ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τσαβούσογλου: Ζητεί δίκαιη κατανομή πόρων σε Κύπρο - Έρχεται ξανά το Oruc Reis

Τσαβούσογλου: Ζητεί δίκαιη κατανομή πόρων σε Κύπρο - Έρχεται ξανά το Oruc Reis

«Είμαστε έτοιμοι για θετικά βήματα στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου με τον ομόλογό του Σεΐχη Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani, του Κατάρ.

Την ίδια ώρα προς τη θάλασσα του Μαρμαρά πλέει το ερευνητικό πλοίο Oruc Reis για να βγει στο Αιγαίο και από εκεί να κατευθυνθεί στο λιμάνι της Αττάλειας, όπως μεταδίδει το τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο DHA.

Το ερευνητικό σκάφος μήκους 86 μέτρων ολοκλήρωσε τη διέλευση του Βοσπόρου σε 1,5 ώρα, ενώ δύο σκάφη της ακτοφυλακής συνόδευαν το πλοίο κατά τη διέλευσή του.

Τσαβούσογλου: «Είμαστε έτοιμοι για δίκαιη κατανομή στην ανατ. Μεσόγειο και την Κύπρο»

«Μιλάμε για "δίκαιη κατανομή" στην ανατολική Μεσόγειο και την Κύπρο. Ως εκ τούτου, είμαστε πάντα έτοιμοι να κάνουμε θετικά βήματα σε αυτό το θέμα. Αλλά και η άλλη πλευρά θα πρέπει να συμφωνήσει προς αυτή την κατεύθυνση. Η τάση που βλέπουμε τελευταία δεν είναι προς αυτή την κατεύθυνση. Αλλά θα ήθελα επίσης να πω το εξής: Θα συνεχίσουμε πάντα να υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα της Τουρκίας, της ΤΔΒΚ και του Τ/Κ λαού».

Τι είπε για τα F-16 και την πρόταση Πούτιν

Αναφερόμενος στο θέμα της αγοράς F-16 από τις ΗΠΑ μετά την εξέλιξη στη Γερουσία, ο Τσαβούσογλου επιβεβαίωσε ότι οι τεχνικές συνομιλίες πήγαιναν και πηγαίνουν καλά.

«Η αμερικανική κυβέρνηση έδωσε πλήρη στήριξη. Και ο Μπάιντεν και το ΥΠΕΞ. Η άποψη της αμερικανικής κυβέρνησης και του Πενταγώνου, δηλαδή για προμήθεια F-16 στην Τουρκία, είναι ότι αυτό δεν είναι μόνο προς όφελος της Τουρκίας, αλλά και προς όφελος του ΝΑΤΟ. Είπαν λοιπόν ότι ήταν προς το συμφέρον και των ΗΠΑ. Προς αυτήν την κατεύθυνση έχει πλέον περάσει. Αλλά, φυσικά, αυτό πρέπει να οριστικοποιηθεί το συντομότερο δυνατό. Υπήρξαν επίσης γερουσιαστές που έκαναν εκστρατεία εναντίον αυτού του νομοσχεδίου. Συζητήσαμε και με αυτούς. Η πρεσβεία και ο πρέσβης μας κ. Μουράτ και οι συνεργάτες μας βρίσκονται σε συνεχή επαφή εκεί, στην Ουάσιγκτον. Και ελπίζω να ολοκληρωθεί ομαλά αυτή η διαδικασία. Δεν ωφελεί να παίρνετε κάτι υπό όρους, δηλαδή να παίρνετε κάτι που δεν θα μπορείτε να χρησιμοποιήσετε. Ας το πούμε και αυτό για άλλη μια φορά».

 Σχολιάζοντας την πρόταση του Ρώσου προέδρου να καταστεί η Τουρκία ενεργειακό κέντρο, ο Τούρκος ΥΠΕΞ είπε: «Είμαστε υπέρ της άμβλυνσης της ενεργειακής κρίσης στην Ευρώπη. Η αποδυνάμωση δεν είναι υπέρ μας, αλλά εναντίον μας. Θα θέλαμε να συμβάλουμε στη λύση. Ως αποτέλεσμα, όπως είπε κι ο πρόεδρός μας στους δημοσιογράφους, θα πρέπει να εξεταστεί προσεκτικά και να γίνουν οι απαραίτητες μελέτες».

Πηγή: ethnos.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Ανάλυση - Επίθεση Ισραήλ: Τι να περιμένουμε μετά το χτύπημα - Το Ιράν ενεργοποίησε συστήματα αεράμυνας

Στη Μέση Ανατολή και στις σχέσεις Ισραήλ και Ιράν είναι στραμμένα τα βλέμματα της διεθνούς κοινότητας για ακόμη μία φορά μετά το χτύπημα στο έδαφος της Τεχεράνης που αποδίδεται στο Τελ Αβίβ.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top