ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ιεράρχες στην κούρσα της διαδοχής- Oι επικρατέστεροι και οι ισορροπίες

Ιεράρχες στην κούρσα της διαδοχής- Oι επικρατέστεροι και οι ισορροπίες

Διακριτικές κινήσεις για την επόμενη μέρα στην ιεραρχία της Εκκλησίας της Κύπρου βρίσκονται σε εξέλιξη τις τελευταίες ώρες, αφότου έγινε γνωστή η επιδείνωση της υγείας του Αρχιεπισκόπου Χρυσοστόμου, ο οποίος δίδει την πιο δύσκολη μάχη της ζωής του.

Το γενικό πρόσταγμα για το θέμα της διαδοχής έχει ο εκάστοτε Μητροπολίτης Πάφου, ο οποίος βάσει του καταστατικού της Εκκλησίας ασκεί καθήκοντα τοποτηρητή του Αρχιεπισκοπικού Θρόνου. Σε περίπτωση χηρείας του Θρόνου, ο τοποτηρητής αναλαμβάνει εντός δέκα ημερών τη διαδικασία ετοιμασίας των εκλογικών καταλόγων, βάσει των οποίων θα ψηφίσουν οι πιστοί. Οι εκλογικοί κατάλογοι θα πρέπει να είναι έτοιμοι από τους εφημέριους εντός 15 ημερών και η ψηφοφορία στις ενορίες σε όλη την ελεύθερη Κύπρο, θα πρέπει να γίνει μέσα σε 40 ημέρες από την κένωση του θρόνου. Οι πιστοί θα ψηφίσουν για τη θέση του αρχιεπισκόπου όποιον ιεράρχη επιθυμούν και οι τρεις που θα συγκεντρώσουν τις περισσότερες ψήφους, θα αποτελέσουν το λεγόμενο «τριπρόσωπο». Οι τρεις αυτοί ιεράρχες θα τεθούν ενώπιον της Ιεράς Συνόδου, η οποία θα εκλέξει τον νέο προκαθήμενο της Εκκλησίας της Κύπρου.

Τα ονόματα

Με βάση τις εκτιμήσεις που γίνονται από άτομα που γνωρίζουν τα τεκταινόμενα στο χώρο της εκκλησίας, στην κούρσα της διαδοχής θα πρέπει να αναμένεται ότι θα τρέξουν οι οι Μητροπολίτες Πάφου Γεώργιος, Λεμεσού Αθανάσιος, Ταμασού Ησαΐας, και ο Μόρφου Νεόφυτος. Πληροφορίες δεν αποκλείουν στη θέση του Πάφου να «τρέξει» τελικώς ο Επίσκοπος Καρπασίας, Χριστοφόρος, ή ο Μητροπολίτης Κωνσταντίας και Αμμοχώστου, Βασίλειος. Η συνέχεια της εκλογικής διαδικασίας θα εξαρτηθεί από τη ψήφο των πιστών, οι οποίοι θα προκρίνουν τους τρεις επικρατέστερους για τη διαδοχή. Με βάση τις εκτιμήσεις, ο Λεμεσού Αθανάσιος θεωρείται ότι διαθέτει τα ισχυρότερα ερείσματα σε επίπεδο λαϊκής βάσης, συνεπώς θα πρέπει να αναμένεται ότι θα είναι ο ένας από το τριπρόσωπο. Από εκεί και πέρα, όλα θα εξαρτηθούν από τις πιθανές συνεργασίες που θα γίνουν μεταξύ ενδιαφερομένων. Οι Μητροπολίτες Ταμασού Ησαΐας, Πάφου Γεώργιος και Μόρφου Νεόφυτος, επίσης διαθέτουν σοβαρά ερείσματα μεταξύ των πιστών.

«Οι Αρχιεπισκοπικοί»

Σε επίπεδο ιεράς συνόδου, η πλειοψηφία φαίνεται να ανήκει στη ομάδα που πρόσκειται στον Αρχιεπίσκοπο, η οποία απαρτίζεται από τους Μητροπολίτες Πάφου, Κιτίου, Καρπασίας, Μεσαορίας, Τριμυθούντος και Κυρηνείας. Δεύτερη ομάδα αποτελείται από τον Μητροπολίτη Λεμεσού και Επισκόπους Αμαθούντος, Μαχαιρά και Λήδρας. Ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος στηρίζει τον Μητροπολίτη Ταμασού, Ησαΐα.

Τα βρήκαν

Οι Μητροπολίτες Λεμεσού και Ταμασού διάγουν μια πολύ καλή σχέση, μετά την πολύχρονη ένταση που υπήρξε ανάμεσά τους. Ο Λεμεσού Αθανάσιος ήταν υποψήφιος στις αρχιεπισκοπικές εκλογές του 2006 με ανθυποψήφιους τον νυν Αρχιεπίσκοπο και τον Επίσκοπο τότε Κύκκου, Νικηφόρο, ο οποίος πλέον στηρίζει τον Ταμασού. Λεμεσού και Ταμασού διατηρούν καλές σχέσεις με το Πατριαρχείο Μόσχας, από το οποίο όμως αποστασιοποιήθηκαν μετά την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Κόντρα Μόσχας με Φανάρι

Ο Πατριάρχης Μόσχας και πασών των Ρωσιών Κύριλλος, βρίσκεται σε ανοικτή σύγκρουση με τον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, του οποίου τα πρωτεία αμφισβητεί. Στην αντιπαράθεση αυτή ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’, έχει ταχθεί ξεκάθαρα υπέρ του Οικουμενικού Πατριάρχη, Βαρθολομαίου. Η θέση της εκκλησίας της Κύπρου σε αυτή την πολύχρονη διελκυστίνδα έχει βαρύνουσα σημασία, λόγω του ιδιαίτερου στάτους που έχει εδώ και περισσότερα από 1500 χρόνια. Συγκεκριμένα η Εκκλησία της Κύπρου είναι η πρώτη Αυτοκέφαλη Εκκλησία (η μοναδική αρχαία Αυτοκέφαλη Εκκλησία από το 431 μ.Χ.) και είναι πρώτη στην τάξη μετά τα πρεσβυγενή Πατριαρχεία, δηλαδή το Βατικανό, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Πατριαρχείο Αλεξάνδρειας, το Πατριαρχείο Αντιοχείας (στη Δαμασκό της Συρίας), και το Πατριαρχείο των Ιεροσολύμων. Γι’ αυτό το λόγο, στη σύγχρονη ιστορία της Εκκλησίας της Κύπρου, όποτε υπήρχε κάποιο σοβαρό πρόβλημα, ο Αρχιεπίσκοπος ζητούσε τη συνδρομή του Οικουμενικού Πατριαρχείου, το οποίο συγκαλούσε μείζονα ή διευρυμένη σύνοδο, όχι ως διοικητικά αρμόδιο αλλά κατόπιν πρόσκλησης της Εκκλησίας της Κύπρου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top