενεργειακό της πρόγραμμα, καθώς και για συμμόρφωση της Τουρκίας, ως υποψήφιας για ένταξη στην ΕΕ χώρας, με το διεθνές δίκαιο και τις αρχές και αξίες της ΕΕ.

Στις εργασίες της Διακοινοβουλευτικής Διάσκεψης για τη Σταθερότητα, τον Οικονομικό Συντονισμό και τη Διακυβέρνηση της ΕΕ, οι οποίες ολοκληρώνονται σήμερα στην Πράγα, συμμετέχει αντιπροσωπία της Βουλής, αποτελούμενη από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Βουλευτή Χρύση Παντελίδη, τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Βουλευτή Αντρέα Καυκαλιά, και το Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού, Βουλευτή Σάβια Ορφανίδου.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μας τα... χαλάει ο καιρός - Σε ισχύ κίτρινη προειδοποίηση για ισχυρές καταιγίδες και χαλάζι

Ζίζυρος, σακκουλλοδρομίες και άλλα 10 παραδοσιακά παιχνίδια του Πάσχα στην Κύπρο - Διατηρούνται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου

Γρίπη των πτηνών και σε… αγελάδες: Πώς και πότε μεταδίδεται στον άνθρωπο - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Επεισοδιακή νύχτα στη Λεμεσό - Έκαψαν περιπολικό και επιτέθηκαν σε αστυνομικούς

Υπ.Μεταφορών στο «T»: Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα λειτουργήσει σύστημα καμερών για παράνομη στάθμευση - Οι λεπτομέρειες

Ιωάννα Τούνη: Δείχνει στους ακολούθους της τις εξωτικές διακοπές της - Δείτε φωτογραφίες



Μολότοφ, κροτίδες, επιθέσεις και... συλλήψεις - Παρατράγουδα σε διάφορες πόλεις τη νύχτα της Ανάστασης

Μολότοφ, κροτίδες, επιθέσεις και... συλλήψεις - Παρατράγουδα σε διάφορες πόλεις τη νύχτα της Ανάστασης

Τα μέλη της Αστυνομίας κλήθηκαν να αντιμετωπίσουν διάφορα περιστατικά παγκύπρια κατά το τελευταίο τριήμερο της Μεγάλης Εβδομάδας που αφορούσαν οχληρία, ρίψη κροτίδων, άναμμα λαμπρατζιών και άλλα αδικήματα που σχετίζονταν με τη νεανική παραβατικότητα. Επίσης, σε συνεργασία με την Πυροσβεστική Υπηρεσία, ανταποκρίθηκαν σε αρκετές κλήσεις που αφορούσαν πυρκαγιές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top