Live εικόνα: Παρακολουθήστε το φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου - Oρατή και από την Κύπρο

Live εικόνα: Παρακολουθήστε το φαινόμενο της μερικής έκλειψης ηλίου - Oρατή και από την Κύπρο

Σήμερα Τρίτη 25 Οκτωβρίου θα συμβεί η μερική έκλειψη ηλίου στο βόρειο ημισφαίριο και θα είναι ορατή και από την Κύπρο.

Πιο συγκεκριμένα, στην Κύπρο η μερική έκλειψη θα έχει τα εξής στοιχεία: Η έκλειψη ξεκινά στις: 12ω 49λ 23δ, το μέσον της έκλειψης και ταυτόχρονα μέγιστο θα συμβεί στις 14ω 03λ 41δ και το τέλος της έκλειψης θα είναι στις 15ω 15λ και 11δ. Το μέγεθος της μερικής έκλειψης για την Κύπρο θα είναι 0,474.

Έκλειψη ενός ουράνιου σώματος έχουμε όταν ένα τρίτο σώμα παρεμβάλλεται ανάμεσα σε δυο άλλα σώματα, με αποτέλεσμα τα δυο σώματα να μην έχουν οπτική επαφή. Στην προκειμένη περίπτωση την «τριπλέτα» αυτού του συστήματος αποτελούν ο Ήλιος η Γη και η Σελήνη και οι εναλλαγές μεταξύ των τριών προκαλούν τις Ηλιακές και Σεληνιακές εκλείψεις σε συνδυασμό με την πιο συγκλονιστική «σύμπτωση» του ηλιακού μας συστήματος.

Η «σύμπτωση» αυτή είναι η φαινομενική διάμετρος της Σελήνης και του Ήλιου όπως την βλέπει ένας γήινος παρατηρητής είναι σχεδόν η ίδια.

Όπως τονίζει σε ανακοίνωσή του ο αστροφυσικός Χρύσανθος Φάκας, απαγορεύεται ρητώς σε όλους να δουν το φαινόμενο με γυμνό μάτι, ή με γυαλιά ηλίου. Όσοι επιθυμούν να δουν την έκλειψη από τα σπίτια τους, προτρέπονται να προμηθευτούν τα κατάλληλα γυαλιά της έκλειψης.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

Παραδοχή Χαρτσιώτη: «Εισαγόμενο και ανεξέλεγκτο το οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο» – «Δεν πρόκειται να παταχθεί ποτέ»

Παραδοχή Χαρτσιώτη: «Εισαγόμενο και ανεξέλεγκτο το οργανωμένο έγκλημα στην Κύπρο» – «Δεν πρόκειται να παταχθεί ποτέ»

Το οργανωμένο έγκλημα είναι εισαγόμενο και μετεξελίσσεται, είπε την Τετάρτη ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Μάριος Χαρτσιώτης, σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νομικών, όπου συζητήθηκε το θέμα κεκλεισμένων των θυρών, με αφορμή τη δολοφονία του Σταύρου Δημοσθένους στη Λεμεσό, με συμμετοχή και του Αρχηγού της Αστυνομίας, Θεμιστού Αρναούτη.

BEST OF TOTHEMAONLINE