Μην το χάσετε - Μερική έκλειψη ηλίου σήμερα - Ορατή και από την Κύπρο

Μην το χάσετε - Μερική έκλειψη ηλίου σήμερα - Ορατή και από την Κύπρο

Μερική έκλειψη ηλίου θα συμβεί σήμερα στο βόρειο ημισφαίριο και θα είναι ορατή και από την Κύπρο.

Η έκλειψη θα ξεκινήσει λίγο πριν τις 13:00 και θα διαρκέσει δύο ώρες.

Θα είναι ορατή σε μία περιοχή που περιλαμβάνει σχεδόν ολόκληρη την Ευρώπη και την Ασία μέχρι και τις Ινδίες, καθώς επίσης και την Βορειοανατολική Αφρική.

Σε ανακοίνωσή του ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας αναφέρει ότι στην Κύπρο η μερική έκλειψη θα έχει τα εξής στοιχεία: Η έκλειψη ξεκινά στις: 12ω 49λ 23δ, το μέσον της έκλειψης και ταυτόχρονα μέγιστο θα συμβεί στις 14ω 03λ 41δ και το τέλος της έκλειψης θα είναι στις 15ω 15λ και 11δ. Το μέγεθος της μερικής έκλειψης για την Κύπρο θα είναι 0,474.

Όπως αναφέρεται, έκλειψη ενός ουράνιου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλλεται ανάμεσα σε δυο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δυο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή. Στην προκειμένη περίπτωση την «τριπλέτα» αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική «σύμπτωση» του ηλιακού μας συστήματος. Η «σύμπτωση» αυτή είναι η φαινομενική διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ίδια.

Όπως αναφέρεται, απαγορεύεται ρητώς σε όλους να δουν το φαινόμενο με γυμνό μάτι, ή με γυαλιά ηλίου. Όσοι επιθυμούν να δουν την έκλειψη από τα σπίτια τους, προτρέπονται να προμηθευτούν τα κατάλληλα γυαλιά της έκλειψης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Πάνε πίσω στο κελί οι τρεις για τον φόνο του Δημοσθένους - Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο

Πάνε πίσω στο κελί οι τρεις για τον φόνο του Δημοσθένους - Γιατί αφέθηκαν ελεύθεροι οι δύο

Σε συνέχεια της υπόθεσης του φόνου εκ προμελετης του Σταύρου Δημοσθενους, 49 ετων από την Λεμεσό, παρουσιάστηκε σήμερα ενώπιον του Επαρχιακου Δικαστήριου Λεμεσού ο 31χρόνος (επανασυνελλήφθει χθες) όπου εναντίον του εκδόθηκε διαταγμα προσωποκρατησης για 8 ημέρες.

BEST OF TOTHEMAONLINE